Multinacionals

Forat de milions a la privatitzada Aigües Ter-Llobregat

  • Sergi Picazo
  • dimecres, 15 abril 2015

El sindicat CGT denunciarà dijous a l'Oficina Antifrau una sèrie d'estranys moviments en els comptes de la privatitzada Aigües Ter-Llobregat. Acciona, que té el control de la companyia, va pagar a través d'ATLL 7,4 milions d'euros a una empresa propietat seva. Segons documentació a la qual ha tingut accés CRÍTIC, els pagaments van ser el 2013 en concepte de factures per serveis de manteniment tot i que l’empresa receptora no tenia cap treballador ni l'autorització de la Generalitat per ser contractada. Ahir, però, ATLL va assegurar que fa dos mesos va cancel·lar i va tornar a facturar aquells 7,4 milions a una altra empresa del grup Acciona. El Govern nega conèixer aquests contractes tot i que té un representant al Consell d'Administració d'ATLL. Més llenya al foc, doncs, a la guerra de l'aigua.

Més informació

Agbar, un poder absolut vinculat a favors polítics

  • Marc Font
  • dimarts, 17 març 2015

La transnacional catalana, ara controlada per la francesa Suez, ha construït un imperi gràcies a les bones relacions amb les administracions catalanes. Contractes multimilionaris. Pujada del rebut de l'aigua. Legalització d'una concessió il·legítima de l’aigua a Barcelona. El president d’Agbar, Àngel Simón, és l'home clau. Pasqual Maragall el va nomenar el 1989 gerent de l’antiga Àrea Metropolitana de Barcelona. Avui és l'home més poderós d'Agbar. Els seus vincles amb els dirigents metropolitans del PSC li han facilitat l’ascens a la cúpula de la companyia i, alhora, ajuden a entendre la influència del grup a Catalunya.

Més informació

La Generalitat demana milions d’euros a la Comissió Europea per afavorir multinacionals com Endesa, Vodafone, Telefónica i Indra

  • Sergi Picazo
  • dijous, 19 febrer 2015

La Generalitat ha presentat al Govern espanyol una llista dels seus grans projectes d'infraestructures a Catalunya que opten a ser finançats per la Comissió Europea. La majoria d'inversions proposades per CiU acabaran beneficiant les grans multinacionals espanyoles i catalanes. Endesa (1.105 milions), Vodafone (308 milions), Telefónica (218 milions) i Indra (190 milions) són les que podrien rebre més diners de l'anomenat 'pla Juncker'. Aquesta llista de peticions, que el Govern ha elaborat en les últimes setmanes amb propostes d'agents privats i públics del país, estava amagada en un calaix del Departament d'Economia

Més informació

El Govern del PP aposta per endurir el TTIP a favor dels interessos de les multinacionals

  • Elena Parreño
  • divendres, 30 gener 2015

La UE i els Estats Units comencen dilluns la vuitena ronda de negociacions del futur Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç, més conegut per la sigla TTIP. L’Estat espanyol és un dels que més pressionen per flexibilitzar la legislació europea existent a favor de les grans multinacionals i harmonitzar-la amb la dels Estats Units. Així ho revela una acta secreta de la reunió del Comitè de Política Comercial del Consell de la Unió Europea celebrada el passat 16 de gener.

Més informació

El polèmic banc d’inversions Goldman Sachs expandeix els seus negocis a Catalunya

  • Text: Marc Font / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 2 desembre 2014

El banc d'inversions Goldman Sachs està expandint els seus negocis a Catalunya aprofitant la crisi econòmica. La Generalitat, ajuntaments, la Diputació de Barcelona i diversos consorcis sanitaris han adjudicat els últims quatre anys contractes públics de més de 30 milions a una filial de l'empresa nord-americana anomenada ISS. El banc controla una part del deute públic de la Generalitat, s'ha interessat per l'adquisició de l'habitatge social en mans de l'Incàsol i ha fet negoci amb CaixaBank o Abertis. Goldman Sachs, però, no és una empresa qualsevol: els Estats Units van arribar a acusar-la de frau per les hipoteques 'subprime'.

Més informació