Crític Cerca

Qui som

Foto: IVAN GIMÉNEZ

La cooperativa

CRÍTIC SCCL és una empresa cooperativa, fundada el juliol de 2014 a Barcelona, que té com a finalitat l’edició i publicació de continguts periodístics, així com la comunicació en qualsevol mitjà o format. Som una cooperativa sense ànim de lucre, i no cap altra figura jurídica, perquè els impulsors apostem per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l’àmbit de l’economia social i solidària. Apostem també per la transparència amb les persones subscriptores i lectores en general, a les quals informem amb detall sobre la situació econòmica periòdicament.

El novembre de 2019, CRÍTIC va ser guardonat amb el Premi Nacional de Comunicació, que atorga la Generalitat de Catalunya, en la categoria de Mitjans d’arrel digital. El jurat va destacar que “en l’època en què la premsa s’ha de reinventar per sobreviure, han creat una cooperativa per fer periodisme d’investigació, reportatges, entrevistes, articles d’opinió i anàlisi amb profunditat, sobre aspectes de l’actualitat política, econòmica o social, i ara celebren el seu 5è aniversari”, com a argument per premiar el nostre mitjà de comunicació.

L'equip de CRÍTIC en el moment de recollir el Premi Nacional de Comunicació al Palau de la Generalitat / ACN

Des de gener de 2022, la cooperativa està formada per sis persones sòcies de treball. Als tres fundadors del projecte, els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila i Triadú, el març de 2018 s’hi van unir les també periodistes Laia Soldevila i Laura Aznar, que ja portaven treballant a la redacció de CRÍTIC des de principis de 2017, i el juny del 2023, la periodista Helena Martin, després de més de tres anys en plantilla. Les sis persones sòcies de treball ostenten el 60% dels vots en l’Assemblea General de la cooperativa i són les responsables directes de l’empresa i dels continguts. El 40% restant dels vots està en mans d’una seixantena de socis i sòcies col·laboradores que han invertit quantitats que sumen entorn de 70.000 euros. Les persones sòcies col·laboradores poden integrar-se a voluntat en el Consell Editorial de CRÍTIC. Més avall trobareu la relació completa dels seus noms.

A més de les persones sòcies de treball, completen l’equip coordinador de CRÍTIC cinc persones més, que fan tasques que van des de la gestió financera i administrativa a la coordinació de la publicitat i la gestió comercial, passant per feines de redacció i administració. Trobareu la relació completa d’aquest equip més avall.

Festa de celebració dels 10 anys del Grup ECOS al pati de la Torre Jussana, l'11 de març de 2022 / ECOS

CRÍTIC forma part, des de la primavera de 2017, del Grup Cooperatiu ECOS, integrat per 17 cooperatives de l’economia social i solidària, d’àmbits tan diversos com les assegurances, l’habitatge i l’arquitectura, les TIC o la cultura. El Grup ECOS dóna feina estable a més d’un centenar de persones i agrupa gairebé 3.000 persones sòcies de consum. També som socis de la Xarxa d’Economia Social de Catalunya (XES), de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), i de Fiare Banca Ètica.

El naixement de CRÍTIC, l’any 2014, va ser possible sobretot gràcies a una campanya de micromecenatge que va recaptar més de 45.000 euros a la plataforma Verkami. Sempre hem volgut que el projecte sigui viable gràcies al suport de la gent. Subscriu-vos aquí i doneu suport al periodisme amb sentit crític!

Local compartit del Grup Cooperatiu Ecos, al carrer de Casp, 43, baixos (Barcelona) / THE ARTISAN PHOTO STUDIO

L’equip coordinador de CRÍTIC

 • Laura Aznar

  Laura Aznar

  És redactora: elabora continguts, investiga temes i fa entrevistes. Coordina la secció d’Opinió i presenta i dirigeix ‘El pòdcast de Crític’, la versió sonora mensual del nostre web.

  És sociòloga i periodista. Col·labora en diferents mitjans de comunicació, com la Cadena Ser, RAC1, Catalunya ràdio, TV3 i la revista Carrer. És coautora del documental “La maternitat, de dret a barrera”, sobre els drets reproductius de les parelles de dones i les dones sense parella.

  lauraaznar@elcritic.cat
 • Anna Gris

  Anna Gris

  És la coordinadora econòmica i financera de CRÍTIC. Porta la gestió administrativa de la cooperativa, el control de la facturació i el pressupost i la relació directa amb l’assessoria fiscal, laboral i comptable externa.

  És llicenciada en Administració i Direcció d’empreses. Té experiència professional en àrees de gestió, comptabilitat, assessorament fiscal i direcció financera. Actualment treballa també al Grup Enderrock.

  gestio@elcritic.cat

 • Roger Palà

  Roger Palà

  Dirigeix i impulsa l’activitat de la cooperativa (n’és el president del Consell Rector), a més d’elaborar regularment continguts periodístics propis, especialment d’investigació i d’anàlisi política.

  Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i col·labora en espais d’opinió a TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya i Betevé, entre d’altres. Va coordinar les primers edicions de l’Anuari Mèdia.cat, editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

  rogerpala@elcritic.cat

 • Sergi Picazo

  Sergi Picazo

  Director de continguts de CRÍTIC. Coordina la redacció interna i manté contactes amb totes les persones col·laboradores externes per encarregar i fer el seguiment dels continguts (textos, fotos…) que elaboren. Escriu també reportatges i articles d’opinió i fa entrevistes.

  Col·labora com a analista polític a TV3 i Rac-1. Ha estat professor de periodisme a la UAB. Va ser redactor de política d’El Punt Avui i de revistes com la Directa o El Triangle i va fer de corresponsal freelance a París. També va coordinar, amb Roger Palà, l’Anuari Mèdia.cat.

  sergipicazo@elcritic.cat

 • Laia Soldevila

  Laia Soldevila

  És coordinadora de Projectes de CRÍTIC. Com a tal, dirigeix i edita els projectes i els continguts en col·laboració amb altres entitats, institucions o empreses, que es publiquen al mitjà i, coordinadament amb Publicitat, busca nous acords. També redacta continguts propis. El 2023 va dirigir la revista monogràfica Aliment.

  Ha estat tècnica de comunicació i projectes al Grup de Periodistes Ramon Barnils i redactora al digital Social.cat. Ha impulsat i guionitzat documentals sobre la memòria històrica del Pla d’Urgell i és co-autora del documental ‘Barnils tal com raja’.

  laiasoldevila@elcritic.cat

 • Joan Vila i Triadú

  Joan Vila i Triadú

  Elabora diàriament la portada principal i les portades interiors del mitjà i és l’encarregat de les newsletters que s’envien a les persones subscriptores i usuàries registrades. Edita els articles d’opinió de col·laboradors externs i tradueix (del català al castellà o a l’inrevès) alguns continguts. També coordina la producció d’actes públics.

  És professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual de la Facultat de Comunicació de la UAB. Ha estat director general de Comunicàlia, gerent de Televisions Locals de Catalunya i ha treballat a Gavà TV, Betevé, TVE-Catalunya i El Temps, entre d’altres mitjans.

  joanvilatriadu@elcritic.cat

 • Helena Martín

  Helena Martín

  Redactora de l’àmbit de Projectes, on elabora continguts que compten amb el suport d’altres entitats i/o empreses. També escriu habitualment articles relacionats amb la cultura i el feminisme.

  Periodista i humanista. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i ha col·laborat en mitjans com Pikara Magazine i El Salto. També ha treballa al digital Surtdecasa, on escrivia sobre l’actualitat cultural barcelonina.

  helenamartin@elcritic.cat

   

 • Begoña Corella

  Begoña Corella

  És auxiliar d’administració. S’encarrega del control de les subscripcions. També controla les comandes de la Botiga Online i els enviaments dels nostres productes a subscriptors/res i compradors/res.

  Ha treballat durant 26 anys en una empresa de mecànica industrial com a responsable de l’àrea de gestió financera i administrativa. Va impulsar també una botiga-taller de joieria com a emprenedora autònoma durant nou anys.

  bcorella@elcritic.cat

 • Manel Riu

  Manel Riu

  És redactor i escriu sobretot continguts sobre emergència climàtica, energia i medi ambient. Forma part de l’equip d’investigació, juntament amb Roger Palà i Laura Aznar. S’encarrega també de la gestió tecnològica del mitjà.

  És periodista i politòleg, i ha col·laborat en mitjans com Catalunya Ràdio, Radio Primavera Sound, Mondo Sonoro, La Directa o El Salto. També ha fet estades de practiques als informatius de la Cadena SER, al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i al programa La Segona Hora, de RAC 1.

  manelriu@elcritic.cat

 • Verónica García

  Verónica García

  S’encarrega de la gestió diària de les xarxes socials de CRÍTIC (Twitter, Facebook, Instagram, Tiktok i Telegram). També és la responsable de la relació amb la Comunitat CRÍTIC (subscriptors/res, lectors/res…) i du la comunicació externa del nostre mitjà.

  Ha col·laborat en mitjans com Núvol i L’Independent de Gràcia i forma part del projecte Bunyol TV, on fa contingut audiovisual i lúdic amb perspectiva de gènere i LGBTI arreu del territori.

  xarxes@elcritic.cat

   

Persones sòcies col·laboradores

Actualment, CRÍTIC SCCL té una seixantena de persones sòcies co·laboradores, però estem oberts a que se n’incorporin de noves. Per ser-ho, cal fer una aportació econòmica al capital social de CRÍTIC d’un mínim de 1.000 € i un màxim de 6.000 €. Si algú hi està interessat/da, només cal que ens enviï un mail a info@elcritic.cat i ens trobarem amb ell/a personalment per parlar-ne.

Aquest és la relació de totes les persones, entitats, fundacions i empreses que són sòcies col·laboradores en aquests moments (per ordre alfabètic dels cognoms):

 • Eva Balart. Periodista.
 • Estel Barbé. Gestora cultural.
 • Lluís Basteiro. Activista, membre d’Enginyeria sense fronteres i d’Àgora Nord Sud. Consultor internacional en aigua i desenvolupament.
 • Salvador Busquets. Economista i director de Càritas Diocesana de Barcelona.
 • Dolors Camats. Activista social i exdiputada d’ICV al Parlament.
 • Pere Camps. Promotor cultural i director del Festival Barnasants.
 • Miquel Carrillo. Secretari executiu d’Enginyeria sense Fronteres i responsable d’incidència política d’Àgora Nord-Sud.
 • Bernat Celaya. Tècnic de laboratori.
 • Col·lectiu Ronda. Cooperativa d’advocats i advocades que entenen el dret com un exercici per a construir un món més solidari.
 • Josep Comajoan. Periodista i impulsor de la cooperativa ‘Dies d’Agost’.
 • Alba Cuevas. Membre de SOS Racisme Catalunya.
 • Jordi Cuixart. Empresari i expresident d’Òmnium Cultural.
 • Marià de Delàs. Periodista jubilat. Exdirectiu del grup Mediapro.
 • David de la Torre. Enginyer.
 • Jaume Delclós i Maria Camats. Activistes socials. Membre d’Enginyeria sense Fronteres i musicòloga, respectivament.
 • Ricard Espelt. Investigador i consultor.
 • David Espinós. Consultor de comunicació i periodista.
 • Ricard Fernández Ontiveros. Gerent de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.
 • Vicenç Fisas Armengol. Analista de conflictes i negociacions.
 • Carles A. Foguet. Politòleg.
 • Josep-Oriol Font. Periodista.
 • Fundació Ritort. Entitat que treballa, des d’una perspectiva nacional, per la cultura, la qualitat de vida i la justícia social.
 • Guillem Galera i Léger. Director de Sala Montjuïc i ciclista de carretera.
 • Xavier Giró. Exprofessor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Pedro Gómez Ibarra. Periodista i sindicalista.
 • Dardo Gómez Ruiz-Díaz. Expresident del Sindicat de Periodistes de Catalunya i exsecretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes de l’Estat espanyol.
 • Irene González Pijuan. Membre d’Enginyeria sense fronteres.
 • Jaume Grau. Biòleg, expert en biodiversitat i espais naturals protegits. Responsable de l’àrea de natura d’Ecologistes en Acció.
 • David Guàrdia. Membre de Sostre Cívic. Participa del moviment associatiu juvenil i de l’escoltisme.
 • Antoni Gutierrez Rubí. Assessor de comunicació i consultor polític.
 • Pau Juvillà. Biòleg, activista social i exsecretari tercer de la Mesa del Parlament de Catalunya. Exregidor de l’Ajuntament de Lleida..
 • Lluís López Fructuoso. Filòleg i lingüista.
 • Pere Llibre. Director, guionista y productor audiovisual.
 • Mapicu, SL. Empresa de comptabilitat de L’Escala (Alt Empordà)
 • Jordi Marí. Economista i cooperativista. Expresident de FETS.
 • Jordi Martí Font. Professor, periodista i escriptor. Militant de la CUP i la CGT.
 • Cristina Mecerreyes. Enginyera.
 • M. Isabel Meléndez Plumed. Arquitecta jubilada.
 • Josep Maria Montseny Costa-Jussà. Periodista.
 • Mònica Nadal. Sociòloga i cap de recerca de la Fundació Bofill.
 • Observatori DESC. Drets econòmics, socials i culturals.
 • Jordi Oriola. Activista social i membre de la productora audiovisual TransformaFilms.
 • Eduard Palomares. Periodista.
 • Ismael Peña-López. Professor de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya.
 • Quim Pérez. Membre d’Ecologistes en Acció i de la Plataforma Aigua és Vida.
 • Pol·len Edicions. Editorial cooperativa que treballa amb criteris d’ecoedició.
 • Marc Rius. Professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona i director de la Fundació Nous Horitzons.
 • Genís Roca. Consultor.
 • Lluc Salellas. Periodista i politòleg. Alcalde de Girona des de juny de 2023.
 • Pablo Sánchez Centellas. Exdirector de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.
 • Josep Sementé Moyà. Activista social.
 • Anna Simó. Consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Exdiputada d’ERC i exsecretària primera del Parlament de Catalunya.
 • Carles Solà. Periodista i director del programa ‘30 minuts’, de TVC.
 • Jaume Soriano. Professor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Joana Soto. Periodista i antropòloga. Editora a Pagès Editors.
 • Antoni Soy. Professor d’Economia de la Universitat de Barcelona.
 • Joan Tardà. Professor d’institut i exdiputat d’ERC al Congrés.
 • Xavier Torrecilla. Enginyer industrial.
 • Ignasi Torrent. Membre de SOS Racisme.
 • Joan Manuel Tresserras. Exprofessor de periodisme de la UAB i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Gemma Ubasart. Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Doctora en Ciència Política i investigadora a la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO).
 • Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). El rector actual és el periodista Joâo França; el rector emèrit és l’historiador Jordi Serrano i Blanquer.
 • Jordi Valls Olivé. Economista i consultor per a la promoció i la creació de cooperatives.
 • Xavi Valls Olivé. Tècnic de participació ciutadana.
 • Verkami. Plataforma de micromecenatge.
 • Ricard Vilaregut. Politòleg. Membre del Consell Assessor del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions).
 • Frederic Ximeno. Biòleg i tècnic urbanista. Gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona.

Correcció lingüística

Elements gràfics i il·lustracions

Fotografia

 • Ivan Giménez, fotògraf freelance especialitzat en retrat i actualitat

 

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies