Cerca
Opinió
Roger Palà i Sergi Picazo

Roger Palà i Sergi Picazo

Periodistes i directors de CRÍTIC

De què hauria de servir CRÍTIC ara?

Us expliquem què farem aquest nou curs: reportatges d'investigació cada setmana, més espai per a l'actualitat i l'anàlisi, 'newsletters' personalitzades i una edició especial del divendres al diumenge

06/09/2021 | 06:00

CRÍTIC va néixer fa set anys en plena efervescència del procés sobiranista i de moviments socials com el 15-M, la lluita per l’habitatge o de projectes polítics com ara Podem, els Comuns i la CUP. Corria la tardor del 2014: es preparava el 9-N, Artur Mas era el “president de les retallades” i l’1 d’octubre era un dia més del calendari sense cap significació. Érem a les portes d’episodis absolutament inversemblants, com que l’activista i portaveu de la PAH, Ada Colau, guanyés l’alcaldia de Barcelona, una de les ciutats més importants d’Europa. O com que milers de persones participessin en un referèndum d’autodeterminació i com a conseqüència d’això el Govern de Catalunya acabés a la presó o a l’exili.

En aquells anys, CRÍTIC va ser útil per a molta gent per entendre uns fenòmens socials i polítics que van sorprendre l’elit. Tanmateix, avui dia aquests moviments, almenys en la seva vessant política institucional, passen un moment d’incertesa, de dubtes i de crisi. Una crisi, si es vol, paradoxal. L’independentisme —incloent-hi la CUP— i el món dels Comuns i Podem tenen les majors quotes de poder polític de la seva història, ja sigui a Barcelona, a Catalunya o a Espanya. Cap dels dos no hi ha aconseguit imposar els seus objectius de màxims, però cap dels dos no n’ha sortit completament derrotat. I, tanmateix, la sensació és de final de cicle.

L’historiador i excap de files dels Comuns Xavier Domènech deia en una entrevista a CRÍTIC ja fa algun temps que l’independentisme i el 15-M havien canviat l’agenda política, però no havien assolit els seus objectius. “Ara bé, s’han acabat els problemes que van obrir aquests dos cicles de lluites? No. La quantitat de gent que s’ha polititzat no ha desaparegut; per tant, el fet que siguem en un altre moment no vol dir que hàgim de marxar tots cap a casa. Però sí que hem de saber on som”.

És en aquest context que a nosaltres, les persones que hem impulsat i fem possible aquest mitjà, ens sorgeix la pregunta següent: on som? De què hauria de servir CRÍTIC ara? Quin ha de ser el paper que hauria de tenir en aquest nou moment històric? Portem uns quants mesos d’autoanàlisi, fent un debat intern amb reunions i trobades, donant voltes a com fer un projecte de futur. I això implica alguns canvis i passos endavant. En aquest article us volem explicar quins canvis posarem en pràctica de cara al curs 2021/2022 que tot just encetem.

El periodisme ha de ser útil

Nosaltres hem partit sempre de la premissa que el periodisme ha de ser útil per a la gent. Si no, acaba sent útil només per a la propaganda del poder. Per explicar el que realment ens passa, cal tenir bona informació. Per tenir bona informació, hi ha d’haver mitjans de comunicació independents i amb capacitat d’arribar al gran públic. Fa temps li van preguntar a l’intel·lectual d’esquerres nord-americà Noam Chomsky quin era el diari que més llegia. Ell va respondre: The Wall Street Journal, un dels diaris més capitalistes dels Estats Units. Per què? Perquè els seus lectors, empresaris i inversors, que es juguen cada dia molts calés, necessiten tenir una bona informació sobre com estan les coses arreu del món per saber on invertir, i no poden permetre’s llegir informació falsa, manipulada o partidista.

Però que CRÍTIC sigui útil en aquest nou context implica transformar-se i avançar. És el que hem fet l’últim any, consolidant l’estructura interna, amb noves incorporacions en l’àrea d’administració, publicitat i subscripcions. Segurament tota aquesta feina llueix poc, però els resultats econòmics han estat positius –l’any 2020 va ser el millor econòmicament de la història del mitjà– i, sobretot, són esperançadors. Significa que un lector crític i autocrític creu que el que fem pot ser útil, i que està disposat a pagar perquè existeixi aquest tipus de periodisme.

