20/03/2025 | 13:32

El Comitè Assessor d’Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona, l’òrgan d’experts creat per Jaume Collboni amb l’objectiu de fixar una posició per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, ja té el seu veredicte: calen “solucions a mitjà i llarg termini que permetin allargar la pista curta”.
El text repassa molts aspectes rellevants per abordar l’ampliació, com ara la importància de rebre vols de llarg radi, els pros i els contres de cada mètode d’ampliació o el debat sobre la gestió de l’aeroport. Ara bé: en cap punt del document no s’aborda l’impacte climàtic creixent de l’aviació, ni es proposa cap possible mesura per contrarestar-ho.
La declaració d’emergència climàtica de la ciutat exigia reduir l’impacte climàtic de l’aeroport
De fet, no hi ha cap menció de cap mena de la situació d’emergència climàtica, malgrat estar declarada oficialment també per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta declaració, aprovada l’any 2020, era explícita sobre el paper del sector aeronàutic vinculat a l’aeroport en l’emergència climàtica a Barcelona. El document situava la suma de vols nacionals, continentals i intercontinentals de l’aeroport com el principal emissor de gasos d’efecte d’hivernacle de Barcelona: suposaven 7,6 milions de tones d’equivalent de diòxid de carboni (CO2-eq), més del doble de les emissions que es donaven a l’interior de la ciutat.

La declaració d’emergència climàtica de la ciutat es marcava l’objectiu de “reduir l’impacte del port i de l’aeroport en els efectes del canvi climàtic”. També proposava mesures concretes com l’eliminació de vols curts amb alternativa ferroviària o l’eliminació de les exempcions fiscals al combustible que utilitzen els avions.
El Comitè Assessor d’Infraestructures va ser creat l’any 2023, just després que Collboni accedís a l’alcaldia, amb l’objectiu de “dotar de veu pròpia l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’infraestructures”, amb la prioritat de definir l’ampliació de l’aeroport. El president és l’exconseller Santi Vila, i el món empresarial hi està fortament representat: hi participen el president d’Agbar, Àngel Simón, i el del RACC, Josep Mateu. Aquest document, presentat ahir en una roda de premsa, és el primer resultat dels seus treballs.
No caldria cap obra per rebre més vols de llarg radi
En la introducció, el text reconeix que es podria ampliar el nombre d’operacions sense fer cap ampliació de la infraestructura. Per assolir-ho, només caldria permetre que més avions s’enlairessin per la pista llarga. Enlairar per aquesta via no té cap dificultat tècnica: ja hi ha un 1% de les sortides que es fan així.
Per descartar-ho com a solució, el text fa memòria i recorda que els enlairaments de la pista llarga han creat en el passat “una petjada de soroll en algunes zones residencials”. S’hi conclou que podria desencadenar un conflicte veïnal per l’impacte acústic.
Afegint un 0,7% dels vols a la pista llarga, es podria cobrir la necessitat dels nous trajectes intercontinentals
El grup d’experts fixa en un màxim de 50 vols de llarg radi a la setmana el potencial de creixement en els pròxims 15 anys. L’any 2024, el mateix aeroport va gestionar 6.692 vols cada setmana. Per tant, seguint les xifres plantejades pels experts i suposant que s’aconseguissin totes les rutes de llarg radi que es busquen, només afegint un 0,7% dels vols de l’aeroport a la pista llarga ja es podria cobrir aquest augment sense cap ampliació.
De fet, el document no renuncia a utilitzar aquest potencial de la pista llarga. El grup d’experts afirma que “mentre no es duen a terme les inversions, cal exigir l’optimització de les infraestructures existents”. Ara bé, ho considera una situació temporal, prèvia a fer les obres per a l’ampliació de la pista.
L’ampliació permetrà rebre set nous vols diaris de llarg radi… i 288 d’altres tipus
Segons el mateix document, amb l’ampliació de la pista la infraestructura guanyaria slots per rebre molts més avions que els que s’esperen de llarga durada. Amb el canvi, es permet arribar a 90 operacions per hora, en contrast amb les 78 operacions per hora actuals. Per tant, l’aeroport podria arribar a gestionar un màxim de 2.016 vols més cada setmana.
Com que l’augment esperat de vols de llarg radi és només de 50 trajectes a la setmana (set al dia), l’ampliació proposada de la pista també deixaria espai per ampliar significativament el trànsit aeri d’altres tipus. Es crearia l’espai per augmentar el trànsit a la infraestructura en 288 nous vols d’altres tipus cada dia.
En la seva aposta per ampliar la pista curta, afegeixen un apunt sobre els espais naturals que poden veure’s perjudicats de la Ricarda i del Remolar: volen que “preferentment” l’ampliació es faci sense tocar aquests espais. En tot cas, el punt en què mostren una posició més ferma és a constatar “la necessitat d’ampliació de la capacitat de l’aeroport principalment per a vols de llarg radi”. El dictamen d’aquesta comissió no és legalment vinculant, però és un pas clau per fixar la posició de l’Ajuntament de Barcelona.