11/11/2021 | 06:00
La nova revista anual en paper de CRÍTIC, titulada Emergència, està dedicada a analitzar la situació de crisi ecològica que viu el món i com podem combatre-la des de tots els fronts. Com hem fet en edicions anteriors del Dossier CRÍTIC, no solament hi expliquem la magnitud de la tragèdia que ens cau al damunt, sinó que també hi oferim propostes i camins, que ja fa anys que plantegen els experts o els moviments socials, per intentar revertir-la o, si més no, per transitar-hi de la millor manera possible.
La revista la presentem en un acte públic el pròxim 30 de novembre al CCCB i esperem explicar-vos tots els detalls en persona. Sapigueu, però, que té 150 pàgines i compta aquest any amb el suport econòmic i l’assessorament de continguts de l’Observatori DESC, centre de drets humans especialitzat en la defensa dels drets socials, que hi aporta una visió transversal i diversos continguts específics. El Dossier està dividit en dues parts, a partir de les dues accepcions principals de la paraula emergència: d’una banda, “un esdeveniment greu que en cas de produir-se demana una actuació immediata” (part centrada en l’anàlisi de la situació actual i de futur immediat); de l’altra, “l’acció de sortir de l’obscuritat, d’emergir de darrere quelcom que en tapava la vista” (part propositiva que ens exigeix no quedar-nos de braços plegats mentre el planeta es col·lapsa).
Jorge Riechmann, Raquel Rolnik i Joan Martínez Alier són les tres persones expertes entrevistades a fons
Emergència inclou tres entrevistes a fons. El madrileny Jorge Riechmann, autor de diversos llibres que adverteixen del col·lapse i del genocidi que vindrà a continuació, és entrevistat per Sergi Picazo. La brasilera Raquel Rolnik, arquitecta i urbanista especialitzada en habitatge, és entrevistada per Rubén Martínez Moreno, de La Hidra Cooperativa. Finalment, l’històric economista català Joan Martínez Alier, codirector de l’Atles de Justícia Ambiental, és entrevistat per Manel Riu. Tots tres aporten els seus coneixements destacats sobre la crisi mediambiental que viu el planeta i vaticinen quin futur ens espera si no canviem de rumb com a espècie.
Pel que fa als reportatges, en destaquen tres: el que radiografia les grans infraestructures metropolitanes de Barcelona (el port, l’aeroport…) i els impactes ecològics que generen, a càrrec de Rafa Burgos; el que explica “El col·lapse que vindrà” en vuit àmbits globals i un esment específic de la situació de Catalunya, a càrrec de Sergi Picazo, i el que ha escrit Laura Aznar sobre “Cinc drets socials en perill“, a causa de l’impacte de la Covid-19 i la crisi climàtica. També cal remarcar l’estudi “El trencaclosques de la transició energètica”, que signen Clàudia Custodio i Irene Escorihuela, de l’Observatori DESC, i que fixa la mirada en com implantar les energies renovables sense afavorir les mateixes empreses que ja dominen el negoci de les convencionals.
Hi ha noves maneres de consumir, de menjar, de moure’s o de treballar, i aquí en trobareu unes quantes
En l’àmbit de les opinions, comptem amb les d’Alfons Pérez, investigador de l’ODG; Irene Escorihuela, directora de l’Observatori DESC; Joaquim Sempere, doctor en Filosofia i professor de Sociologia a la UB; Salvador Rueda, exdirector de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona; Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; Joan Buades, investigador especialitzat en turisme; Vanesa Freixa, activista rural i exdirectora de l’Escola de Pastors de Catalunya; Joan Herrera, exdirector de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), i Anna Pérez Català, investigadora a l’Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals de París (IDDRI).
Informacions pràctiques, infografies i suggeriments
Un capítol a part és la “Guia pràctica per la transformació ecosocial a Catalunya“, escrita a sis mans entre Laura Aznar, Manel Riu i Laia Soldevila. Són 20 pàgines, agrupades sota el suggerent títol de “Què fer quan la casa està en flames”, que donen idees realitzables per no quedar-se amb els braços plegats en 10 àmbits de la vida quotidiana: l’alimentació, el consum, el treball, l’energia, el turisme, l’habitatge, el transport, el temps, la comunitat i les cures. Hi ha noves maneres de consumir, de menjar, de moure’s o de treballar, per exemple, i aquí en trobareu unes quantes.
El dossier comença amb tres grans fotografies a doble pàgina, que ens il·lustren l’impacte de la crisi climàtica sobre la costa, la muntanya i la ciutat catalanes, i acaba amb suggeriments de cultura d’emergència, en concret en els àmbits de la ficció audiovisual (sèries i pel·lícules), de llibres i de documentals. També inclou alguns continguts patrocinats per institucions i empreses com ara la Generalitat de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Renfe, i un contingut sobre el món rural esponsoritzant conjuntament pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), pel Museu de la Vida Rural i per la Cooperativa d’Artesa. La revista, com cada any, fa una aposta decidida per les infografies, que il·lustren, per exemple, l’augment de les temperatures al món o la desigualtat social i econòmica a Catalunya.
La trobareu a les llibreries principals i també la podeu comprar a la Botiga Online i us l’enviarem per correu
Emergència s’enviarà aquest mes de novembre per correu postal, de forma gratuïta, a casa de les 1.600 persones subscriptores de CRÍTIC —totes, excepte les de modalitat mensual. A més, tant si hi esteu subscrits com si no, la podreu comprar a través de la botiga virtual del nostre web i a les principals llibreries dels Països Catalans. Dels últims números de la revista, se n’han arribat a difondre més de 3.000 exemplars.
Aquest any, el director de la revista ha estat el periodista especialitzat en temàtica mediambiental Manel Riu, sota la coordinació general de Sergi Picazo, i el disseny, com sempre, d’Helena Olcina (Fàbrika Gràfika). El projecte compta amb el suport editorial de dos companys de viatge ja habituals: Pol·len Edicions i la distribució de Virus.
Els números anteriors de la nostra revista monogràfica han estat: Crisi o Vida (2020), Justícia Global (2019), Ciutats (2018), Feminisme(s) (2017), Mar Crítica (2016), Vell/Nou (2015) i Procés (2014). Tant Feminisme(s) com Mar Crítica malauradament estan esgotades (només se’n pot comprar la versió en PDF), mentre que les altres cinc encara es poden adquirir impreses i gaudir-ne de la lectura en paper.
Llibreries dels Països Catalans on pots trobar ‘Emergència’
(per ordre alfabètic de poblacions)
- Andorra la Vella: La Puça (digital)
- Arenys de Mar: El Set-ciències
- Barcelona: Taifa, La Caníbal, La Central, El Lokal, La Ciutat Invisible, Rocaguinarda, Laie CCCB, Laie Cafè, Documenta, Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, Obaga Llibreria, Cap i Cua, Llibreria Sant Jordi, La Calders, quiosc de La Rambla de Barcelona
- Calella: La Llopa
- Cardedeu: Badallibres
- Ciutadella: Va de Llibres
- Girona: La 22, Les Voltes, Cannet Jocs
- Granollers: La Gralla
- La Garriga: Strogoff
- L’Hospitalet de Llobregat: Espai Llavors
- Mataró: Dòria
- Mollerussa: Dalmases
- Mollet del Vallès: L’Illa
- Palma: Drac Màgic
- Perpinyà: La Catalana
- Reus: Galatea, Gaudí
- Rubí: Racó del llibre
- Sabadell: Llar del Llibre
- Santa Coloma de Gramenet: Carrer Major
- Sant Cugat del Vallès: Alexandria
- Tarragona: La Capona
- Terrassa: Synusia, Temerària
- Tona: Sant Jordi
- Torroella de Montgrí: El Cucut
- València: La Repartidora
- Vic: Forster and Wallace, La Muntanya de Llibres
- Vilafranca del Penedès: L’Odissea, La Cultural
- Vilanova i la Geltrú: La Mulassa, Llorens Llibres