Us convidem a assistir a la presentació pública de la nova revista monogràfica anual de CRÍTIC, Habitar, que farem el pròxim dimarts 9 de juliol, a les 19 hores, a la Nau Bostik, equipament sociocultural de gestió comunitària del barri de la Sagrera de Barcelona. Gravarem en directe un capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, presentat per Laura Aznar, que serà un monogràfic sobre habitatge, turisme i dret a la ciutat.
L’especial en directe d’El pòdcast de CRÍTIC comptarà amb la participació de l’escriptora i periodista Anna Pacheco, autora del llibre Estuve aquí y me acordé de nosotros (Anagrama, 2024), on fa un exercici d’infiltració periodística en el sector hoteler de Barcelona. Un relat curt d’Anna Pacheco, titulat “We’re a happy family”, forma part dels continguts de la revista Habitar. També hi participarà Jaime Palomera, de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), que ens explicarà el projecte Reviu, impulsat per IDRA, una nova plataforma on els usuaris poden compartir les experiències viscudes en habitatges de lloguer, fent ressenyes al web. Tancarà el pòdcast la humorista i periodista Ana Polo, col·laboradora habitual de l’espai.
El director de la revista, Roger Palà, i el coordinador editorial, Jordi de Miguel, seran els encarregats de presentar l’acte i explicar els continguts de la publicació que acaba de sortir de la impremta. L’entrada a l’acte és gratuïta per a tothom. Com sempre, les persones subscriptores de CRÍTIC hi poden reservar dues places cadascuna, tot fent servir l’enllaç que trobareu al principi i al final d’aquest text. Us recordem que l’aforament de la sala és limitat. La Nau Bostik es troba al carrer de Ferran Turné, 1-11, de la Sagrera (Barcelona). Les estacions de metro més pròximes són la Sagrera (L1 i L5) i Onze de Setembre (L9 nord i L10 nord). També hi podeu arribar amb les línies d’autobús H8, V29, V31, 126, 34 i B24.
Revista amb l’impuls de Sostre Cívic i Habicoop
La revista Habitar ha estat possible gràcies a la col·laboració de Sostre Cívic, cooperativa pionera en l’impuls i la propagació de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i de la sectorial de cessió d’ús d’Habicoop, la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya.
Aquesta és la dotzena revista anual monogràfica del nostre mitjà i inclou 144 pàgines de periodisme reposat amb les investigacions essencials de CRÍTIC sobre els grans propietaris, entrevistes a activistes i experts, infografies per entendre de manera senzilla les claus més complexes i les veus dels analistes de referència en aquest àmbit. Hi podeu llegir, entre d’altres, textos d’Anna Pacheco, Llucia Ramis, Mar Vallecillos o Jaime Palomera; entrevistes a la portaveu del Sindicat de Llogateres Carme Arcarazo o al catedràtic d’Arquitectura i exregidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona Josep Maria Montaner, així com un passeig conversa entre la periodista Montse Santolino i el codirector de CRÍTIC Sergi Picazo pel nou “districte cultural” de l’Hospitalet de Llobregat. La dissenyadora Helena Olcina (Fàbrika Gràfika) és l’autora del disseny de la portada i de la maquetació de tota la publicació, que un any més s’ha coeditat amb Pol·len Edicions.
Sostre Crític és un espai d’actualitat i reflexió al voltant d’iniciatives no especulatives d’accés i tinença d’habitatge. En aquest bloc hi trobareu articles sobre els reptes i avantatges que ofereix l’habitatge cooperatiu i sobre projectes col·lectius que, des de la seva diversitat, plantegen nous models de relació entre la ciutadania i el seu entorn.
Aquest projecte ha estat impulsat en el context de Projectes Singulars dels Ateneus Cooperatius de l’any 2022-2023 promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Direcció General d’Economia Social, el tercer sector, les Cooperatives i l’Autoempresa amb el finançament del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.
Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 1600 socis i sòcies que promou i gestiona projectes d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús a Catalunya d’acord amb els valors de l’economia social: igualtat, solidaritat, equitat, democràcia i autoorganització. És l’entitat pionera i de referència en aquest model de tinença alternatiu a la compra i el lloguer. Actualment, gestiona un total de 14 projectes en convivència amb 190 habitatges i 11 projectes amb 370 habitatges més que seran realitat en pocs anys. El 2022 va ser reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional.