03/06/2024 | 06:00
Els eurodiputats catalans han mantingut centenars de reunions amb empreses, patronals i grups de pressió corporatius en la darrera legislatura. Així es mostra al registre de reunions del Parlament Europeu, que obliga tots els representants a detallar les seves trobades no només amb multinacionals i lobbies, sinó també amb entitats, associacions o moviments socials. En total, en els darrers cinc anys, els eurodiputats catalans han declarat un total de 948 reunions amb empreses, grups de pressió, institucions i ONG.
Les eurodiputades que destaquen per una agenda de contactes més enfocada cap al poder corporatiu són Dolors Montserrat, del PP, i Laura Ballarín, del PSC. En el cas de la líder popular, la majoria de les trobades són amb la indústria farmacèutica. Hi ha una quarantena de reunions amb el sector, amb interlocutors com Bayer, Teva, Sanofi, Servier, Farmaindustria o Hipra. La diputada socialista, en canvi, ha discutit la normativa contra el rentat verd (greenwashing) de les empreses en reunions amb H&M, Booking i Microsoft, i per altres normatives s’ha trobat també amb Amazon, Inditex, SEAT, Grífols i una trentena d’empreses i de patronals més.
En aquesta taula interactiva, pots consultar les reunions amb grups d’interès de cada polític, segons el registre del Parlament Europeu:
La tipologia de les reunions empresarials és molt variada. Toni Comín (Junts) s’ha reunit amb empreses com el grup Israelià ICL, que explota les mines de potassa del Bages, sovint envoltades de polèmica pel seu impacte ambiental. Jordi Cañas (Ciutadans), amb Mercadona, el principal grup de distribució de l’Estat espanyol, que també és un dels grans receptors d'ajudes de la política agrària comuna (PAC). L’actual ministre de Cultura, Ernest Urtasun (Comuns), es va reunir durant la seva etapa com a eurodiputat amb l’Associació Espanyola de Banca, que agrupa les entitats bancàries espanyoles que cotitzen a l’Ibex 35. I Diana Riba (Esquerra), amb el grup audiovisual Mediapro. El registre, però, no detalla què es va dir en cada reunió i si es va arribar o no a algun tipus de compromís.
Jorge Buxadé (Vox) només declara sis reunions en cinc anys, una de les quals, amb Prosegur
Els registres de reunions mostren rutines molt diverses en la feina a l’Eurocambra. Jordi Solé (Esquerra) és qui n’ha fet més: 384 trobades, però moltes de les quals amb entitats o institucions no empresarials. L’eurodiputat que no compta amb cap empresa al seu registre de reunions és Carles Puigdemont. L’expresident, que només declara 22 trobades, s’ha assegut amb entitats catalanes com Òmnium Cultural i amb representants de territoris com el Quebec o Papua Occidental.
Ara bé, cal tenir en compte que els eurodiputats poden haver-se reunit amb més grups de pressió sense declarar-ho. Malgrat que des del 2023, segons la normativa del Parlament, és una obligació fer-ho en tots els casos, el Tribunal de Comptes de la Unió Europea va denunciar recentment que moltes trobades queden fora del radar del registre. La informació pública sobre Jorge Buxadé, l’eurodiputat català de Vox, així ho evidencia: malgrat que Buxadé és una figura destacada en l’estratègia internacional del partit, oficialment només consten sis trobades en cinc anys de legislatura.
Oriol Junqueras, que va ser eurodiputat a l’inici de la legislatura, no té cap reunió declarada, ja que estava empresonat en aquell moment. Tampoc no apareix cap reunió al registre al llarg dels darrers cinc anys per part de Clara Ponsatí, fundadora d’Alhora, que va ser elegida eurodiputada per Junts per Catalunya i s'ha mantingut formalment al càrrec durant tota la legislatura.
Laura Ballarín (PSC): de Booking a Amazon passant per Inditex
L’eurodiputada socialista Laura Ballarín ha mantingut 123 reunions. D’aquestes, 31 reunions han estat al voltant de la directiva Green Claims, una norma europea pensada per posar fi al rentat verd d’empreses i de productes que prometen falsament ser sostenibles o ecològics. Per abordar aquesta regulació, Ballarín s’ha reunit amb diverses corporacions, com ara H&M, Booking, Microsoft o l’empresa química Eastman.
Ballarín ha comentat regulacions amb Vueling, Amazon, Booking i Inditex
De fet, les grans empreses compten amb una presència habitual en l’agenda de Ballarín. L’eurodiputada socialista ha comentat la regulació dels biocombustibles per a avions amb Vueling i la d’infraestructures digitals amb Telefónica. Pel que fa a les normes sobre contaminació dels vehicles, s’ha reunit amb SEAT i amb dues organitzacions patronals del sector, i en l’àmbit normatiu de barreres de mercat ho ha fet amb Amazon i Inditex.
D’altra banda, Ballarín ha centrat una bona part de les seves trobades en les regulacions sobre la indústria farmacèutica. Per discutir-les, s’ha reunit amb corporacions com Bayer (en dues ocasions), Servier, Grífols, Roche, Novo Nordisk o Johnson & Johnson, i amb diverses patronals del sector. Val a dir que en aquest bloc farmacèutic també consten dues úniques reunions amb entitats no vinculades a la indústria: Salud por Derecho i la Plataforma de Pacientes.
El perfil de les reunions del líder dels socialistes catalans a Europa, Javi López, és més variat. En el seu cas, el focus més destacat han estat trobades sobre la directiva europea sobre qualitat de l’aire, de la qual era el ponent. Ha fet 22 reunions en aquest àmbit, sobretot amb agències regionals o estatals, i també amb alguna entitat ecologista com ara Client Earth o Ecologistes en Acció. D’altra banda, López ha fet 18 reunions sobre l'Amèrica Llatina, sobretot amb governs de la regió, però també amb empreses com Telefónica o el Banco Santander. López també s’ha reunit amb la química Dow Chemical, propietària de la segona instal·lació industrial amb més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de Catalunya.
Les reunions del PP amb la indústria farmacèutica
Dolors Montserrat, l’eurodiputada que en els pròxims comicis lidera la candidatura del Partit Popular, té un extens registre de trobades amb corporacions, però amb la particularitat que quasi totes són del sector farmacèutic. De les 55 reunions que ha declarat, 47 són per tractar de qüestions relacionades amb aquesta indústria. I, d’aquestes 47 reunions, només 6 són amb entitats no empresarials, com ara la Societat Europea de Cardiologia o l’Hospital Sant Joan de Déu. Entre els participants en la seva agenda que són de la indústria hi ha Bayer, Teva, Sanofi, Servier, Farmaindustria o Hipra, entre d’altres.
A l'agenda de Montserrat (PP) hi ha Bayer, Teva, Sanofi, Servier, Farmaindustria o Hipra, entre d’altres
D’altra banda, Montserrat ha mantingut set reunions més relacionades amb altres àmbits: destaquen una trobada amb la patronal llatinoamericana del sucre per tractar dels objectius de desenvolupament sostenible i una reunió sobre intel·ligència artificial amb Prosegur.
Qui també s’ha reunit amb l’empresa de seguretat privada Prosegur és Jorge Buxadé, l’eurodiputat català de Vox. Buxadé només declara sis reunions al portal de transparència en cinc anys de legislatura, i entre aquestes hi ha també el lobby de biocombustibles ePure o el de les grans empreses tecnològiques, DigitalEurope. La poca activitat declarada de Buxadé contrasta amb el seu lideratge en la construcció d’aliances internacionals de la ultradreta. En aquestes eleccions, el català tornarà a ser el cap de llista de Vox per a tot Espanya.
Pel que fa a Ciutadans, Jordi Cañas ha protagonitzat 58 reunions, interessant-se per temes com la salut mental o el programa Erasmus. Un dels seus focus ha estat l’estratègia alimentària, i és en aquest àmbit on hi ha hagut una presència més destacada dels interessos corporatius: s’ha reunit amb Mercadona, el grup carni Vall Companys o la patronal alimentària FIAB, entre d’altres.
Puigdemont no es reuneix amb cap empresa
Carles Puigdemont registra 22 reunions, i totes a partir del 2022. El registre de trobades de l’expresident destaca pel fet d'estar principalment enfocat a trobar-se amb altres agents polítics catalans, i no n’hi ha cap amb empreses o lobbies corporatius. Hi ha reunions amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Òmnium Cultural, amb representants del monestir de Montserrat o amb la Plataforma Antirepressiva de Ponent, entre d’altres. També hi ha trobades amb representants d’altres governs o moviments sobiranistes del món, com ara Papua Occidental, el Quebec, Somalilàndia o Biafra.
L'expresident declara 22 reunions, però cap de les quals amb empreses ni patronals
El registre de Toni Comín és similar, amb unes 29 trobades declarades. Ara bé: en el seu cas, sí que hi ha alguna trobada amb representants d’empreses: una amb McDonald's per tractar de la regulació de residus d’embalatges, i una altra amb el grup israelià ICL, que té una mina de sal a Catalunya. També hi ha una cita amb el lobby dels biocombustibles europeus, anomenat e-Pure. D’altra banda, Comín també s’ha reunit amb diverses entitats ecologistes, com ara Client Earth o Transport & Environment. Entre les entitats amb què s’ha trobat hi ha també la Unió de Federacions Esportives Catalanes o l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius.
D’Agbar als bancs: l’esquerra també parla amb el poder corporatiu
L’eurodiputada Diana Riba, que torna a ser candidata d’Esquerra en aquestes eleccions, declara 76 trobades en tota la legislatura. Una minoria és amb empreses, especialment del sector audiovisual: Riba s’ha reunit dos cops amb Mediapro i també amb productores com Proa o Vivendi per tractar de la regulació audiovisual. Riba també s’ha reunit amb entitats socials i pacifistes, com ara Irídia i el comitè de coordinació europeu per Palestina. D’altra banda, es menciona una reunió genèrica amb la patronal Foment del Treball per tractar “dels impactes de les polítiques de la Unió Europea”, i una reunió amb l’empresa de cites en línia Bumble per tractar de la violència digital contra les dones.
El diputat que més reunions registra d’entre tots els partits és Jordi Solé, també d’Esquerra: un total de 384 trobades de tota mena. Per exemple, Solé s’ha reunit amb Agbar per parlar sobre “intel·ligència artificial aplicada al cicle de l’aigua”, però també amb l’entitat de signe contrari Aqua Publica Europa, així com amb diverses entitats pacifistes i de drets humans. Un dels àmbits en què Soler ha tingut més contactes amb empreses ha estat el de la regulació sobre infraestructures digitals, pel qual s’ha reunit amb Telefónica, Vodafone, Cellnex i Deutsche Telekom. En relacions internacionals, hi ha trobades amb la missió xinesa a la Unió Europea o amb el president del Perú, a més dels ambaixadors d’Israel i de Palestina a la Unió Europea.
Pel que fa a l’espai dels Comuns, l’eurodiputat que l'ha liderat en la darrera legislatura és Ernest Urtasun, ara ministre de Cultura. En el seu cas, hi ha registrades 112 reunions amb grups d’interès. Moltes són amb institucions europees i regionals, i també amb entitats i fundacions socials com ara Metges sense Fronteres o SEO Birdlife Les reunions amb grans grups corporatius o patronals són una petita part, però n’hi ha almenys quatre: una amb l’Associació Espanyola de Banca, una amb l’empresa borsària Deutsche Börse Group, una amb SEAT i una amb la patronal PIMEC.