26/11/2021 | 07:00
Abans que hagis pogut amortitzar el teu telèfon mòbil, ja haurà sortit un nou model amb millors prestacions. Quan decideixis canviar-te’l, què en faràs, del dispositiu vell? Cada mòbil conté fins a 70 elements diferents, 50 dels quals són metalls que no es poden trobar a la Unió Europea. Per cada tona d’aquests aparells, només se’n poden recuperar, en el cas de l’or, 5,6 grams. En un moment d’emergència climàtica i de crisi dels recursos fòssils, què en fem, dels residus electrònics que generem, pot ser decisiu per a la qualitat de la vida al planeta, sobretot als països del Sud global.
Per tal d’aprofitar fins a l’últim mil·ligram de materials, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha impulsat la campanya de sensibilització “Recicla’m com em mereixo” per al reciclatge correcte dels aparells elèctrics i electrònics. Es calcula que a Catalunya l’any 2019 es van recollir fins a 44.859 tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Els últims anys han augmentat un 35% els residus electrònics i des de l’ARC asseguren que “una gran quantitat encara no es gestiona correctament”.
La campanya de conscienciació de l’ARC es fa en plena voràgine del Black Friday i del Cyber Monday i a les portes de Nadal, quan el consum d’aparells elèctrics i electrònics augmenta substancialment. Segons dades de l’Associació Espanyola de l’Economia Digital, les vendes en línia durant les rebaixes de finals de novembre generen al voltant de 1.260 milions d’euros a Espanya. Gairebé un 65% de les empreses estima que el Black Friday suposarà entre el 5% i el 30% de les vendes anuals. Aquest és, doncs, un dels moments de l’any en què més aparells elèctrics es compren i, per tant, quan més dispositius queden en un segon pla o l’usuari se’n vol desfer.
Allargar, reparar, reciclar
Abans de decidir substituir un aparell que no funciona com el primer dia, caldria buscar la manera de reparar-lo per tal que pugui utilitzar-se el màxim temps possible. “El primer que necessitem és allargar la vida útil d’aquests aparells, sota la màxima que ‘el millor residu és el que no es genera’”, explica Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya. En cas que no es pugui tornar a fer funcionar, aleshores és el moment de reciclar-lo per tal que es puguin recuperar el màxim de materials possibles per donar-hi segones vides en forma d’altres dispositius.
Sara Domínguez, enginyera en Automàtica i Electrònica Industrial i activista a Enginyeria sense Fronteres, apunta que abans de la reparació fins i tot cal fer un pas previ. “El reciclatge hauria de ser l’últim esglaó; el primer és minimitzar el consum i preguntar-te si realment necessites un aparell nou o pots continuar amb el que tens. Després pots reparar-lo per donar una nova vida a l’aparell”, comenta.
Si el dispositiu es vol llençar, el consumidor té el dret que el venedor del nou aparell reculli el que ja no farà servir. “Com a ciutadà tens el dret a donar el teu aparell antic a la distribució que t’ha portat el nou; no ho hauries de demanar: t’haurien de donar l’opció directament”, reivindica el director de l’ARC. A més, aquest servei s’ha d’oferir de manera gratuïta, sense afegir-hi cap cost afegit al consumidor, i això, apunta Peraire, també s’hauria d’especificar als portals web que venen aparells.
El 79% de les pàgines de venda en línia no especifica si el servei de recollida de l’aparell antic és gratuït
Aquest procés forma part del marc regulador dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP) d’aparells elèctrics i electrònics, que recau en una fundació autoritzada que s’encarrega de canalitzar la gestió correcta d’aquests aparells. Tot i que una fundació ho gestiona, tots els fabricants i importadors d’aquests productes tenen la responsabilitat legal de finançar aquest servei. “El fabricant de l’aparell elèctric té l’obligació d’assumir el finançament de la gestió del residu que produeix”, matisa Peraire. Aquesta obligació és definida pel Reial decret 110/2015, que marca els deures i les responsabilitats de tots els agents implicats, com a proveïdors de productes, els comerciants, les administracions i els usuaris, en matèria de RAEE.
La recollida de l’aparell antic, però, no és una pràctica habitual entre la venda en línia. Segons un estudi capitanejat per l’Agència de Residus de Catalunya, un 70% de les pàgines de venda en línia d’aparells elèctrics i electrònics no dona informació al web sobre la recollida dels dispositius antics i en el 79% dels casos no s’hi especifica si aquest servei és gratuït o no. “Aquestes dades ens fan pensar que el reciclatge de RAEE és un desastre en la venda online”, afirma Peraire.
El procés de reciclatge d’un RAEE no acaba quan el venedor el retira de casa de l’usuari, sinó que posteriorment té una llarga vida; per això cal incidir-hi. Quan s’han extret tots els materials necessaris d’un aparell elèctric i electrònic reciclat correctament, aquests van a parar a les mans de gestors de materials específics, que els tornen a posar en circulació per tornar a fer un producte. Si no se’n pot recuperar res, es realitza una combustió del residu o s’envia cap a un dipòsit. “Ha de costar molt que existeixi un residu perquè sempre pot ser un subproducte per a una altra cosa. L’economia circular és el nou paradigma que cal consolidar”, diu el director de l’ARC. Els metalls més valuosos que es poden reciclar d’aquest tipus d’aparells són els pesants, com l’or o el coure, apunta Sara Domínguez.
Camí de l’economia circular i de la responsabilitat climàtica
La campanya de sensibilització de reciclatge de RAEE s’engloba en una línia estratègica que vol abordar l’emergència climàtica que vivim i la crisi de minerals, molts dels quals usem per a la producció d’aparells elèctrics i electrònics. Ho deia Alicia Valero, investigadora del Centre d’Investigació de Recursos i Consums Energètics, en una entrevista a CRÍTIC: “Si fas una anàlisi de com estem extraient els recursos des de l’any 1900 i de quanta matèria primera queda disponible per explotar, t’adones que, si seguim a aquest ritme, hi ha bastantes matèries primeres que tindran un gran problema de subministrament”.
“Tots els nostres actes repercuteixen en la cadena del cicle de la vida d’un dispositiu electrònic”
L’experta Domínguez explica que, si no es reciclen molts dels minerals que configuren els aparells elèctrics i electrònics, es necessita més extracció en països del Sud global, on sovint hi ha guerres i conflictes pel control dels recursos. “Hi ha els anomenats minerals de sang, que estan associats a conflictes en la seva extracció, i per a l’electrònica es necessiten aquests materials”, diu. “Tots els nostres actes repercuteixen en la cadena del cicle de la vida d’un dispositiu electrònic”, apunta. Per exemple, en el procés d’extracció es perjudica el medi ambient i les persones que hi participen en països extractors, i, en el de fabricació, sovint les condicions de les treballadores, normalment del Sud-est asiàtic o de Mèxic, no són òptimes, explica l’experta.
Consumir menys i millor
“Hem de legislar i buscar sortides sense que tinguin repercussions negatives en els altres”, afirma Peraire. El director de l’ARC és partidari d’apostar per “qui contamina més, paga més”, posant cànons sobre els residus a Catalunya i adaptant el sistema fiscal en clau ambiental. “Anem en la línia del decreixement de residus i de l’estratègia de residu zero, i això s’ha de desenvolupar a partir de petites accions que conflueixin”, apunta.
Un bon començament, afirma Peraire, és ser conscients del “consum exagerat” d’aparells elèctrics i electrònics que realitzem durant Nadal o el Black Friday. “Hauríem d’autoconvèncer-nos d’una gestió més responsable del consum”, diu, també en matèria d’electrònica. L’experta Domínguez és optimista, ja que considera que la crisi de subministraments i de minerals que estem vivint està aportant molta consciència a la població. “La gent és més conscient que vivim en un món totalment insostenible i que no podem seguir així. Si compres un cotxe, hauràs d’esperar un any”, explica.
Per això, Domínguez conclou que “necessitem decréixer”, tenir coneixement com a ciutadans de què fer amb els residus i optar a opcions més ètiques. L’enginyera posa d’exemple la Guia per a una electrònica més ecològica, de Greenpeace, que fa un rànquing de les marques de dispositius mòbils que més impacten en el medi ambient. Mentre que Xiaomi és en les pitjors posicions, Fairphone és la marca més sostenible de totes les que hi apareixen.