18/10/2022 | 07:00
Avui a CRÍTIC engeguem un nou pòdcast: La teva salut, en joc. És un programa de cinc capítols amb entrevistes a treballadors i activistes de la salut que compta amb el suport de la campanya Salut, Drets, Acció. Presentat pel periodista Jordi de Miguel, cadascuna de les converses desgrana els diferents problemes que pateix la sanitat catalana: des de la privatització de serveis fins a la falta de transparència, la precarietat de les seves treballadores o l’increment de desigualtats. Està en perill el dret a la salut de la ciutadania? Quins interessos amaga el sistema sanitari actual? Com podem construir un model de salut 100% públic, universal, transparent i de qualitat? Són algunes de les preguntes que trobaran resposta als pòdcasts. La primera conversa és amb Laia Estrada, diputada i coautora del llibre Sortim de l’UCI: proposta per una sanitat pública. La podeu escoltar aquí:
També pots escoltar la conversa a Anchor i a iVoox.
Un espai més intuïtiu on trobar tots els programes
La teva salut, en joc és la primera de les dues sèries de pòdcasts que CRÍTIC publicarà aquesta tardor. A finals de novembre s’encetarà un conjunt d’episodis al voltant de l’habitatge cooperatiu que compta amb el suport de Sostre Cívic. L’aposta pel format radiofònic ha estat el revulsiu per impulsar una transformació en la secció de Pòdcasts de CRÍTIC. A més de la producció de nous continguts, aquest apartat ha implementat petits canvis estètics per fer més intuïtiva la seva navegació i la localització de totes les peces del web que tenen una versió radiofònica.
Fins ara, ja són cinc els pòdcasts que CRÍTIC ha impulsat amb diferents col·laboradors i que podeu trobar a l’apartat de Pòdcasts. De fet, els projectes radiofònics amb el suport de partners són una de les línies de projecció del mitjà per obrir noves portes de finançament. Fins ara, hem col·laborat amb entitats de l’economia social i solidària, com ara Sostre Cívic o l’Observatori DESC, o organitzacions culturals i socials, com ara el festival Barnasants o la campanya Salut, Drets, Acció, passant per organismes públics, com ara l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Si sou una entitat, ONG, associació, plataforma… i us interessa fer un pòdcast o programa de ràdio per internet per divulgar una campanya, una denúncia, una proposta, una injustícia… parlem-ne. Escriviu-nos a info@elcritic.cat!
Els pòdcasts col·laboratius de CRÍTIC
A la secció s’hi poden recuperar els cinc capítols de 5 dies de fúria, una sèrie de pòdcasts dirigits per Laura Aznar i Roger Palà sobre les protestes contra la sentència del procés independentista de la tardor del 2017. En els diferents episodis es parla amb 47 protagonistes que van viure els fets de primera mà: manifestants, advocades, periodistes i activistes. Els programes, fets públics el 2018, van ser fruit d’un any d’investigacions que es van poder fer gràcies al suport de 500 mecenes i 1.700 subscriptors que van invertir per fer-lo possible.
També s’hi poden tornar a escoltar #Alaltrabandadelfil, un seguit de converses amb activistes i pensadors que es van fer per reflexionar i posar la vida i els nostres drets al centre. Amb el suport de l’Observatori DESC podeu escoltar les veus de l’activista i ramadera, Vanesa Freixa; les aportacions de Meritxell Sánchez-Amat, metgessa al CAP Besòs i presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP); les reflexions de l’activista ecofeminista Yayo Herrero, o la conversa amb Josep Manel Busqueta, economista i pastisser. En total, hi ha fins a vuit converses que van mantenir els periodistes Laura Aznar i Sergi Picazo al llarg del 2020 i del 2021.
Finalment, encara podeu recuperar dos programes més. D’una banda, Fre d’emergència, un espai de reflexió sobre justícia ambiental i cooperació, conduït pel periodista Sergi Picazo i amb veus d’activistes i d’investigadores i el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. De l’altra, els dos pòdcasts de Barnasants Ràdio. Són dos programes elaborats al voltant d’aquest conegut festival, el Barnasants, que acull anualment cantautors i cantautores d’arreu dels Països Catalans. En el primer programa, s’hi tracta de l’estat de la cultura en l’era postcovid. En el segon i darrer programa, parlem dels 10 anys del 15-M i de què n’ha quedat a les places tant de temps després.