CRÍTIC farà més informació i opinió d’actualitat, més ‘newsletters’ i una edició especial de cap de setmana

Però cal millorar, i molt encara. Sens dubte, una de les conclusions és que CRÍTIC ara mateix ha de créixer i consolidar-se si vol ser útil al lector. Per tant, hem de ser més periodistes, més lectors i, sobretot, més subscriptors (que paguin pel periodisme que fem). Si no ho aconseguim ara, hi ha el risc de quedar estancats i panxacontents en el nostre petit oasi. Malgrat la crisi i la pandèmia, hem decidit que CRÍTIC sortirà a jugar fort aquest nou curs i que, a més, farà una cosa que havíem fet poques vegades fins ara: fer més informació d’actualitat, tant política com social o cultural. Mantenint la investigació periodística com a pilar, però sense renunciar a marcar una agenda pròpia.

Tot això és el que farem al setembre: esperem que ens hi acompanyeu i contribuïu a fer-ho possible.

Un reportatge d’investigació cada setmana

La investigació periodística i amb profunditat és i seguirà sent la marca de la casa de CRÍTIC. Per això, aquest nou curs doblarem l’aposta i agafem el compromís de publicar cada setmana un reportatge d’investigació que difondrem tant per les xarxes socials com amb una newsletter exclusiva per a subscriptors i subscriptores.

Fer periodisme d’investigació no és fàcil. No sempre llueix ni genera likes. Sovint hi ha gent que s’enfada amb els nostres articles. I, de vegades, les nostres investigacions no són els articles més llegits i difosos a les xarxes. Però, sense la investigació, CRÍTIC no tindria sentit. Per això treballarem més que mai amb l’exercici del dret d’accés a la informació pública i l’anàlisi i la contextualització de dades. L’objectiu serà fiscalitzar el poder polític i econòmic, posant el focus tant a Catalunya com a l’Estat espanyol.

L’equip d’investigació el coordinaran Roger Palà i Laura Aznar. A més, des d’aquest setembre reforcem la redacció amb la incorporació d’un nou periodista a jornada completa, Manel Riu, especialitzat en emergència climàtica. Al mateix temps, seguirem comptant amb els articles de col·laboradors com Rafa Burgos, les periodistes de dades de StoryData o les investigacions sobre l’extrema dreta de Joan Cantarero, entre d’altres.

Un CRÍTIC amb més actualitat política i social

A partir del setembre, CRÍTIC dedicarà més espai a seguir l’actualitat política, social i econòmica de Catalunya. Hem arribat a la conclusió que és imprescindible fer aquest pas. Però ho farem a la nostra manera, amb distància, i sense tornar-se boig per les polemiquetes de Twitter, ni seguir les rodes de premsa ni haver de reaccionar a les campanyes mediàtiques de partits i de grans mitjans.

A partir d’aquest setembre, cada setmana oferirem articles més curts del que és habitual en el nostre mitjà, amb informació i anàlisi en obert per conèixer els fenòmens i els corrents de fons de les qüestions d’actualitat i oferir punts de vista diferents sobre tot allò que passa. L’equip d’actualitat de CRÍTIC el coordinarà sobre el terreny Sergi Picazo, que té una trajectòria de més de 15 anys seguint la política i els moviments socials a Catalunya, i hi prendrem part de forma regular tot l’equip de periodistes i de col·laboradors, cadascú en el seu àmbit d’expertesa. A hores d’ara, CRÍTIC ja té set periodistes en plantilla treballant en àmbits de producció de continguts, xarxes socials i projectes: Laura Aznar, Laia Soldevila, Manel Riu, Helena Martín, Joan Vila i els mateixos Palà i Picazo.

Articles d’opinió periòdics de Roger Palà, de Sergi Picazo i de Laura Aznar

La gent que fem CRÍTIC creiem que l’anàlisi (fonamentat, amb dades i rigor) és imprescindible per reflexionar a fons sobre els problemes que afronta la societat catalana. És per això que hem decidit que els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Laura Aznar publicarem tribunes d’opinió regulars, cadascú amb la seva agenda i temes d’interès i sense ser esclaus de l’última polèmica de Twitter. Fins ara ho fèiem de forma ocasional; ara ho farem de forma correlativa totes les setmanes i quan l’actualitat ho requereixi.

També comptarem de manera periòdica amb les veus de la resta dels periodistes del mitjà, i d’una àmplia xarxa d’analistes, ideològicament plural, amb equilibri de gènere i especialitzats en diferents àmbits, per ajudar-nos a pensar sobre qüestions més de fons i de llarg recorregut. Les tribunes d’opinió de CRÍTIC són obertes, i volen proposar un espai per al debat ideològic de fons.

Edició especial ‘slow’ de cap de setmana

El cap de setmana sol ser un moment de major temps per a la lectura pausada. En la línia de seguir impulsant el periodisme lent i el reportatge amb profunditat, a partir d’ara CRÍTIC tindrà una portada i continguts especials per al divendres, dissabte i diumenge. És una cosa que mai no havíem fet i que volem experimentar.

A partir del setembre publicarem una edició especial del divendres al diumenge, encapçalada per un article, un reportatge o una entrevista inèdit, que reforçarem amb la potent hemeroteca de CRÍTIC, un dels nostres grans tresors. Serà també un bon espai per als articles que elaborem amb la col·laboració de partners de l’economia social i solidària i de la cultura. L’edició especial de cap de setmana l’enviarem en una newsletter a tots els subscriptors i subscriptores.

‘Newsletters’ d’autor fetes pels nostres periodistes

Les newsletters, o butlletins digitals que s’envien al correu electrònic dels lectors són una tendència a l’alça en la forma d’informar de manera innovadora. Ara, a més, estan augmentant el nombre i la qualitat de newsletters d’autor elaborades pels mateixos periodistes i especialistes de la redacció, i que només es poden consultar a través del mail. CRÍTIC segueix apostant per nous formats sense por, i, per tant, aquest any llançarem noves newsletters, tant generalistes com d’autor, firmades per tots els periodistes de la redacció. Per seguir aquestes newsletters, que són gratuïtes, només cal que inscriviu el vostre correu electrònic aquí.

Potenciar qüestions clau del segle XXI: ecologisme i feminisme

A banda del conflicte polític català, de la pandèmia de la Covid-19 i de qüestions socials bàsiques com ara la pobresa, l’educació o l’habitatge, a CRÍTIC creiem que hi ha dos reptes fonamentals que marcaran l’agenda d’aquest segle XXI: l’ecologisme, o la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació, i els feminismes, o la lluita per la igualtat real entre homes i dones. Fa temps vam crear dues seccions específiques, gens habituals fa anys a la majoria dels grans mitjans, per aglutinar totes les informacions i reflexions sobre el clima i els feminismes. Però aquest any volem augmentar el seguiment que en fèiem: per això, Manel Riu i Sergi Picazo s’encarregaran de coordinar la secció ambiental, i Laia Soldevila i Laura Aznar seguiran liderant l’àrea de feminismes. Tot i això, també hem pensat que cal que tot CRÍTIC tingui un enfocament i una perspectiva de gènere i ambiental, és a dir, que cal evitar que aquests temes quedin reduïts a les seves seccions i prou.

Els llaços amb l’Economia Social i Solidària, una prioritat

Paral·lelament, com hem fet des dels nostres inicis, a CRÍTIC continuarem estrenyent llaços amb projectes de l’Economia Social i Solidària per explicar-vos el món des de la seva mirada. Us continuarem explicant els plans europeus de recuperació post-pandèmia amb la gent de l’Observatori del Deute (ODG) al blog ‘El futur es disputa ara‘. Les lleis i modificacions de lleis que afecten els treballadors en un moment de crisi econòmica i social amb el Col·lectiu Ronda a ‘Legítima Defensa‘. Us explicarem tot allò que cal saber sobre l’habitatge cooperatiu a Catalunya al blog que impulsem amb Sostre Cívic. Reflexionarem sobre els reptes de la banca ètica en un moment de fusió de les grans banques a ‘Diners a Contrallum‘ amb la Fundació Fiare i FETS. Estem preparant coses amb l’Observatori DESC que veuran la llum aviat (després de les nostres col·laboracions en les entrevistes d’A l’altra banda del fil). Vindran més col·laboracions. Nous llaços, nous projectes i noves reflexions, estigueu-ne pendents!

La reflexió, més enllà del web

CRÍTIC és sinònim de periodisme reposat. Busquem les corrents de fons, les reflexions que hi ha darrere les últimes hores, els tuits de 140 caràcters, les últimes polèmiques de les xarxes. Ho expliquem al web cada dia en reportatges amb profunditat, entrevistes a fons i anàlisi amb dades. L’actualitat s’esmuny, però les reflexions no i per això, des del primer any, CRÍTIC publica en paper un dossier monogràfic que aborda, amb tot luxe de detalls, una temàtica concreta que hem considerat cabdal d’aquell curs. Aquest curs, a més, hem encetat una nova versió de dossiers en format digital, a partir de la setmana temàtica que vam dedicar a parlar de la crisi energètica que viurem els pròxims anys. El dossier digital sobre energia, amb 136 pàgines de reflexió, ha estat tot un èxit de descàrregues. En farem més i els podreu consultar ben aviat!

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i un pack de productes de marxandatge

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies