05/12/2023 | 06:00
Dilluns, 11 de desembre, a les 17:15 hores, farem l’última edició del 2023 de l’#AteneuCRÍTIC, el programa d’anàlisi i de debat que produïm conjuntament amb la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i que retransmetem en directe al nostre web per streaming des del Palau Robert de Barcelona. En aquesta ocasió, la qüestió a analitzar és el procés de constitució de l’Assemblea Ciutadana pel Clima, que impulsa la Generalitat. Es tracta d’una eina pionera de democràcia deliberativa, una assemblea formada per 100 ciutadans i ciutadanes de Catalunya, escollides per sorteig però amb perfils diversos pel que fa al gènere, a l’edat, als nivells d’estudis, al territori o a l’origen. L’objectiu de l’Assemblea és construir col·lectivament solucions que donin resposta a un dels desafiaments més importants que tenim per al futur: el canvi climàtic. Les seves recomanacions es lliuraran al Govern de la Generalitat, que les avaluarà i hi donarà resposta per incorporar-les en les polítiques de país.
Comptarem amb tres persones expertes que coneixen bé la qüestió: d’una banda, els responsables de les dues àrees de l’Administració catalana que impulsen aquesta iniciativa: la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, i el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López; de l’altra, una persona que coneix bé els moviments socials ecologistes, la biòloga Eva Vilaseca, membre de la cooperativa Espai Ambiental i coimpulsora de la iniciativa “Futurs (im)possibles”. Moderarà el debat el periodista de CRÍTIC Manel Riu, especialista en clima i medi ambient.
L’Ateneu CRÍTIC és un programa que dura aproximadament una hora, que fem des del Palau Robert de Barcelona, sense públic, i que podeu seguir de diverses maneres: en directe, a través del web de CRÍTIC, a partir de les 17.15 hores del dia 11; en diferit, visionant la gravació íntegra del debat, a partir del moment en què s’acaba, o llegint-ne el resum que publicarem en forma de reportatge escrit al cap d’uns dies. Si voleu recuperar els resums dels Ateneus CRÍTIC que hem fet en els últims dos anys, aquí en teniu els enllaços:
- “Cinc propostes per incentivar l’ús social del català”, amb el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila (15 de novembre de 2023)
- “Cinc apunts per entendre Salvador Seguí, cent anys després“, amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i altres convidats (6 de setembre de 2023)
- “Sis propostes per aconseguir la revolució verda a les ciutats”, amb la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera (22 de març de 2023)
- “Vuit claus sobre els nous rols a l’atenció primària”, amb el conseller de Salut, Manel Balcells (19 de desembre de 2022)
- “Vuit propostes per millorar la gestió dels residus a Catalunya”, amb la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas (8 de novembre de 2022)
- “Podem erradicar el sensellarisme?”, amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (9 de maig de 2022)
- “Com cuidem la salut mental”, amb el conseller Josep Maria Argimon (3 de desembre de 2021)
- “Futbol, antiracisme i valors”, amb Lilian Thuram i Oleguer Presas (8 de juny de 2021)
- “Feminista havies de ser”, amb Natza Farré (5 de maig de 2021)
Si voleu recuperar algun Ateneu CRÍTIC més antic, podeu visitar la nostra secció especial sobre aquesta activitat, que compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya.