Actualitat

12 frases que resumeixen la conversa Tardà-Pisarello al #DebatCrític sobre els ponts entre ERC i els Comuns

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • divendres, 17 març 2017
Joan Tardà i Gerardo Pisarello, en un moment del debat de CRÍTIC amb el periodista Roger Palà / XAVI HERRERO

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés, i Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia de Barcelona i figura clau dels Comuns, van intentar aixecar ponts en la frontera entre aquests dos espais polítics de l'esquerra catalana. Queden, però, molts entrebancs i desacords per superar.

Més informació

Els quatre motius del Podem d’Albano Dante per dir ‘no’ als Comuns

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dimecres, 15 març 2017
Albano Dante, diputat de CSQP. Foto: Xavi Herrero

La confluència d'esquerres dels Comuns està en risc. Podem Catalunya ha fet saltar totes les alarmes. Les bases del partit d'Albano Dante Fachin voten durant tres dies si volen continuar o no la negociació amb ICV, EUiA i Barcelona en Comú. Pocs entenen què ha passat. Però per què Podem es desmarca ara de la confluència? El resultat d'aquesta consulta interna, a un cens d'uns 50.000 inscrits, marcarà el futur de la unitat dels Comuns.

Més informació

Què opinen els moviments socials sobre els pressupostos de Junts pel Sí?

 • Text: Laura Aznar i Laia Soldevila / Il·lustració: Jordi Borràs
 • diumenge, 12 març 2017
Il·lustració: JORDI BORRÀS

El Parlament de Catalunya debatrà les properes setmanes els pressupostos del Govern català per al 2017. Des de l'inici de les negociacions, el teixit social ha demanat que les partides tinguessin en compte la situació de vulnerabilitat que viu la ciutadania en el moment actual. Se'ls ha escoltat? CRÍTIC ha reunit 25 opinions d'activistes de moviments socials, d'organitzacions i d'ONG catalans que valoren els pressupostos i la política econòmica del Govern de Junts pel Sí.

Més informació

Els diccionaris de l’IEC i de l’Enciclopèdia Catalana contenen expressions masclistes i discriminatòries

 • Laura Aznar / Laia Soldevila
 • dimecres, 8 març 2017
DIEC

El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) i l’Enciclopèdia Catalana, igual que passa amb el diccionari de la Real Academia Española (RAE), contenen expressions masclistes. Així ho ha pogut constatar CRÍTIC després d’una recerca que ha detectat fins a 15 exemples d’usos discriminatoris del llenguatge envers les dones. L’Enciclopèdia, a preguntes de CRÍTIC, explica que ha canviat durant les últimes 24 hores la definició del concepte ‘sexe dèbil’ arran d’una campanya iniciada a Change.org.

Més informació

Diccionari del 3%: del ‘cas Palau’ a la trituradora del tresorer de Convergència

 • Roger Palà
 • dijous, 2 març 2017
Millet en la seva comapreixença al Palau. Foto: Parlament

El 2017 és l'any culminant de la 'Tangentopoli' catalana. Ja tenim en marxa a l'Audiència de Barcelona el judici del 'cas Palau', que s'allargarà fins al 27 de juny i mirarà d'aclarir el saqueig de la institució en l'època de Fèlix Millet i de Jordi Montull i el suposat pagament de comissions per part de Ferrovial a Convergència a través del Palau. Aquest petit diccionari vol ser una guia per orientar-se de manera pràctica en un escenari polític cada cop més judicialitzat.

Més informació

Jutges i política: ‘portes giratòries’, amistats perilloses, vincles amb els partits i altres polèmiques

 • R. Palà, S. Picazo, L. Soldevila i J. Vila
 • diumenge, 19 febrer 2017
Seu del Tribunal Constitucional a Madrid / TC

De les togues a l’escó de diputat. Una amistat perillosa. Els jutges, suposadament imparcials i sense afiliació política, també han tingut les seves particulars ‘portes giratòries’ entre la justícia i la política. L’aparell de l’Estat intenta desvincular justícia i política, sobretot arran del cas del 9-N i de la judicialització del procés independentista. Tanmateix, les relacions entre jutges i política comprometen gairebé tots els partits: des del PP i el PSOE fins a Convergència i Podem. CRÍTIC fa un recull de 20 magistrats que han acabat de diputats, que tenen carnet de partit o, fins i tot, relacions personals amb polítics importants. La justícia pot ser cega... però sovint té carnet polític.

Més informació