Actualitat

Jutges i política: ‘portes giratòries’, amistats perilloses, vincles amb els partits i altres polèmiques

 • R. Palà, S. Picazo, L. Soldevila i J. Vila
 • diumenge, 19 febrer 2017
Seu del Tribunal Constitucional a Madrid / TC

De les togues a l’escó de diputat. Una amistat perillosa. Els jutges, suposadament imparcials i sense afiliació política, també han tingut les seves particulars ‘portes giratòries’ entre la justícia i la política. L’aparell de l’Estat intenta desvincular justícia i política, sobretot arran del cas del 9-N i de la judicialització del procés independentista. Tanmateix, les relacions entre jutges i política comprometen gairebé tots els partits: des del PP i el PSOE fins a Convergència i Podem. CRÍTIC fa un recull de 20 magistrats que han acabat de diputats, que tenen carnet de partit o, fins i tot, relacions personals amb polítics importants. La justícia pot ser cega... però sovint té carnet polític.

Més informació

De Freixenet als supermercats Lidl: aquí van a parar les subvencions milionàries de la UE al camp català

 • Carles Soler i Gustavo Duch (revista 'Sobirania Alimentària')
 • dilluns, 13 febrer 2017
Una protesta de la Marxa Pagesa amb tractors arribats fins a Barcelona / ALBERT SALAMÉ

La Duquesa de Alba, Mercadona, la família Domecq o J. García Carrión (els de Don Simón) són els que més ajudes milionàries reben de la Política Agrícola Comuna de la Unió Europea per subvencionar l'agricultura espanyola. A Catalunya, en lloc de famílies nobles, els més subvencionats són grans empreses agroalimentàries, de vi i d’exportació de fruites. Codorníu, el Grup Actel, Freixenet o Lidl són, segons dades oficials a les quals ha accedit CRÍTIC, els que reben més ajudes europees.

Més informació

Quines són les esmenes de la CUP per aprovar els pressupostos de Junts pel Sí?

 • Roger Palà i Sergi Picazo
 • dimarts, 20 desembre 2016
Anna Gabriel i Joan Garriga 'Nana' al Parlament. Foto: Parlament.cat

La CUP concreta les seves principals demandes per aprovar els nous pressupostos de Junts pel Sí: reclama més diners per a la creació d'una sèrie de fons socials i ambientals i fa una aposta per recuperar la gestió pública en sanitat i en educació... però alhora també demana reduir els complements salarials dels alts càrrecs, les despeses en protocol o l'eliminació dels concerts educatius dels centres que segreguen per sexes. Fins i tot proposen 'carregar-se' el polèmic aval milionari al Circuit de Catalunya per al contracte de la Fórmula 1.

Més informació

Alerta per l’augment d’atacs xenòfobs d’extrema dreta a Catalunya

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dilluns, 12 desembre 2016
5-1024x393

La Fiscalia contra els delictes d'odi alerta del creixement de denúncies per atacs i agressions de tipus xenòfob, racista i islamòfob a Catalunya i, sobretot, a l'entorn de la ciutat de Barcelona i a la comarca del Vallès Occidental. El total de fets delictius per discriminació i racisme ha augmentat un 19% aquest 2015 a la província de Barcelona. Avui, Dia Internacional contra la Islamòfobia, se celebra la jornada "Actuar contra la islamofòbia. Propostes per combatre la discriminació".

Més informació

Mites, realitats i possibilitats de l’actual sistema fiscal a Catalunya

 • Marc Font
 • dilluns, 14 novembre 2016
puigdemont-junqueras-portada

El consell polític que la CUP va celebrar dissabte va confirmar que la formació anticapitalista permetrà l'admissió a tràmit dels pressupostos de la Generalitat, després de l'última proposta fiscal del Govern de Junts pel Sí. La proposta del Departament d'Economia, que encapçala el vicepresident Oriol Junqueras (ERC), és lluny de les demandes cupaires en qüestions com l'increment de la pressió fiscal a les rendes altes. CRÍTIC radiografia tot el que cal saber sobre els impostos i el sistema fiscal català, i mai no t'havies atrevit a preguntar.

Més informació

Els interrogants dels Comuns per al 2017: el nou partit, els candidats i el procés independentista

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dilluns, 24 octubre 2016
En Comú Podem, a l'Estació del Nord de Barcelona, la nit electoral del 26J / GEORGIE URIS

L'espai polític dels Comuns a Catalunya és gairebé una realitat i, si tot va com es preveu, al febrer o març s'iniciarà una convenció constituent i es llançarà un manifest per construir la confluència d'esquerres de Barcelona en Comú, d'ICV, d'EUiA i de Podem. Però, encara avui, hi ha molts interrogants oberts.

Més informació