Municipals2015

Les subvencions de Trias que Barcelona en Comú es mirarà amb lupa els pròxims anys

 • Roger Palà i Sergi Picazo
 • divendres, 29 maig 2015

El govern de Xavier Trias inverteix milions d'euros en subvencions cada any per donar suport a entitats socials, culturals i esportives de la ciutat. Entre els centenars d'ajudes, l'Ajuntament de Barcelona va subvencionar el 2014 el Mobile World Congress, amb 5 milions d'euros anuals, i l'empresa del Circuit de Catalunya, on es fa la Fórmula 1 i els campionats de motos, amb 4 milions d'euros anuals. Esdeveniments de gran èxit econòmic com el Primavera Sound o el Sónar, un club amb ingressos milionaris com el Barça i ONU-Hàbitat, presidida per l'exalcalde Joan Clos, també reben importants subvencions.

Més informació

Lluís Orriols: “Ni a Catalunya hi ha hagut un gir a l’esquerra ni el procés s’ha debilitat”

 • Javier Muñoz
 • dimecres, 27 maig 2015

Lluís Orriols (Barcelona, 1978) és politòleg, la professió de moda. Després d'una infància a Vic i de doctorar-se per la Universitat d’Oxford, actualment imparteix classes de ciència política a la Universitat Carles III, de Madrid. Orriols, que escriu habitualment a 'El País' i a 'Eldiario.es', ironitza sobre l’auge que ha viscut la seva professió en els darrers anys: “És una moda passatgera. A l’inici de la crisi van ser moda els economistes i parlàvem tot el dia de la prima de risc; ara que hi ha eleccions, som moda els politòlegs, i d’aquí a uns quants mesos els tocarà als sociòlegs”. Avui analitza per a CRÍTIC els resultats de les eleccions i els escenaris de futur que s'albiren en la política catalana i espanyola.

Més informació

Mapa interactiu de les eleccions a Catalunya: per municipis i per partits polítics

 • CRÍTIC / Data'n'Press
 • diumenge, 24 maig 2015

Barcelona en Comú ha guanyat l’alcaldia de la capital de Catalunya per primer cop en la història fent un gir històric al tauler polític. Aquesta és la principal sorpresa de les eleccions municipals. Aquest mapa interactiu de Catalunya mostra tots els resultats municipi a municipi, tant de manera global com per partits polítics. La victòria electoral a Catalunya ha estat per a CiU, amb el 21% dels vots.

Més informació

Agregat d’enquestes electorals a Barcelona: guanyaria Trias pels pèls a Ada Colau

 • Carles A. Foguet i Queralt Capsada / @gerrymanders
 • divendres, 22 maig 2015

La diferència percentual en les nou enquestes publicades en les últimes setmanes entre CiU (22,4%) i Barcelona en Comú (21,4%) és molt reduïda. Això fa que no sigui fàcil predir amb molta seguretat qui serà el guanyador, tot i que amb les dades a la mà, Trias gaudiria de cert avantatge sobre Colau. Les tendències mostrades a les enquestes mostren que en un segon terme apareixerien el PSC, ERC, Ciutadans i el PP. La CUP-Capgirem Barcelona apareix en gairebé totes les enquestes amb dos regidors.

Més informació

Què hi ha en joc en les municipals? El negoci brut de la neteja

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Fotos: Jordi Borràs
 • dimarts, 19 maig 2015

Un dels principals negocis en joc durant aquestes eleccions municipals és el de la recollida d'escombraries i la neteja dels carrers. S'emporta, de mitjana, un 10% dels pressupostos dels ajuntaments. És un negoci sucós. I, alhora, un negoci desconegut per a la ciutadania. La guerra d'interessos dels 'Senyors de la Brossa' és duríssima. Fomento de Construcciones y Contratas és l’empresa líder a Catalunya: neteja 8 dels 12 ajuntaments més poblats. FCC, juntament amb Sacyr, ACS i Ferrovial, han estat multades per 'repartir-se' les licitacions públiques del mercat de la brossa a l'Estat espanyol.

Més informació

Manuel Delgado: “És inacceptable que responsables del Model Barcelona formin part de Barcelona en Comú”

 • Text: Marc Font / Fotos: Jordi Borràs
 • dijous, 14 maig 2015

L'espai públic, el conflicte urbà, les identitats col·lectives i, sobretot, l'anomenat Model Barcelona són alguns dels temes dels quals ha escrit a fons l'antropòleg Manuel Delgado (Barcelona, 1956). És autor d'obres com 'El animal público. Hacia una antropología de los espacios urbanos' (1999), 'Elogi del vianant' (2005) o 'La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del Modelo Barcelona' (2007). Militant d'EUiA de discurs ingovernable, aposta perquè la seva formació s'allunyi d'un vincle “excessiu” amb ICV i no amaga una creixent simpatia cap a la CUP. Rep CRÍTIC un divendres a la tarda al seu despatx del Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona —on és professor d'antropologia religiosa— i la tranquil·litat que transmet la facultat en aquell moment contrasta amb unes respostes que no deixen indiferent.

Més informació