Cerca
Novetats sobre Crític

Els comptes de CRÍTIC del 2021: d’on surten els diners i en què els utilitzem

Hem tancat l'exercici amb excedent per sisè any consecutiu i l'hem invertit de forma íntegra en la cooperativa per consolidar l'equip de treball i les condicions salarials

16/09/2022 | 07:00

La redacció actual de CRÍTIC, als locals del Grup Ecos del carrer de Casp, 43 / JOAN VILA I TRIADÚ

Avui rendim comptes davant de tota la nostra comunitat respecte a l’exercici del 2021, i de nou tenim bones notícies. L’any passat, CRÍTIC va tornar a tancar amb excedent econòmic: vam ingressar 360.014 euros, un 8% més que l’any anterior, i vam tenir unes despeses de 347.717 euros, un 18% més que l’any anterior. L’increment de la despesa va venir motivat per la incorporació de noves persones a l’equip. En termes pressupostaris, això implica un resultat positiu de 12.297 euros. En termes comptables, fetes les periodificacions de les subscripcions i diversos ajustos, el resultat després d’impostos és de 12.309,23 euros.

Com cada any des de la seva fundació, l’assemblea general de la cooperativa editora de CRÍTIC, formada pels socis i sòcies de treball i per les més de 50 persones i entitats sòcies col·laboradores, va decidir, el 15 de juny passat, de reinvertir aquest excedent íntegrament en el projecte. L’objectiu és millorar les condicions salarials de tot l’equip coordinador de treball, consolidar les incorporacions fetes en els últims temps i també disposar de més caixa de resistència per afrontar els pròxims exercicis, en un escenari d’incertesa econòmica. Potser sí que seran anys durs… però a CRÍTIC els afrontem amb més múscul que mai.

Es mantenen les subscripcions i creixen la publicitat i el contingut amb patrocini

La partida de subscripcions es manté estable respecte a l’exercici anterior i representa uns ingressos de 86.622 euros, la qual cosa representa una quarta part de la totalitat del pressupost de CRÍTIC (24%). La implicació de les persones subscriptores és fonamental per fer un periodisme independent, rigorós i crític amb els grans poders econòmics. Durant l’any passat, moltes d’aquestes persones van decidir passar-se a alguna de les tres quotes solidàries que tenim (75, 100 o 150 euros anuals).

La xifra dels qui ens donen suport monetari estable s’ha estabilitzat al voltant de les 1.700 persones, tot i que no renunciem a l’objectiu anunciat repetidament d’arribar a les 2.000 en els pròxims exercicis. La campanya, engegada al voltant de les últimes festes de Nadal i Reis (En un moment d’emergència ecològica, ens cal un periodisme d’emergència”), va ser una injecció important per a CRÍTIC, ja que més d’un centenar de persones s’hi van subscriure o van incrementar la seva quota, responent a la nostra crida.

Una de les claus que van fer possible acabar amb números positius el 2021 ha estat l’increment dels ingressos en la partida de publicitat, continguts i accions amb patrocini, que es va elevar fins a 129.301 euros, el 36% del total d’ingressos. Aquí s’hi inclou tant la publicitat digital com el contingut elaborat amb el suport de partners (ja siguin institucionals o privats), així com els actes i els debats que tenen suport d’algun col·laborador, com l’Ateneu Crític. CRÍTIC compta amb un codi ètic publicitari que regula el tipus d’anunciant i de contingut amb suport extern que publiquem. Això exclou empreses condemnades per delictes fiscals, contra el medi ambient o discriminació de gènere, entre d’altres, o que especulin a la borsa amb serveis bàsics com l’aigua, l’habitatge o l’alimentació.

Unes altres partides importants d’ingressos són la de convenis i projectes fets amb tercers, la majoria dels quals són agents de l’economia social i solidària, que suposa un 15% dels ingressos; la de publicitat i patrocinis del Dossier CRÍTIC número 8 (Emergència), que es va més que duplicar respecte a la de l’any anterior i ara ja suposa el 12% del total dels ingressos anuals de la cooperativa, i, finalment, la de subvencions públiques, que es manté en el mateix percentatge (11%) que el 2020.

Equilibrar a l’alça els ingressos per subscripcions i els ingressos per publicitat continuarà sent un dels objectius pels quals treballarem aquest curs 2022/2023. Per tant, si encara no en sou subscriptors/ores, recordeu que podeu unir-vos a CRÍTIC clicant aquí i escollint la quota que més us convingui, des de la mensual de 6 euros fins a la solidària de 150 euros l’any. Si ja en sou amb alguna de les quotes bàsiques (55 euros l’any o 32 euros el semestre), us demanem un altre petit esforç, encara que sigui per un sol any: augmentar-vos voluntàriament la quota i així posar-hi el vostre granet de sorra. També podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per esdevenir sòcies col·laboradores de la cooperativa, tot aportant un capital de com a mínim 1.000 euros, d’un sol cop i obtenint a canvi una subscripció indefinida.

Això de CRÍTIC, qui ho paga realment?

En l’àmbit de la publicitat i dels continguts fets amb col·laboració amb partners s’hi inclouen sobretot col·laboracions amb el sector cultural (el Museu de la Vida Rural, la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, Barnasants, la Sala Beckett, el Museu d’Història de Catalunya, el CCCB, la Universitat de Barcelona, La Setmana del Llibre en Català, entre d’altres), amb el sector associatiu (el Consell Nacional de la Joventut, Escoltes Catalans, Esplac, Farmamundi…) i també amb administracions públiques com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona o l’Ajuntament del Prat de Llobregat, entre altres institucions.

Un punt i a part mereixen els projectes compartits amb l’economia social i solidària, que representen un 15% dels ingressos. Són més que una font d’ingressos: ens agraden com a forma de compartir camins, experiències i projectes amb entitats, empreses o col·lectius que treballen amb valors socials similars als nostres i per un futur millor per a la societat catalana. En aquest darrer àmbit hem seguit creixent i consolidant la relació amb Sostre Cívic, el Col·lectiu Ronda, l’Observatori del Deute en la Globalització, Finances Ètiques i Solidàries (FETS) o l’Observatori DESC.

El dossier digital sobre la crisi energètica va ser el primer d'aquest nou format / CRÍTIC
'Com ens mourem?', el segon dossier digital fet a partir de les setmanes temàtiques / CRÍTIC
Anterior Següent

Setmanes temàtiques dedicades a l’energia, a la mobilitat i al consum

Durant el 2021, hem posat en marxa una nova iniciativa, en l’àmbit dels continguts en col·laboració, que són les setmanes temàtiques. N’hem fetes tres, una de dedicada a l’energia (del 26 al 30 d’abril), una altra sobre mobilitat (del 20 al 24 de setembre) i una tercera d’enfocada al consum (del 20 al 24 de desembre). Aquestes setmanes temàtiques combinen continguts elaborats per pròpia iniciativa de la redacció amb d’altres fets en col·laboració amb diversos partners. Així, hem sumat esforços amb Som Energia, Enginyeria sense Fronteres, l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, el Col·lectiu Ronda, Som Mobilitat, el Museu de la Vida Rural, Intra, CCOO, LaCoordi, Oikocredit, Intermón, la revista Opcions o l’Observatori DESC. També amb institucions com l’Agència Catalana del Consum, l’AMB i el Tram.

Les setmanes temàtiques ens han permès editar un nou producte per als nostres lectors i lectores: els dossiers digitals monogràfics, compendis dels continguts publicats aquella setmana, més alguns altres de l’hemeroteca de CRÍTIC, amb el format d’un PDF descarregable. Els dossiers digitals es poden comprar a la Botiga virtual de CRÍTIC a un preu molt assequible i són totalment gratuïts per a les persones subscriptores.

CRÍTIC també té ingressos provinents de subvencions, però només 1,1 de cada 10 euros que ingressem té aquest origen. En l’exercici del 2021, va repetir el mateix percentatge que en l’exercici anterior, un 11% dels ingressos, bàsicament provinents de l’ajut estructural que la Generalitat de Catalunya atorga a tots els mitjans de comunicació que s’editen en llengua catalana, i que està condicionat al nombre de treballadors del mitjà i a les visites que té.

El 2021 també vam rebre dues subvencions menors de l’Ajuntament de Barcelona: una de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per un valor de 3.700 euros, que ens va permetre realitzar l’Escola de Tardor i un acte públic sobre emergència climàtica al novembre, i una altra d’un import similar de l’àmbit de l’economia social i solidària, per dur a terme l’estada de pràctiques d’un alumne de la UPF especialitzat en qüestions d’ecologia, que a la llarga ha permès l’última incorporació a la redacció del nostre mitjà, el periodista Manel Riu.

En què ens gastem els vostres diners

Cap a on han anat a parar tots aquests ingressos? Bàsicament han estat invertits, com els anys anteriors, en periodisme, periodisme i periodisme: tots els ingressos extres s’han traduït en més inversió en recursos humans i estructura. El 60% de les despeses del 2021 (un 10% més que el 2020) es van dedicar a pagar nòmines dels socis de treball i treballadors de CRÍTIC, i el 15%, a la Seguretat Social corresponent d’aquestes.

El règim intern de la cooperativa estableix quatre categories salarials, des de la més bàsica, la d’auxiliar (de redacció o d’administració), fins a la més alta, la de direcció, passant per la de tècnic o redactor i la de coordinació. La jornada completa d’un auxiliar implica cobrar, després de l’augment aprovat a principis de 2022, 1.250 euros bruts, i la de direcció, 2.000 euros bruts. La jornada completa és de 37,5 hores la setmana. A més, a principis d’aquest 2022 també vam decidir aplicar un complement mensual extraordinari a tots els membres de l’equip humà per pal·liar els efectes de l’alta inflació, que de moment es mantindrà durant tot l’any 2022.

Tot l'equip humà de CRÍTIC, en una fotografia recent / IVAN GIMÉNEZ

Com sabeu, CRÍTIC va ser fundat ara fa vuit anys per tres periodistes, que van ser-ne els primers socis de treball. Des de llavors, el projecte no ha deixat de créixer de manera sostinguda. Actualment, el formen 11 persones (9 de les quals, en plantilla). En Roger Palà i en Sergi Picazo n’assumeixen la direcció periodística i estratègica. La Laia Soldevila n’és la coordinadora de projectes. L’Anna Gris, la coordinadora de gestió i finances. En Joan Vila i Triadú, present des dels inicis de CRÍTIC, participa tant en la redacció com en la gestió de subscriptors i comunitat. La Laura Aznar pilota amb en Roger Palà l’àrea d’investigació i també s’encarrega de l’àrea de podcasting. L’Helena Martín és la responsable de xarxes socials i alhora elabora la majoria dels continguts amb col·laboració. En Manel Riu és redactor i fa tota mena de continguts, amb un èmfasi especial en les qüestions de clima i d’ecologisme. La Bego Corella és auxiliar d’administració. I en Noel Eduardo continua com a responsable comercial de la cooperativa (patrocinis i publicitat).

A més a més, comptem amb un equip de persones col·laboradores periodístiques, gràfiques i de disseny que fan possible que CRÍTIC publiqui de forma diària i constant. Tothom qui ha col·laborat a CRÍTIC des del primer dia ha rebut la seva remuneració corresponent. Aquesta partida s’eleva fins als 29.229 euros i representa el 8% de les despeses.

Un altre capítol important de despeses és el d’infraestructura (45.469 euros, el 13% del total). Això inclou partides tan diverses com el lloguer de l’espai de treball al grup Ecos, l’allotjament del web, les diverses eines informàtiques que fem servir diàriament, el material fungible, les comissions bancàries, les assegurances, les quotes per pertànyer a diferents associacions del nostre àmbit, etc. Pel que fa a la producció i l’edició del Dossier CRÍTIC en paper, va suposar l’any passat un 4% de les despeses: 12.085 euros.

Treballar les bases del CRÍTIC del futur

Som en un moment de canvi social, periodístic i polític, després d’una dècada de grans fluctuacions i tensions, des de l’emergència del 15-M fins al referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i les seves conseqüències posteriors. Hem viscut també, com tothom, les conseqüències derivades de la pandèmia de la Covid-19: el confinament i el seu impacte econòmic, social i de salut mental. Però tot això ja ha quedat enrere.

L’escenari social i polític de Catalunya ha canviat. Ja no som el 2011, ni el 2014, any en què va néixer CRÍTIC, ni tampoc el 2017. Hi ha noves qüestions a l’agenda que, quan vam crear CRÍTIC, no eren sobre la taula. Això també vol dir nous interessos i noves comunitats lectores. Són temps de pensar no en el més immediat i imminent, sinó en allò que vindrà. Nosaltres no som gurus del periodisme ni tenim totes les respostes. Però és molt possible que allò que ha funcionat els últims anys, i que ens ha permès consolidar comunitats lectores i subscriptores potser ja no ho faà de la mateixa manera.

Una de les virtuts del projecte de CRÍTIC és que és dimensionat i sòlid. I això ens dona una cosa molt valuosa: temps per pensar. En la darrera assemblea general de socis de la cooperativa, al juny del 2022, vam explicar que hem acomplert el 80% de les accions que preveia el Marc estratègic per al període 2019-22. Ara hem d’anar pensant en un nou horitzó temporal (fins al 2026?, fins al 2030?) i definir-hi les bases del CRÍTIC del futur. Volem continuar sent útils a la gent que fa possible aquest projecte comunicatiu consolidat: la nostra comunitat de subscriptors i subscriptores. Volem continuar fidels a la nostra essència: l’únic periodisme que té sentit és el periodisme que transforma.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i un pack de productes de marxandatge

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies