Trias compromet contractes públics milionaris fins al 2023 en les setmanes prèvies a les eleccions

 • Roger Palà i Sergi Picazo
 • dimarts, 12 maig 2015

Adjudicats 'in extremis' contractes milionaris amb el torneig de tennis Comte de Godó, La Caixa, el BBVA, ESADE, FCC, Endesa o les empreses de Florentino Pérez

Foto: Ajuntament de Barcelona

Foto: Ajuntament de Barcelona

Tot lligat, i ben lligat. El govern de Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona ha compromès en les darreres setmanes contractes públics milionaris fins a l’any 2023 amb La Caixa, el BBVA, FCC, el torneig de tennis Comte de Godó, l’escola de negocis ESADE o una empresa de neteja de Florentino Pérez. Així ho confirmen els últims butlletins de la Gaseta Municipal de Barcelona fets públics entre el 2 de març i l’11 de maig. CiU ha tancat en els últims dos mesos una vintena d’adjudicacions municipals en qüestions bàsiques com el clavegueram, comunicacions telefòniques, serveis informàtics i vehicles de la Guàrdia Urbana, però també en aspectes ‘a priori’ menys urgents com la compra de flors de tot l’any 2016, la gestió del Twitter i del Facebook municipals o l’adquisició d’impressores noves per als pròxims quatre anys.

Trias ha decidit tirar endavant tots aquests grans contractes d’externalització i gestió privada en les setmanes prèvies a les decisives eleccions municipals del 24 de maig. En cas de derrota convergent, la resta de candidats a governar Barcelona es trobarien als calaixos de l’Ajuntament amb una sèrie de compromisos i costos econòmics ja impossibles de renegociar. Les enquestes publicades fins ara pel Centre d’Investigacions Sociològiques i diferents mitjans de comunicació pronostiquen un frec a frec ajustat entre Trias i la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau.

Alguns d’aquests contractes s’havien de prorrogar en aquestes dates, però en altres sorprèn la urgència per ser adjudicats justament en època preelectoral. Tanmateix, la qüestió clau és que els contractes obliguen el futur Ajuntament per períodes de quatre, cinc o, fins i tot, deu anys. No hi ha cap irregularitat administrativa en aquestes adjudicacions, ja que els ajuntaments han de seguir treballant en precampanya, en campanya i en les setmanes posteriors als comicis.

Aquests són els deu contractes més destacats que Trias ha adjudicat en els darrers dos mesos.

Foto: Xavier Rondón

Foto: Xavier Rondón

1. Patrocini del torneig de tennis Comte de Godó per quatre anys

L’Ajuntament contracta ja el patrocini publicitari del torneig de tennis Comte de Godó per a les seves edicions del 2015 al 2018. Es tracta d’un “procediment negociat sense publicitat i sense consulta per raó tècnica”. La despesa de cada any serà d’1,1 milions d’euros nets més 231.000 euros en concepte d’IVA per cada torneig dels pròxims quatre anys. La suma, segons reconeix l’Ajuntament, serà de 4,4 milions d’euros, més 924.000 euros en concepte d’IVA.

2. Quatre anys més amb impressores de La Caixa

L’Ajuntament adjudica el contracte pel lloguer d’impressores a quatre anys, amb opció de compra, a l’oferta presentada per Caixarenting per un import de 397.824 euros. Aquesta empresa, constituïda el 1994, pertany a CaixaBank. Aquí sí hi va haver un concurs públic, en el qual Caixarenting es va imposar a altres empreses de rènting com ID Grup o Seidor Microsistemes.

3. Clavegueram amb FCC fins al 2023 per 100 milions d’euros

Una de les grans contractes de l’Ajuntament de Barcelona, que suma un import global de 100 milions d’euros fins a l’any 2023, ja està adjudicada, tancada i lligada. El manteniment del clavegueram de Barcelona queda adjudicat a FCC Fomento de Construcciones y Contratas per un import exacte de 103.512.021 euros “en ser considerada l’oferta més avantatjosa”. Es va imposar davant d’altres gegants com Acciona Agua, l’UTE Agbar-Aquambient, SAU-ACSA i Benito Arnó. Actualment, el màxim accionista d’FCC és el magnat mexicà Carlos Slim.

Foto: Steven Straiton

Foto: Steven Straiton

4. Rènting de vehicles de la Guàrdia Urbana fins al 2019 al BBVA

El Consorci Català pel Desenvolupament Local inicia el procés d’arrendament de 44 vehicles de serveis policials per a la Guàrdia Urbana de Barcelona durant quatre anys a l’empresa BBVA Autorenting SA. El pressupost total de licitació són 2,2 milions d’euros.

5. Pròrroga a una exfilial de Telefónica per 700.000 euros

L’Ajuntament de Barcelona va fer una pròrroga per un període molt breu d’un contracte amb una exfilial de Telefónica per valor de 692.000 euros. Sense concurs ni competència. L’acord consolidava la decisió de donar “el servei d’atenció telefònica ciutadana i atenció diferida de la direcció d’atenció al ciutadà a l’Ajuntament de Barcelona” a través de l’empresa Atento Teleservicios España, un exfilial fins fa dos anys de Telefònica.

6. Renoven l’electricitat amb Endesa per 33 milions d’euros

Trias també acaba de decidir prorrogar l’Acord Marc per la contractació del subministrament elèctric de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres
organismes associats per un període que va des del 25 de març de 2015 fins al 2 d’abril de 2016. L’import global a pagar seran 33,3 milions d’euros a favor de l’empresa adjudicatària: Endesa Energia.

7. La neteja d’edificis públics, a Florentino Pérez

L’Ajuntament també ha decidit prorrogar el contracte del servei de neteja i recollida selectiva dels edificis i locals municipals. L’import global serà d’11,7 milions. Aquesta contracta es divideix en set lots diferents, la majoria dels quals han estat adjudicats a Clece SA, propietat de Florentino Pérez, i a Optima Facility Services.

8. Cal comprar ja les flors de tot l’any 2016?

Parcs i Jardins de Barcelona ja ha comprat les flors per a tot l’any 2016. Se’n gastarà 470.000 euros. L’empresa beneficiària és una UTE formada per Arribas Center-Corma que haurà de subministrar “plantes de flor de temporada per als exercicis 2015 i 2016”.

Foto: CiU

Foto: CiU

9. Ajut de 36.000 euros per a la Fundació ESADE

L’Ajuntament de Barcelona autoritza la despesa de 36.000 euros a favor de Fundació ESADE sense cap concurs previ per finançar el seu  programa de recerca acadèmica. Com s’ha fet? Aprovant una addenda a l’acord de col·laboració entre ells que ja estava firmat des del gener de 2015. Aquesta serà una xifra insignificant en els balanços econòmics d’ESADE. La Fundació va declarar uns ingressos de 80 milions d’euros en el curs 2013/2014.

10. Compromís amb Mediapro per la comunicació municipal

Pròrroga de mutu acord d’un contracte per la gestió de xarxes socials, continguts periodístics i audiovisuals i comunicació digital de l’Ajuntament adjudicat a l’empresa Antena Local, que pertany al grup Mediapro. La despesa serà de 952.000 euros. Tal com s’expressa a la ‘Gaseta Municipal’, s’ha optat per incrementar aquest any l’import en 142.000 euros.

‘Bonus’ extra: 1 milió d’euros per comprar una finca d’unes religioses

Curiosament, en un dels últims butlletins de la ‘Gaseta Municipal’, apareix una despesa de 981.483 euros en favor d’una comunitat religiosa catòlica: la Congregación de Religiosas de Nuestra Señora de la Caridad del Buen Pastor. Trias finalitzarà el seu mandat acabant de pagar la meitat de l’import que quedava per pagar per l’expropiació d’una finca al barri de Sant Gervasi just davant del Cosmocaixa. L’Ajuntament pagarà fins i tot uns 180.000 euros en concepte dels interessos de demora.

11 comentaris
 • jnunefre 12 de maig de 2015 - 8:54

  Estil CiU … Fer negocis amb els diners públics.

 • JUAN DIEGO HERNÁNDEZVALERO 12 de maig de 2015 - 9:38

  A esto,se le llamará por muchos,buen gobierno.Cuando no es ni más ni menos que: CORRUPCIÓN.Que por otra parte está extendido en muchísimos Ayuntamientos de todos los colores

 • Subscriptor Isabel Melendez Plumed 12 de maig de 2015 - 10:14

  Aquesta es la veritable cara de la dreta. Els diners públics, aportats per tots els ciutadans son seus. Les expressions del candidat Trias a la Sexta feien vergonya.

 • Subscriptor JCN 12 de maig de 2015 - 10:18

  Seria interessant conèixer els mètodes de contractació (concurs, condicions, criteris, etc…) dels Ajuntaments – no nomes a Barna –

  I si existeix (entenc que si) o no, un procediment auditable i auditat. (i el noms de les empreses Auditores, clar)

 • Subscriptor Fabian Nevado Marquez 12 de maig de 2015 - 10:24

  Es tindriia que prohibir signar contractes durant els anys electoral. I aixó es pot preveure. Es prenet el pel.

 • Subscriptor evix 12 de maig de 2015 - 11:53

  Gran article. Gran periodisme. Gràcies Crític

 • Ramon Salvat Guarque 12 de maig de 2015 - 14:05

  Jo no tinc cap dubte, però cap ni un, que l’alcalde Trias ha signat aquest pacte com a mostra del seu ferm compromís en el futur de Barcelona com a capital del nou estat d’Europa. Faltaria mes estimats co-subscriptors que dubtéssim de la necessitat d’això pel be del “procés”…..

 • ccoo barcelona activa 22 de maig de 2015 - 10:33

  A més de tots aquests contractes públics que comenteu, i pel que fa a Economia, Empresa i Ocupació, el govern de Trias ha anat incrementant en un 32% el volum econòmic de les licitacions convocades al 2014 (9.211.518,85 €) respecte a les que s’havien convocat al 2013.
  En aquesta línea, podem destacar que des de juny del 2013 l’alcalde està gastant l’escandalosa quantitat de 6.614.751 € per tal de crear una Oficina d’Atenció a l’Empresa, gairebé desconeguda per la majoria d’empreses de la ciutat, amb l’afegit que molts dels serveis que aquesta Oficina realitza s’estaven oferint fins el moment amb personal de la plantilla de Barcelona Activa. D’aquesta manera Trias ha fet un gran favor a la suposadament empobrida Cambra de Comerç de Barcelona, amb una procediment negociat sense publicitat, amb una única consulta al seu favor i amb la consideració d’exclusivitat, per entendre que aquesta entitat era l’única que tenia els coneixements, l’experiència i la capacitat necessària…; ni més ni menys aquesta adjudicació està suposant un ingrés de 3.606.997,20€ per a la Cambra de Comerç.
  En el que portem d’any Trias ja ha licitat o convocat 14 concursos per un valor de 3.036.666€, amb una clara intenció de privatitzar tot un seguit de serveis públics, amb els diners que la ciutadania de Barcelona havia confiat en ell. Es tracta de serveis que són propis de la missió de Barcelona Activa, com ara els d’emprenedoria, atenció a les empreses, o formació i orientació a persones en situació d’atur.
  En els darrers 15 dies, la Sònia Recasens, regidora d’Economia, Empresa i Ocupació, ha convocat un concurs amb un valor estimat de 121.000€ per tal d’externalitzar la gestió de les ofertes de treball que Barcelona Activa rep de diferents empreses, la recerca de candidats/es i la cobertura d’aquestes. Actualment aquesta tasca es desenvolupa amb personal contractat per aquest organisme municipal. El concurs es licitarà el proper 25 de maig i està previst que duri fins el maig de 2016 , de manera que haurà de ser assumit pel proper govern municipal, tan si vol com si no.
  De forma similar, el passat 21 de maig (a només 3 dies de les eleccions municipals), Trias ha convocat un altre concurs valorat en 537.279,93 € fins març de 2017consistent en l’execució d’un pla de xoc per captar, orientar, formar i insertar 2.000 aturats de llarga durada. Aquest darrer concurs demostra la seva clara intenció de privatitzar serveis públics, que s’han desenvolupat sempre des de Barcelona Activa. La licitació preveu una pròrroga que s’estendria fins al juny de 2019, suposant un cost total de 976.872,60 €

Deixa el teu comentari