
La cooperativa
CRÍTIC SCCL és una empresa cooperativa, fundada el juliol de 2014 a Barcelona, que té com a finalitat l’edició i publicació de continguts periodístics, així com la comunicació en qualsevol mitjà o format. Som una cooperativa, i no cap altra figura jurídica, perquè els impulsors apostem per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l’àmbit de l’economia social i solidària. Apostem també per la transparència amb les persones subscriptores i lectores en general, a les quals informem amb detall sobre la situació econòmica periòdicament.
Des d’octubre de 2019, la cooperativa està formada per sis persones sòcies de treball. Als tres fundadors del projecte, els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila i Triadú, el març de 2018 s’hi van unir les també periodistes Laia Soldevila i Laura Aznar, que ja portaven treballant a la redacció de CRÍTIC des de principis de 2017; i més recentment, s’hi ha unit el periodista Jordi de Miguel. Com a sòcies de treball, aquestes sis persones ostenten el 60% dels vots en l’Assemblea General de la cooperativa i són les responsables directes de l’empresa i dels continguts. El 40% restant dels vots està en mans d’una seixantena de socis i sòcies col·laboradores que han invertit quantitats que sumen entorn de 70.000 euros. Les persones sòcies col·laboradores poden integrar-se a voluntat en el Consell Editorial de CRÍTIC. Més avall trobareu la relació completa dels seus noms.
CRÍTIC forma part, des de la primavera de 2017, del Grup Cooperatiu ECOS, integrat per 17 cooperatives de l’economia social i solidària, d’àmbits tan diversos com les assegurances, l’habitatge i l’arquitectura, les TIC o la cultura. El Grup ECOS dóna feina estable a un centenar de persones i agrupa més de 7.000 persones sòcies de consum.
El naixement de CRÍTIC, l’any 2014, va ser possible sobretot gràcies a una campanya de micromecenatge que va recaptar més de 45.000 euros a la plataforma Verkami. Sempre hem volgut que el projecte sigui viable gràcies al suport de la gent. Subscriu-vos aquí i doneu suport al periodisme amb sentit crític!

L’equip coordinador de CRÍTIC
-
Laura Aznar
És redactora: elabora continguts, investiga temes i fa entrevistes. Coordina la secció d’Opinió i és responsable de l’àmbit audiovisual de la cooperativa.
És sociòloga i periodista. Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació, com Públic, Cadena Ser i la revista Carrer. És coautora del documental “La maternitat, de dret a barrera”, sobre els drets reproductius de les parelles de dones i les dones sense parella masculina.
[email protected]
-
Anna Gris
És la responsable financera de CRÍTIC. Porta la gestió administrativa de la cooperativa, el control del pressupost i la relació directa amb l’assessoria fiscal, laboral i comptable externa.
És llicenciada en Administració i Direcció d’empreses. Té experiència professional en àrees de gestió, comptabilitat, assessorament fiscal i direcció financera. Actualment treballa també al Grup Enderrock.
-
Roger Palà
Dirigeix i impulsa l’activitat de la cooperativa (n’és el president del Consell Rector), a més d’elaborar regularment continguts periodístics propis, especialment d’anàlisi política.
Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i col·labora en espais d’opinió a TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya i Betevé, entre d’altres. Va coordinar les primers edicions de l’Anuari Mèdia.cat, editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.
-
Sergi Picazo
Director de continguts de CRÍTIC.
Col·labora com a analista polític a TV3 i Rac-1. Ha estat professor de periodisme a la UAB. Va ser redactor de política d’El Punt Avui i de revistes com la Directa o El Triangle i va fer de corresponsal freelance a París. També va coordinar, amb Roger Palà, l’Anuari Mèdia.cat.
-
Laia Soldevila
És la cap de redacció de CRÍTIC. Com a tal, edita els textos de col·laboradors i articulistes, titula, encarrega fotografies i gràfics, elabora la portada del web, porta el calendari de publicació… També redacta continguts propis.
Ha estat tècnica de comunicació i projectes al Grup de Periodistes Ramon Barnils i redactora al digital Social.cat. Ha impulsat i guionitzat documentals sobre la memòria històrica del Pla d’Urgell i és co-autora del documental ‘Barnils tal com raja’.
-
Joan Vila i Triadú
És responsable de la relació amb la Comunitat CRÍTIC (socis/es col·laboradors/es, subscriptors/es…). També coordina la producció d’actes públics i s’encarrega de la gestió més empresarial (convenis, subvencions, consells rectors i assemblees…).
És professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual a la UAB. Ha estat director general de Comunicàlia, gerent de Televisions Locals de Catalunya i ha treballat a Gavà TV, Betevé, TVE-Catalunya i El Temps, entre d’altres mitjans.
-
Jordi de Miguel
S’encarrega de la gestió diària de les xarxes socials de CRÍTIC (Twitter, Facebook, Instagram i Telegram) i també elabora continguts, especialment de l’àmbit de la Cultura.
És col·laborador d’altres mitjans com Públic, Panenka, Altaïr Magazine, Directa i Ara. Forma part del col·lectiu de periodistes ‘Contrast’.
-
Noel Eduardo
S’encarrega dels contactes amb d’altres entitats, empreses i institucions per aconseguir acords de publicitat, de patrocini o d’altres tipus de col·laboració.
És llicenciat en Sociologia, especialitzat en la branca de Cultura, Comunicació i Coneixement. Ha centrat la seva activitat professional en el món de la Comunicació en diversos àmbits i sectors, especialment el de la Cultura. Actualment també treballa al Mercat de les Flors.
Persones sòcies col·laboradores
Actualment, CRÍTIC SCCL té una seixantena de persones sòcies co·laboradores, però estem oberts a que se n’incorporin de noves. Per ser-ho, cal fer una aportació econòmica al capital social de CRÍTIC d’un mínim de 1.000 € i un màxim de 6.000 €. Si algú hi està interessat/da, només cal que ens enviï un mail a [email protected] i ens trobarem amb ell/a personalment per parlar-ne.
Aquest és la relació de totes les persones, entitats, fundacions i empreses que són sòcies col·laboradores en aquests moments (per ordre alfabètic):
- Eva Balart. Periodista.
- Estel Barbé. Gestora cultural.
- Lluís Basteiro. Activista, membre d’Enginyeria sense fronteres i d’Àgora Nord Sud. Consultor internacional en aigua i desenvolupament.
- Salvador Busquets. Economista i exdirector d’Arrels Fundació.
- Pep Cabayol. Periodista. President de SiCOM i exdirector de Ràdio 4.
- Dolors Camats. Activista social i exdiputada d’ICV al Parlament.
- Pere Camps. Promotor cultural i director del Festival Barnasants.
- Miquel Carrillo. Secretari executiu d’Enginyeria sense Fronteres i responsable d’incidència política d’Àgora Nord-Sud.
- Bernat Celaya. Tècnic de laboratori.
- Col·lectiu Ronda. Cooperativa d’advocats i advocades que entenen el dret com un exercici per a construir un món més solidari.
- Josep Comajoan. Periodista i impulsor de la cooperativa ‘Dies d’Agost’.
- Alba Cuevas. Membre de SOS Racisme Catalunya.
- Jordi Cuixart. Empresari i president d’Òmnium Cultural.
- Marià de Delàs. Periodista. Membre del grup Mediapro.
- David de la Torre. Enginyer. Cooperant a Bolívia.
- Jaume Delclós i Maria Camats. Activistes socials. Membre d’Enginyeria sense Fronteres i musicòloga, respectivament.
- Jordi Díaz. Periodista.
- Noel Eduardo. Sociòleg i gestor cultural.
- Ricard Espelt. Investigador i consultor.
- David Espinós. Consultor de comunicació i periodista.
- Ricard Fernández Ontiveros. Gerent de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
- Carles A. Foguet. Politòleg.
- Josep-Oriol Font. Periodista.
- Fundació Ritort. Entitat que treballa, des d’una perspectiva nacional, per la cultura, la qualitat de vida i la justícia social.
- Guillem Galera i Léger. Director de Sala Montjuïc i ciclista de carretera.
- Xavier Giró. Professor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Pedro Gómez Ibarra. Periodista i sindicalista.
- Dardo Gómez Ruiz-Díaz. Expresident del Sindicat de Periodistes de Catalunya i exsecretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes de l’estat espanyol.
- Irene González Pijuan. Membre d’Enginyeria sense fronteres.
- Jaume Grau. Biòleg, expert en biodiversitat i espais naturals protegits. Responsable de l’àrea de natura d’Ecologistes en Acció.
- David Guàrdia. Membre de Sostre Cívic. Participa del moviment associatiu juvenil i de l’escoltisme.
- Antoni Gutierrez Rubí. Assessor de comunicació i consultor polític.
- Pau Juvillà. Biòleg, activista social i exregidor de la CUP a Lleida.
- Associació Institut Quotidiana (Observatori IQ). Entitat que treballa per introduir la perspectiva de gènere en el debat social i polític.
- Lluís López Fructuoso. Filòleg i lingüista.
- Pere Llibre. Director, guionista y productor audiovisual.
- Mapicu, SL. Empresa de comptabilitat de l’Escala (Alt Empordà)
- Jordi Marí. Economista i cooperativista. Expresident de FETS.
- Jordi Martí Font. Professor, periodista i escriptor. Militant de la CUP i la CGT.
- Cristina Mecerreyes. Enginyera. Cooperant a Bolívia.
- M. Isabel Meléndez Plumed. Arquitecta jubilada.
- Josep Maria Montseny Costa-Jussà. Periodista.
- Mònica Nadal. Sociòloga i cap de recerca de la Fundació Bofill.
- Observatori DESC. Drets econòmics, socials i culturals.
- Jordi Oriola. Activista social i membre de la productora audiovisual TransformaFilms.
- Eduard Palomares. Periodista.
- Ismael Peña-López. Professor de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya i director d’Innovació de la Fundació Jaume Bofill.
- Quim Pérez. Membre d’Ecologistes en Acció i de la Plataforma Aigua és Vida.
- Pol·len Edicions. Editorial cooperativa que treballa amb criteris d’ecoedició.
- Marc Rius. Professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona i director de la Fundació Nous Horitzons.
- Genís Roca. Consultor.
- Lluc Salellas. Periodista i politòleg. Membre del Casal El Forn.
- Pablo Sánchez Centellas. Director de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.
- Anna Simó. Diputada d’ERC i secretària primera del Parlament de Catalunya.
- Carles Solà. Periodista i director del programa ‘Tot un Món’, de TVC.
- Jaume Soriano. Professor de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Joana Soto. Periodista i antropòloga.
- Antoni Soy. Professor d’Economia de la Universitat de Barcelona.
- Joan Subirats. Catedràtic en Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Joan Tardà. Professor d’institut i exdiputat d’ERC al Congrés.
- Xavier Torrecilla. Enginyer industrial.
- Ignasi Torrent. Membre de SOS Racisme.
- Joan Manuel Tresserras. Professor de periodisme de la UAB i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Gemma Ubasart. Doctora en Ciència Política i investigadora a la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO).
- Jordi Valls Olivé. Economista i consultor per a la promoció i la creació de cooperatives.
- Xavi Valls Olivé. Tècnic de participació ciutadana.
- Verkami. Plataforma de micromecenatge.
- Ricard Vilaregut. Politòleg. Membre del Consell Assessor del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions).
- Frederic Ximeno. Biòleg i tècnic urbanista. Soci-Director de l’Estudi Ramon Folch i Associats. Participa en processos de transformació socioambiental a Catalunya.
Correcció lingüística
- Llengua de Foc, empresa de serveis lingüístics.