11/06/2025 | 06:00

El Sónar, festival avui en mans del fons d’inversió proisraelià KKR, ha estat un dels esdeveniments musicals que més ajuts públics han rebut els darrers 10 anys. Segons ha pogut recopilar CRÍTIC, el 2024 l’empresa Advanced Music SL, organitzadora de l’esdeveniment, va rebre un total de 717.618 euros en ajuts públics. Són dades que consten en la Base de Dades Nacional de Subvencions i al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Barcelona. La principal institució finançadora ha estat la Generalitat de Catalunya, amb una aportació de 342.618 euros, repartida en cinc ajuts de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) i de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.
Advanced Music és l’empresa barcelonina que va crear el Sónar el 1994. En un context global de financerització dels grans esdeveniments musicals, la companyia va ser adquirida el 2018 per Superstruct Entertainment. Aquesta multinacional controla una vuitantena de festivals arreu del món. Al seu torn, l’octubre de 2024, Superstruct va ser adquirida pel fons d’inversió KKR per 1.400 milions d’euros. KKR és la principal inversora del grup alemany Axel Springer, que, tal com va publicar El Salto, participa en la promoció immobiliària en els territoris ocupats per l’Estat d’Israel a Palestina.
La publicació del vincle entre KKR i l’Estat d’Israel ha implicat que desenes de bandes s’adherissin al boicot als festivals controlats per Superstruct. El festival ha condemnat el genocidi i s’ha desmarcat de KKR, però la coalició Prou Complicitat creu que fa curt. En declaracions a CRÍTIC, una portaveu del moviment de solidaritat amb Palestina afirma que “les administracions públiques han de vetllar per no donar ni un euro a finançar la colonització, l’apartheid, l’ocupació i el genocidi”.
2,99 milions en subvencions des del 2021
Entre els anys 2021 i 2024, el Sónar ha rebut un total de 2,99 milions d’euros en subvencions públiques d’administracions de l’Estat espanyol: la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. La suma dels ajuts sempre ha superat els 700.000 euros, i el 2021, l’any de la postpandèmia, va arribar a 825.000 euros. A la base de dades no consta, de moment, cap subvenció de l’any 2025 per a Advanced Music.
La principal institució finançadora del Sónar al llarg de tots aquests anys ha estat la Generalitat de Catalunya. Ho ha fet a través de l’ICEC i de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, però també del Departament de Treball, de l’Institut Ramon Llull o del Consorci de Comerç, Artesania i Moda. En total, 1,5 milions d’euros entre el 2021 i el 2024.
El festival ha consolidat una línia ascendent de suport públic amb el Ministeri de Cultura
El festival ha consolidat una línia ascendent de suport públic amb el Ministeri de Cultura des del 2022, coincidint amb el nomenament com a ministre de Miquel Iceta (PSC). El 2021, el Sónar va rebre 10.000 euros del Ministeri, però el 2022 la xifra va elevar-se a 57.000, i el 2023 va arribar al seu màxim: 177.400 euros en ajuts. El 2024, amb Ernest Urtasun (Comuns) al capdavant del Ministeri, la xifra va reduir-se a 85.000 euros.
La capacitat del Sónar d’atraure recursos públics ha estat constant al llarg de la darrera dècada. El periodista Nando Cruz, en aquest reportatge publicat a CRÍTIC, xifrava en 5,6 milions d’euros el global de recursos públics rebuts pel Sónar des del 2014, excloent-ne els ajuts europeus. Tot i això, en el global del pressupost del festival, les ajudes públiques suposen una partida menor. Segons dades del festival, el pressupost de 2024 va elevar-se fins a 10,5 milions d’euros. Les subvencions, doncs, suposen menys d’un 10% del pressupost.

Ajuts de la Comissió Europea
El Sónar també ha consolidat una línia de suport públic internacional, a través del finançament que rep de la Comissió Europea. Des del 2015, Advanced Music ha registrat ingressos per un valor de 2,1 milions d’euros provinents de diversos programes de finançament europeu. En l’actualitat, en té tres de vigents. Dos són del programa Horizon Europe, vigents del gener de 2024 al desembre de 2026. El tercer pertany al programa Creative Europe, i té vigència del novembre de 2023 a l’abril de 2027. En el dia d’avui, el volum executat d’aquests programes és de 921.000 euros.
Sónar: “Va ser una operació financera on no vam tenir veu ni vot”
El Sónar va néixer el 1994 amb un esperit independent lligat a l’experimentació. Al llarg dels seus primers anys es va convertir en una referència de les sonoritats electròniques més avançades. L’entrada de KKR en l’accionariat de Superstruct, segons el festival, “va ser una operació purament financera en la qual no vam tenir ni intervenció, ni veu ni vot”.
En un comunicat al seu web, el Sónar afirma que “en cap moment hem enviat ni enviarem ni un sol euro a KKR. Després de sufragar totes les despeses del festival, tots els beneficis es reinverteixen íntegrament de cara a futures edicions del Sónar”.
A més del Sónar, hi ha altres esdeveniments com el Viña Rock, el Festival Internacional de Benicàssim (FIB) o el Resurrection Fest, que també estan controlats per KKR. En el cas del Sónar, un 28% dels artistes han anunciat la cancel·lació de la seva actuació al festival segons el diari Ara. S’han sumat al boicot els neerlandesos Animistic Beliefs, la DJ nord-americana Juliana Huxtable, la veneçolana Arca i el francès Rone, entre d’altres.
Prou Complicitat: “Les administracions no han de donar ni un euro a finançar l’ocupació”
El moviment Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Catalunya valora el posicionament del Sónar, però creu que fa curt. La coalició d’entitats Prou Complicitat i la Comunitat Palestina de Catalunya han emès un comunicat on celebren que “la pressió feta per artistes, treballadores i activistes està funcionant”. També reconeixen “tots els passos importants que està fent el Festival”. Però creuen que “és imprescindible en els temps que vivim que comuniqui públicament que s’adhereix als principis de la campanya liderada per la coalició més gran de Palestina, el BSD”.
Prou Complicitat: “Entenem que el Sónar no ha triat ser comprat pel fons d’inversió còmplice KKR”
Al mateix temps, consultats sobre les subvencions al Sónar, des de Prou Complicitat valoren que “les administracions públiques han de vetllar per no donar ni un euro a finançar la colonització, l’apartheid, l’ocupació i el genocidi contra el poble palestí”. “Entenem en aquest cas la complexitat que el Sónar i altres festivals no han triat ser comprats pel fons inversor còmplice KKR”, afirma una portaveu. “Per això, el mínim que poden fer és respondre a les demandes de la coalició més gran de la societat civil del poble palestí, per tal de posar fi a la seva complicitat, la qual no han triat, però sobre la qual ara tenen responsabilitat”.