07/11/2022 | 06:30
A Catalunya hi ha 95 instal·lacions industrials incloses en el règim regulador de la Unió Europea per a les empreses que emeten més gasos contaminants. El 2021, aquestes indústries van emetre 12,8 milions de tones de CO2eq, la unitat de referència que inclou tots els gasos que generen efecte d’hivernacle. Amb dades del 2020, aquesta xifra equival a un terç del total d’emissions de Catalunya, incloent-hi el que generen els cotxes privats, l’aeroport del Prat, els creuers o qualsevol activitat que generi gasos contaminants.
On són aquestes empreses, de qui són propietat i quin impacte tenen sobre el territori? CRÍTIC ha analitzat les dades del seguiment d’emissions que fa anualment l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El 2021, l’empresa més contaminant de Catalunya va tornar a ser de nou Repsol. El gegant energètic té una refineria de petroli i una fàbrica de productes químics al Tarragonès, i entre totes dues instal·lacions va emetre a l’atmosfera 3,1 milions de tones de CO2eq l’any 2021. La segona és Dow Chemical, que forma part del tercer grup químic més gran del món i que també se situa al Camp de Tarragona. El top 5 segueix amb dues empreses del sector del ciment situades a Alcanar i a Sant Vicenç dels Horts, i es completa amb Endesa.
En aquest mapa podeu consultar si en el vostre municipi hi ha alguna de les empreses més contaminants, en quin sector industrial opera i quantes tones de CO2eq va emetre a l’atmosfera.
Les emissions d’aquestes empreses es coneixen amb precisió perquè formen part dels sectors regulats en el mercat europeu de drets d’emissions. La normativa marca uns nivells màxims de contaminació per a cada indústria, el que es coneix amb el concepte “drets d’emissió”: cada empresa pot emetre gasos fins a un punt determinat i, si supera el seu límit i vol seguir emetent, té l’opció de comprar els drets d’altres empreses de la UE que no arribin al topall. Aquestes empreses poden vendre els seus drets només si han contaminat menys del que tenien assignat.
Les 95 empreses analitzades van contaminar un 65% més del que era previst en els seus drets d’emissió
El sistema està pensat perquè unes empreses compensin amb les altres, però en l’àmbit català això no s’ha aconseguit. El balanç de les 95 empreses analitzades és que es va contaminar un 65% més del que era previst en els seus drets d’emissió, segons l’informe de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat; és a dir, 5 milions de tones més. L’any 2021, el preu mitjà que va pagar cada empresa per contaminar una tona extra de CO2eq va ser de 53,55 euros.
Però no totes les instal·lacions compleixen les seves obligacions. El Departament d’Acció Climàtica va anunciar l’any passat que imposaria multes a tres empreses catalanes per infraccions molt greus en el funcionament d’aquest mercat. Segons fonts del Departament, a hores d’ara no se n’ha cobrat cap, ja que dues empreses han recorregut contra les sancions als jutjats i la tercera multa està pendent de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Repsol, líder en emissions
El grup empresarial que més emissions d’efecte d’hivernacle genera a Catalunya és Repsol. De fet, dues instal·lacions diferents del grup se situen en el primer i el segon llocs de la llista d’indústries contaminants. La primera, una refineria situada a la Pobla de Mafumet, va emetre 2,2 milions de tones de CO2 equivalent i pertany a Repsol Petróleo. La segona és una fàbrica que pertany a la filial química del grup i està situada a pocs quilòmetres, al polígon industrial de la Canonja. El 2021, aquesta seu de Repsol Química va emetre 870.000 tones de CO2eq.
Entre totes dues, van superar en més d’un milió de tones els drets que tenien concedits. Això implica que van contaminar un 34% més del previst. El cost aproximat per a Repsol d’aquest excés va ser de 54 milions d’euros. Tanmateix, el grup Repsol va presentar uns beneficis de 2.499 milions d’euros en el mateix exercici. CaixaBank ha tingut un poder enorme a Repsol els darrers 20 anys, però els últims anys s’ha desfet de totes les accions. A dia d’avui, els accionistes més rellevants de Repsol són el fons d’inversió BlackRock i Amundi, el fons d’actius financers líder a Europa.
L’empresa també destaca pel fet de tenir connexions polítiques. Actualment, el conseller delegat de l’empresa és Josu Jon Imaz, exlíder del Partit Nacionalista Basc, i l’exconseller d’Economia de la Generalitat Jaume Giró va ser-ne apoderat a través de CaixaBank.
La petroquímica de Tarragona, focus de la contaminació
El polígon petroquímic de Tarragona és el nucli més important d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a Catalunya. A més d’acollir les dues instal·lacions contaminants de Repsol, també inclou Dow Chemical, la segona empresa més contaminant del país. De fet, Dow té la seva seu a escassos 900 metres de la refineria de Repsol. També té una altra fàbrica a l’autovia que uneix Salou amb Tarragona. Totes dues instal·lacions formen part del tercer grup empresarial més important del món del sector de la química, segons el rànquing de Chemical&Engineering News. En aquestes dues fàbriques, les més importants del grup a Espanya, es fabriquen productes com l’etilè, diferents resines o gasolina de piròlisi. Les emissions de Dow a Catalunya van ser de 929.000 tones l’any 2021.
El polígon també acull altres grans contaminadors, com la planta d’energia elèctrica Tarragona Power, propietat d’Iberdrola. Aquest centre és la setena instal·lació més contaminant de Catalunya, i es dona la característica que només tenia drets d’emissió de 15.000 tones de CO2eq. Tarragona Power va emetre 35 vegades més del que tenia assignat, i va arribar a les 537.000 tones. La fàbrica d’IQOXE, que va provocar un accident amb tres morts a inicis del 2020, també forma part del polígon i va emetre 120.000 tones de CO2eq, el triple dels drets que tenia assignats.
CRÍTIC va publicar l’any 2021 que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat havia obert des del 1991 un total de 87 expedients sancionadors en matèria de contaminació ambiental a les empreses que formen part del complex petroquímic de Tarragona, però que 4 de cada 10 sancions havien quedat en no res. Tanmateix, un 37% d’aquests procediments s’han arxivat i no han comportat que les companyies sancionades paguessin les multes derivades de la infracció comesa. Al llarg de tot aquest temps, 32 dels 87 casos s’han sobresegut.
Dues fàbriques de ciment, al ‘top 5’
Fora del Tarragonès, les indústries que més contribueixen a l’escalfament global són a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i a Alcanar (Montsià). En tots dos casos, són fàbriques dedicades al ciment. Es tracta de Cementos Molins Industrial, que ocupa el tercer lloc, amb 825.568 tones d’emissions de CO2eq, i Cemex España Operaciones, amb uns nivells de contaminació molt semblants (791.000 tones). Cementos Molins tenia més drets d’emissió concedits i no va superar el seu límit de contaminació, mentre que en el cas de Cemex sí que es va excedir en 180.000 tones.
Diverses instal·lacions d’empreses energètiques ocupen llocs destacats en el rànquing de contaminació. Endesa és la primera del sector, a causa de les 783.903 tones de CO2eq que sumen les seves dues centrals termoelèctriques a Sant Adrià de Besòs. La segueix Naturgy, amb 750.578 tones, que s’emeten des de la seva central de cicle combinat al mateix municipi.