Escòcia

Owen Jones: “Si no hi ha un moviment fort, no serveixen de res portaveus que parlin bé per la ‘tele’ o tinguin molts seguidors a Twitter”

  • Text: Laia Gordi / Fotos: Andrea Baldo
  • dijous, 16 juliol 2015

Owen Jones és l''enfant terrible' de l'esquerra britànica. Amb el cor a la classe treballadora però educat a Oxford i fill d'una família de classe mitjana trotskista, amb 30 anys s'ha convertit en un dels articulistes més populars del diari 'The Guardian'. Els anglesos diuen que diu el que tothom pensa però ningú no s'atreveix a dir. Un dia de sol a Londres CRÍTIC es reuneix amb Owen Jones en un petit parc de la capital. Assegut a la gespa, repassa l'esquerra britànica, però també l'espanyola, la catalana o l'escocesa. Carismàtic i obertament homosexual, té fusta de líder del segle XXI. S'acaba de publicar en castellà el seu darrer llibre, 'El Establishment: la casta al desnudo' (Seix Barral). Va convertir en un 'best-seller' la seva obra 'Chavs: la demonización de la clase obrera'.

Més informació

Set moviments independentistes encapçalats per l’esquerra que poden canviar el mapa del món

  • David Fornies
  • dimecres, 17 juny 2015

Un dels llocs comuns entre determinats sectors de l’esquerra espanyola —i catalana— és el suposat caràcter dretà de l’independentisme, 'urbi et orbi'. La tesi diu si fa no fa que només apareixen moviments independentistes en aquells territoris que són rics en relació amb la resta de l’Estat i/o on existeix una elit local prou gasiva per intentar la secessió. En aquest article hem triat set casos d’arreu del món en què les reivindicacions independentistes estan encapçalades per l’esquerra.

Més informació

Tariq Ali: “El moviment d’autodeterminació català està liderat per la burgesia”

  • Laia Gordi / Londres
  • dijous, 2 octubre 2014

Tariq Ali (Pakistan, 1943) és, segons els anglosaxons, un intel·lectual públic. Membre de l'equip editorial d’una de les revistes de pensament acadèmic de l'esquerra més importants del món, la New Left Review, darrerament s'ha destacat al Regne Unit per ser una de les veus més coherents fent campanya a favor del sí pel referèndum d'Escòcia. En aquesta entrevista, es mostra a favor del sobiranisme català tot i que estigui “liderat per la burgesia”.

Més informació

Per què el no d’Escòcia a la independència no afectarà Catalunya

  • David Martí
  • dissabte, 20 setembre 2014

Escòcia ha rebutjat abandonar el Regne Unit de forma clara després de seguir un procés democràtic escrupolós i un debat intensíssim que ha durat gairebé dos anys. Sovint ens han recordat des de Madrid les diferències entre ambdós casos. Per tant, no té gaire sentit que ara de cop i volta el no escocès hagi d’influenciar la qüestió catalana. Però, al marge d'això, hi ha dues raons bàsiques per les quals no ho farà.

Més informació