28/10/2024 | 06:00
Vox i Aliança Catalana (AC) han intentat captar el vot de les classes treballadores fent servir recurrentment conceptes com “casta política” per definir la resta dels càrrecs electes, i els acusen de viure de “paguetes” o de crear “guinguetes per engreixar els seus sous”. Tanmateix, alguns dels diputats de l’extrema dreta al Parlament fa anys que viuen de la política, que perceben retribucions molt superiors al salari mitjà a Catalunya i n’hi ha que disposen d’un patrimoni extens. De fet, els 11 de Vox acumulen en total una vintena d’immobles, mentre que les dues d’Aliança Catalana en tenen 3. L’última polèmica al voltant d’AC té a veure amb el salari d’Oriol Gès, secretari d’Organització i Finances i nou coordinador general del Grup Mixt del Parlament de Catalunya, que cobra 77.228,90 euros anuals bruts.
El Reglament del Parlament estableix que és obligatori que els representants polítics notifiquin el patrimoni de què disposen en una declaració de béns i que també informin de les activitats econòmiques que desenvolupen, així com de les possibles causes d’incompatibilitat. Quants pisos tenen els polítics d’extrema dreta? Quants diners declaren tenir en els seus comptes bancaris? Tenen accions? I vehicles?
Sílvia Orriols, líder d’Aliança Catalana: dos pisos i 2.500 euros al compte
La presidenta d’Aliança catalana declara que és copropietària de dos habitatges, que sumen un valor cadastral de 184.000 euros, i que només disposa, segons afirma, de “2.500 euros” en tots els seus comptes corrents. Uns estalvis ajustats tenint en compte que, segons va publicar La Vanguardia, Sílvia Orriols rebrà del Parlament un total de 113.762,5 anuals.
Tal com consta a la seva declaració d’interessos econòmics, no percep cap retribució pel fet d’ocupar el càrrec d’alcaldessa a temps parcial a l’Ajuntament de Ripoll, ja que, habitualment, els batlles que també són diputats prefereixen cobrar el salari del Parlament. Això és degut al fet que només poden cobrar un dels dos sous públics. Orriols, en canvi, sí que reconeix que rep 200 euros bimestralment en dietes per assistència als plenaris del Consell Comarcal del Ripollès. En la seva declaració també hi especifica que no cobra cap sou com a presidenta del seu partit.
Ramon Abad: el diputat amb més patrimoni de la demarcació de Lleida
Aliança Catalana va irrompre al Parlament en les eleccions autonòmiques passades amb dos diputats. Inicialment, el segon escó el va ocupar Ramon Abad, extreballador de la banca ja jubilat, però a principis d’octubre va renunciar a l’acta per motius de salut. La declaració de béns que va omplir ja no està disponible al web del Parlament, però fa uns mesos el diari Segre publicava que Abad liderava el pòdium dels diputats de Lleida amb més patrimoni: declarava que tenia 53.500 euros en comptes bancaris, 3.200 euros en accions i altres actius i 650.000 euros en un pla de pensions. A més, és propietari de dos immobles, que tenen un valor cadastral conjunt de 243.000 euros.
Rosa Maria Soberana ha agafat el relleu d’Abad. La flamant diputada, que va presentar-se a les llistes d’aquesta formació el 12 de maig com a número 2 per Lleida, no tenia experiència prèvia en política. Segons consta en la seva fitxa, és propietària d’un immoble i d’un automòbil i assegura que disposa de 5.000 euros al banc, 10.000 més en accions i que té dipositats 200 euros en un pla de pensions.
Ignacio Garriga: estalvis modestos, sou disparat
El líder de Vox, Ignacio Garriga, és la cara més visible de la formació. Abans d’arribar al Parlament, l’any 2021, ja havia exercit de diputat al Congrés dels Diputats durant la catorzena legislatura espanyola. Garriga prové d’una nissaga de la burgesia catalana i va estudiar a La Farga, una escola d’elit vinculada a l’Opus Dei a Sant Cugat del Vallès. Abans de ser càrrec electe, va exercir de metge odontòleg. Tanmateix, recentment ha declarat que només té 3.000 euros al compte i un vehicle Volkswagen amb un contracte de rènting. A la seva declaració d’activitats i càrrecs públics també hi consta que la posició que ocupa com a secretari general de Vox és remunerada, tot i que no hi concreta la quantitat.
Malgrat que els seus estalvis són oficialment molt modestos, representen un salt respecte als que va reconèixer quan va entrar al Congrés dels Diputats, el 2019: en aquell moment no va declarar ni un euro en comptes corrents, ni tampoc cap propietat immobiliària.
Cal tenir en compte, però, que Garriga percep un salari anual de 88.973,60 euros, que inclouen el seu sou base i un complement de 2.936,30 euros mensuals pel fet de ser president de grup parlamentari, i 16.032,44 euros addicionals en concepte de dietes. Aquesta xifra multiplica per tres el salari mitjà a Catalunya. A més, segons va publicar El País, a tot això s’hi hauria de sumar un sobresou de 3.700 euros mensuals que li transfereix el seu grup parlamentari, tal com indiquen els comptes corresponents a l’any 2023 que la formació va presentar al Parlament. De fet, només el sou que cobra de la cambra és 29 vegades superior al seu patrimoni declarat.
I en paral·lel, el Parlament de Catalunya ha confirmat que el líder de Vox va cobrar sobresous del seu grup parlamentari a través de factures pagades amb diners públics de la cambra. La polèmica va esclatar després que una exdiputada d’aquest partit denunciés que el líder de la formació hauria facturat despeses irregulars entre el 2021 i el 2022: segons un informe de l’Oïdora de Comptes del Parlament, la xifra ascendiria fins als 39.361 euros. Garriga hauria justificat els pagaments com a “despeses de despatx i atenció a la seu” i inclourien, entre d’altres, l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) dels seus fills, serveis de perruqueria o peticions de Glovo.
Joan Garriga: pisos, garatges, empreses, automòbils, una embarcació… i 6.000 euros al compte
Entre els 11 parlamentaris de la formació d’extrema dreta espanyolista sumen 20 béns immobles en total, dels quals són propietaris o copropietaris. El que més n’acumula és Joan Garriga Doménech, portaveu de Vox al Parlament de Catalunya, president de la formació a Barcelona i cosí d’Ignacio Garriga.
Segons la declaració de béns que va omplir, Garriga Doménech té cinc propietats: dos habitatges, dos garatges i un altre “immoble urbà”, que sumen un valor cadastral de 322.545 euros en total. En paral·lel, també disposa de dues motos, dos cotxes i una embarcació, té dipositats 984 euros en un pla de pensions, i és gerent i administrador, respectivament, de dues empreses immobiliàries. A banda, tal com va publicar CRÍTIC a partir de les dades del Registre Mercantil, el portaveu de Vox a la cambra catalana també és apoderat de dues empreses més que no menciona a la seva fitxa de diputat: Cardenas Inversiones, SL, també del sector immobiliari, i de Mobiliario Interiorismo Via Augusta 71, SL. El Reglament del Parlament estableix que és obligatori informar dels béns i dels interessos econòmics, però no hi ha comprovacions posteriors ni sancions previstes en cas d’incompliment.
Malgrat el seu patrimoni extens i la seva participació en diverses societats, Garriga Doménech declara que té només 6.000 euros en comptes corrents i 12.000 euros més en accions. Això, malgrat que l’any 2021 va rebre 81.303 euros del Parlament, que constitueixen el seu salari.
Quins altres diputats de Vox també són propietaris?
Sergio Macián és el portaveu adjunt de la formació ultradretana i, segons consta a la seva declaració de béns, és copropietari de dos immobles comprats i propietari únic de dos més que ha rebut en forma d’herència i donació. Disposa de quatre propietats, però en la línia dels cosins Garriga, pel que fa al líquid, declara que té menys de 5.000 euros als seus comptes corrents. A banda de la seva trajectòria política, que es remunta fins al 2021, quan va obtenir l’escó, Macián és lletrat de l’Administració de justícia.
El diputat ultradretà que declara que té més capital monetari, sumant el que acumula al compte corrent, en accions, en títols públics o fons d’inversió i en el pla de pensions, és Andrés Bello Sanz. En total, disposa de 281.000 euros, que se sumen al seu patrimoni format per tres immobles i un automòbil. Per darrere hi ha la que havia estat secretària general de la Plataforma per Catalunya, Mònica Lora: a banda de ser copropietària d’un habitatge, té 147.500 euros dipositats als seus comptes corrents. La segueix la diputada María Elisa García Fuster, que disposa de tres propietats i acumula 110.614 euros en líquid.
Júlia Calvet i Alberto Tarradas són els dos únics dos representants de Vox, juntament amb Ignacio Garriga, que no són propietaris de cap immoble. L’exlíder de l’associació juvenil espanyolista S’ha Acabat és també la diputada més jove del Parlament. A la seva declaració de béns va assegurar que només tenia 2.000 euros als seus comptes corrents. Tarradas va iniciar-se en la política de bracet de Vox l’any 2019 i des de llavors ha concorregut a diversos comicis. És president del partit a la demarcació de Girona, va ser elegit diputat al Congrés i el 2021 va obtenir un escó al Parlament. Enguany, declara que té acumulats 30.000 euros al compte corrent i que és propietari d’un automòbil.