27/11/2019 | 08:00
CRÍTIC ha aconseguit més de 23.000 euros (repartits entre uns 500 mecenes) en la campanya de microfinançament a Verkami que farà possible un nou projecte de periodisme d’investigació: “Cinc dies de fúria”. Es tracta d’una recerca periodística a fons per explicar tot el que va passar durant el bloqueig de l’aeroport del Prat i les protestes en diverses ciutats catalanes dels dies 14 a 18 d’octubre —des que es va conèixer la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O fins a la vaga general—, amb l’objectiu de fiscalitzar l’actuació policial i els abusos de poder que s’hi van cometre, així com l’actuació de l’extrema dreta i les raons de fons de les mobilitzacions.
IMPORTANT: Qui vulgui col·laborar amb el projecte, ara que ja s’ha acabat el Verkami, pot comprar el pack-regal de ‘Cinc dies de fúria’ a la Botiga Online (25 euros per a les persones subscriptores / 30 per a les no subscriptores) i regalar-lo a algú altre (rebrà un val-regal).
La investigació està dirigida pels periodistes de CRÍTIC Roger Palà i Laura Aznar, i es plasmarà en cinc ‘podcasts’ radiofònics de 40 minuts cadascun, amb la participació de testimonis i de protagonistes. Cada ‘podcast’ anirà acompanyat d’un reportatge escrit, il·lustrat per les imatges dels fotoperiodistes Jordi Borràs, Ivan Giménez i Xavi Herrero. Investigarem a fons els fets que van succeir a Barcelona i arreu de Catalunya durant aquells “cinc dies de fúria”, mirant d’accedir a documentació inèdita dels fets.
Objectiu de finançament superat (més de 23.000 euros)
Una investigació d’aquest volum, no era possible afrontar-la només amb els recursos estructurals de CRÍTIC. Per això es va creure convenient iniciar aquesta campanya de micromecenatge que permeti aconseguir més suport econòmic. L’objectiu era recaptar 22.000 euros en 40 dies (fins al 6 de gener passat) a la plataforma Verkami i finalment se n’han aconseguit més de 23.000.
La recerca periodística estarà coordinada per l’equip d’investigació de CRÍTIC, que encapçalen els periodistes Roger Palà i Laura Aznar. Gràcies al ‘crowdfunding’, sumarem a l’equip un periodista i guionista especialitzat amb experiència en l’àmbit radiofònic, que treballarà la investigació sobre el terreny. Comptarem també amb un tècnic i un estudi mòbil per a la realització dels diferents ‘podcasts’. Tot l’equip de redacció i comunicació de CRÍTIC prendrà part en el projecte, sigui en tasques d’investigació, redacció o difusió del projecte.
Per elaborar els ‘podcasts’, parlarem amb tots els protagonistes dels fets: detinguts i represaliats per les protestes, advocats, col·lectius de drets humans, periodistes que van cobrir els fets… També demanarem la versió dels cossos policials (Mossos d’Esquadra, CNP) i de les administracions que les dirigeixen (el Departament d’Interior de la Generalitat i el Ministeri de l’Interior del Govern espanyol). L’objectiu és elaborar un contingut periodístic plural, que reculli el màxim de veus i de contrastos i mirant d’accedir a documentació inèdita dels fets.
Durant la setmana dels fets i les següents, CRÍTIC va publicar diversos reportatges a fons sobre la qüestió. Un dels més llegits ha estat “El cas del noi de la dessuadora taronja de la Via Laietana“, on vam reconstruir l’actuació dels antiavalots contra els manifestants que protestaven durant la vaga general del 18-O a partir dels atestats policials i de la declaració i l’informe mèdic d’un dels detinguts. En una segona entrega, titulada “’Si miras, te arranco la cabeza’: així va ser la detenció del noi de taronja de la Via Laietana“, vam tenir accés en exclusiva a la querella que va presentar la família del menor detingut a la Via Laietana contra la policia. També vam explicar que els Mossos mantenen oberta la investigació sobre els aldarulls de les protestes postsentència a Lleida. Finalment, vam publicar fotogaleries de l’ocupació de l’aeroport del Prat i de la barricada de l’AP-7 a la Jonquera i a Girona, totes dues signades pel fotoperiodista Ivan Giménez.
Com difondrem la investigació i qui hi tindrà accés?
Els verkamistes que han donat suport al projecte seran els primers a tenir accés als ‘podcasts’ radiofònics, a través d’una ‘newsletter’ exclusiva. Depenent de la inversió que hagin fet, tindran accés a un, a tres o als cinc ‘podcasts’, que publicarem de manera setmanal. Posteriorment, els ‘podcasts’ i articles d’investigació seran publicats a la web de CRÍTIC i hi tindran accés primer les persones subscriptores, i després les persones lectores en general. L’equip d’investigació de CRÍTIC ja està treballant en aquest moment en la recerca i documentació dels fets. Segons el calendari previst, el periodista i guionista responsable del projecte s’incorporarà a l’equip al febrer. La publicació del primer ‘podcast’ és prevista per al mes de juny del 2020.
Les aportacions possibles al Verkami han anat des dels 10 euros, la més petita, fins als 500 euros, la més gran. Totes les recompenses tenen a veure amb el contingut de la investigació periodística que es farà o amb CRÍTIC com a mitjà de comunicació. Les recompenses inclouen, a més dels ‘podcasts’, la possibilitat d’assistir a la presentació del projecte, un ‘pack’ amb bossa, xapes i col·lecció de postals de CRÍTIC, subscripcions a CRÍTIC i també fotografies signades pels nostres col·laboradors gràfics. A més, també incorporaven la possibilitat de realitzar aportacions solidàries de fins a 500 €.