Opinions, dades i gràfics per entendre les eleccions municipals del 28 de maig de 2023
Laura Aznar, Vero Garcia, Helena Martín, Roger Palà, Sergi Picazo, Manel Riu, Laia Soldevila i Joan Vila i Triadú.

Trias guanya als districtes més rics de Barcelona, i el PSC, als més pobres
28/05/2023 | 18:26
Amb el 88% dels vots escrutats, els resultats a la ciutat de Barcelona deixen victòries repartides als districtes. Trias per Barcelona s’està imposant a les zones de renda més alta, Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, i també a l’Eixample i a Gràcia. Els socialistes, per contra, han aconseguit la victòria als tres districtes propers al riu Besòs: Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris, a més a més d’Horta-Guinardó. La candidatura d’Ada Colau només ha aconseguit la victòria a Ciutat Vella, que també ha estat el districte amb menys participació, i a Sants-Montjuïc.

Les dretes pugen 17 punts al districte de Sarrià – Sant Gervasi
28/05/2023 | 18:57
Les diferents forces conservadores han augmentat la seva presència al districte on obtenen millors resultats: Sarrià – Sant Gervasi. Al districte més adinerat de Barcelona, Trias per Barcelona guanya i duplica els seus resultats respecte al 2019. El PP també hi duplica resultats i l’extrema dreta de Vox els hi triplica. Aquestes grans pujades substitueixen Ciutadans, que en els comicis anteriors havia obtingut un 24% dels vots i ara gairebé desapareix. El 3,8% dels vots que obté Valents, el partit d’Eva Parera, també sumen al bloc de les dretes. En conjunt, a Sarrià – Sant Gervasi, aquests partits passen del 50% al 67%.
La gran derrota d'ERC
28/05/2023 | 20:10

En les municipals del 2019, ERC es va convertir en la primera força en nombre de vots a Catalunya. Va aconseguir 3.114 regidors arreu, els republicans van ser la primera força a Barcelona i van aconseguir governar dues capitals de província: Lleida i Tarragona. Quatre anys després i amb gairebé el 98% escrutat, els republicans perden 233 regidors, són la quarta força a Barcelona i seran desplaçats de les alcaldies de Tarragona i de Lleida. ERC ha perdut 6,3 punts de suport respecte al 2019.
En les setmanes prèvies a aquest 28-M, el líder republicà, Oriol Junqueras, va dir que la conquesta de l’àrea metropolitana era crucial per al partit: “No és que sigui una zona estratègica políticament; és que és una zona estratègica per al país, on es concentra una immensa part de la població catalana”. ERC va col·locar dos dels seus pesos pesants en dues ciutats metropolitanes clau: Ernest Maragall a Barcelona i Gabriel Rufián a Santa Coloma de Gramenet. Però els resultats no han estat bons per a cap dels dos. De ser el partit més votat a Barcelona el 2019 (amb 10 regidors), els republicans són el quart partit, amb cinc regidors. A Santa Coloma, Rufián només ha aconseguit un regidor més respecte als que ja tenia el partit, i ha quedat molt lluny d’un sorpasso a la socialista Núria Parlon, que hi ha aconseguit la majoria absoluta.
A Lleida, els socialistes recuperen l’alcaldia que ja van tenir al llarg de quatre dècades, i les opcions de Miquel Pueyo per continuar al govern de la Paeria només passen per pactar amb els socialistes de Fèlix Larrosa. A Tarragona, el PSC passa al davant de Pau Ricomà, que perd l’alcaldia.
L'extrema dreta entra amb força: Vox, sobretot, però també l'extrema dreta identitària catalana a Ripoll, a Vic i a Manresa
27/05/2023 | 21:06
Vox, que tenia fins ara només tres regidors a tot Catalunya, augmentarà la seva presència als ajuntaments exponencialment: ara mateix sumen fins a 126 edils. Falten, però, per saber les xifres definitives. L’extrema dreta espanyolista entra gairebé a tot arreu on es presentava: des de la ciutat de Barcelona, amb dos regidors neofeixistes que seran històrics, com a última força, fins a gairebé totes les grans ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona, Lleida i, fins i tot, a Girona o a Manresa, entre moltes altres ciutats.
Vox ha aconseguit superar percentatges per sobre del 10% de vot en les municipals del 28-M en ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Tarragona, en poblacions de les comarques gironines com ara Salt i Roses o a la ciutat de Lleida. En general, però, ha obtingut menys percentatge de vot que en les últimes eleccions, tant catalanes com espanyoles, tot quedant-se a l’entorn d’un 5% de suport.
Això es combina amb la victòria, momentània, de l’extrema dreta independentista i identitària de Ripoll, amb Sílvia Orriols, del partit Aliança Catalana, i del retorn de Josep Anglada amb dos regidors a Vic, i del Front Nacional de Catalunya, amb dos regidors més a Manresa.
Carlos Mazón (PP) serà el nou president de la Generalitat Valenciana
27/05/2023 | 21:27

El Partit Popular ha recuperat un dels seus feus històrics, el País Valencià. Després de dues legislatures amb president socialista (Ximo Puig), en coalició amb dues forces progressistes més (Compromís i Podem), la presidència de la Generalitat tornarà a les mans conservadores, concretament en la persona de Carlos Mazón, líder del PP valencià i president de la Diputació d’Alacant, circumscripció per la qual es presentava. La victòria del PP ha estat aclaparadora, passant de 19 a 40 diputats a les Corts Valencianes i superant el 35% dels vots. El PSPV-PSOE ha quedat en el segon lloc, amb 31 (+5 respecte al 2019); Compromís n’ha aconseguit 15 (-2), i Vox, 13 (+3). Han desaparegut de la cambra valenciana Ciutadans (en tenia 18) i Podem (en tenia 8). El bloc de dretes (PP + Vox) suma 53 escons, 3 per sobre de la majoria absoluta, i el d’esquerres (PSPV-Compromís), només 46.
La dreta tenyeix les Illes
28/05/2023 | 20:32

Amb el 92% dels vots escrutats, el PP guanya les eleccions al Parlament de les Illes, on ha aconseguit 25 diputats, 9 més que els que tenia en les últimes eleccions autonòmiques. En tot l’arc parlamentari, només els populars i Vox aconsegueixen pujar en regidors. L’extrema dreta pràcticament triplica resultats i passa de tres diputats a vuit. Ambdós partits sumen majoria absoluta al Parlament (amb 33 diputats) i destronen la coalició de centreesquerra que ha presidit la socialista Francina Armengol (que en sumaria un menys, 32).
A l’altre costat, la gran baixada ha estat la de la candidatura d’Unides Podem, que s’ha quedat amb només 2 diputats, davant dels 6 que tenia el 2019 i els 10 de 2015. El PSIB perd 2 representants i se’n queda amb 17. Més per Mallorca manté els 4 diputats i Més per Menorca els 2 escons que ja tenia, igual que el diputat de Gent per Formentera. El PI, en canvi, ha perdut la seva representació parlamentària.
La dreta popular, doncs, es queda el trio d’asos: el Parlament, el Consell de Mallorca (amb el suport de Vox, que també hi dobla la presentació) i l’Ajuntament de Palma.
El PP s’endú l’alcaldia de Palma
28/05/2023 | 20:05

A la capital de les Illes, Palma, el PP aconsegueix 10 regidors i, sumats als 7 que ha aconseguit Vox, que gairebé dobla representació, donen majoria absoluta a la dreta, encapçalada pel popular Jaime Martínez Llabrés. Ciutadans, igual que ha passat en moltes ciutats de l’Estat espanyol, desapareix, Podem recula i només conserva un regidor, mentre que Més per Mallorca aconsegueix retenir els seus tres electes.
El consistori torna a les mans del PP, que el va perdre el 2015. Des de la Transició, el PP i el PSIB s’han partit gairebé a parts iguals els governs municipals. Els populars l’han liderat durant cinc legislatures, mentre que els socialistes ho han fet en sis ocasions, el 2015 amb una alcaldia compartida amb Més.
Lleida torna a les mans socialistes després d’un parèntesi de quatre anys
27/05/2023 | 21:44
Quatre anys ha durat el parèntesi socialista a Lleida. Després d’una legislatura a les mans d’un tripartit encapçalat pel republicà Miquel Pueyo, amb Junts primer i, durant la meitat de la legislatura, també amb el Comú de Lleida, els socialistes de Fèlix Larrosa han recuperat el feu ponentí.
Amb 9 regidors, els socialistes encapçalen el consistori, seguits de tres partits: ERC, el PP i Junts. Per la franja baixa, Vox entra, per primera vegada, amb dos regidors, i el Comú de Lleida aconsegueix salvar-ne un (tot i que està a 24 vots de perdre’l), mentre que la CUP no ha estat capaç de saltar la barrera. De fet, ERC, Junts i el Comú, que havien format el tripartit de l’última legislatura, han rebut un vot de càstig i totes tres formacions han baixat de regidors.
Segons tots els pronòstics, Larrosa serà el nou paer en cap i recuperarà la tradició de govern socialista que ha mantingut Lleida des del 1979.
El bloc de dretes obté un regidor més que el d’esquerres a l’Ajuntament de València: María José Català (PP) serà l’alcaldessa
27/05/2023 | 19:24

Joan Ribó, de Compromís, deixarà de ser l’alcalde de València, i el seu lloc l’ocuparà amb tota seguretat la cap de llista del PP, María José Català, que ha obtingut el 36,5% dels vots i 13 regidors, 5 més que fa 4 anys. No necessitarà ni els vots dels quatre regidors de Vox (que ha doblat la representació), perquè senzillament accedirà a l’alcaldia com a llista més votada. Compromís ha baixat de 10 a 9 representants, mentre que el PSPV ha mantingut els 7 que tenia. Ciutadans s’ha quedat fora de l’Ajuntament de la capital valenciana en perdre els 6 regidors que tenia des del 2019. L’escrutini ja ha arribat al 100%.
La CUP perd representació al conjunt de Catalunya, però manté la majoria dels seus feus
27/05/2023 | 19:12
La CUP ha empitjorat lleugerament els seus resultats respecte a les darreres convocatòries d’eleccions municipals: ha perdut uns 46.000 vots. Això sí, són la força més votada en 20 municipis. Tanmateix, els cupaires no han aconseguit representació en cap de les quatre capitals de demarcació. El partit ha obtingut bons resultats a la Catalunya Central: primera força a Berga, a Casserres i a Olvan, a més d’assolir la segona plaça a Olot. La formació anticapitalista també ha estat la primera força en diversos municipis de les comarques gironines, com ara Celrà, Sarrià de Ter i Viladamat. Això, sense comptar-hi els bons resultats de Girona, on la CUP fa coalició amb altres forces a Guanyem Girona.
El PSC pot tornar a tenir l’alcaldia de Girona 12 anys després, si no hi ha un pacte a tres entre Guanyem, Junts i ERC
25/05/2023 | 21:05

Amb el 100% dels vots escrutat, el PSC, amb Sílvia Paneque d’alcaldable, ha guanyat les eleccions a Girona, amb el 25,22% i 8 regidors. En segon lloc, ha quedat la llista de Guanyem Girona, encapçalada per Lluc Salellas, amb el 23,31% i també 8 regidors. La gran derrotada ha estat Gemma Geis, de Junts per Catalunya, partit que fins ara tenia l’alcaldia (Marta Madrenas) amb el suport d’ERC: ha obtingut el 20,27% dels sufragis i 6 regidors. ERC en té 3 (abans 4); el PP, 1 (abans 2), i Vox entra al consistori amb 1 regidor, mentre que Ciutadans perd els 2 que tenia. Amb aquests resultats, tot fa pensar que els socialistes recuperaran l’alcaldia que van perdre el 2011 a les mans de Carles Puigdemont, si no hi ha un pacte entre els tres partits independentistes (Guanyem, Junts i ERC), que sumarien 17 regidors, quan la majoria absoluta està fixada en 14. En aquest cas, qui tindria més números per ser elegit alcalde seria l’alcaldable de Guanyem Girona, Lluc Salellas.
Rubén Viñuales recupera l’alcaldia de Tarragona per als socialistes
27/05/2023 | 20:40

El parèntesi a la ciutat de Tarragona només ha durat un mandat. El PSC, que havia governat aquesta ciutat ininterrompudament des del 1979 fins al 2019, tornarà a tenir l’alcaldia, després d’obtenir 9 regidors, 2 més que fins ara, amb la llista encapçalada per Rubén Viñuales, antic candidat de Ciutadans ara fa quatre anys. El PSC ha superat ERC, amb Pau Ricomà, alcalde en aquest darrer mandat, que s’ha quedat amb 6 regidors, 1 menys que el 2019. El PP passa de 2 a 4 regidors, i Vox n’obté 3 (fins ara no era present a l’Ajuntament tarragoní). Junts repeteix amb 3; En Comú Podem també manté els seus 2, mentre que la CUP desapareix del consistori (en tenia 2 fins ara). Tot això, amb el 98% dels vots escrutats.
La CUP guanya a Berga, però l’independentisme d’esquerres no suma majoria
28/05/2023 | 19:53
Amb gairebé el 50% escrutat, la CUP revalida la victòria a Berga per tercera vegada consecutiva, però perd dos regidors, es queda amb quatre edils i queda lluny de la majoria absoluta. El consistori encara està més fragmentat que abans amb la irrupció de la candidatura Berga Grup Independent, que entra al consistori amb dos regidors. La suma de la CUP i d’ERC tampoc no arribaria a la majoria absoluta, de 9 regidors.
Sorpresa a Ripoll: l’extrema dreta nacionalista liderada per Sílvia Orriols, primera força
28/05/2023 | 17:44

Ripoll serà l’única capital de comarca de Catalunya on l’extrema dreta identitària guanya les eleccions locals, segons l’escrutini ja al 100%. Sílvia Orriols, líder de la nova força Aliança Catalana, que ja es va presentar fa quatre anys amb el Front Nacional de Catalunya (FNC), podria obtenir 6 regidors, passant per davant de Junts, que té ara l’alcaldia, amb 3, i d’ERC, que era a l’oposició, també amb 3. Tot i això, el pacte entre diversos partits podria impedir que Orriols acabi sent alcaldessa de Ripoll.
Els socialistes arrasen en totes les grans ciutats del cinturó, excepte a Badalona, a Terrassa i a Sant Cugat
28/05/2023 | 11:27
El PSC està arrasant, amb percentatges d’escrutini ja per sobre del 50%, a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb victòries folgades a l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat o, sobretot, destaquen els casos de les majories espectaculars de Sabadell i de Granollers, ja en la segona corona. Els socialistes creixen encara més del que ja havien fet els darrers quatre anys, i això pintarà de color vermell tot el cinturó metropolità.
Només hi ha tres grans excepcions metropolitanes: Badalona, amb una majoria absoluta impressionant del Partit Popular de Xavier García Albiol; Terrassa, on el partit de l’alcalde i exsocialista Jordi Ballart resisteix, i Sant Cugat del Vallès, on tot indica que tornarà a governar Junts.
La CUP guanya en un poble de l'Alt Empordà
28/05/2023 | 16:56
Primera victòria de la CUP en les eleccions municipals. Al municipi de Viladamat, a l’Alt Empordà (479 habitants), els cupaires han obtingut 192 vots i 7 regidors. Per contra, la candidatura del PSC només hi ha aconseguit 22 vots, i, per tant, no hi assolirà representació. Així ho han avançat els mateixos cupaires al seu compte de Twitter des del recompte a peu d’urna. Tot apunta, doncs, que la professora jubilada Dolors Pons i Sais podrà exercir d’alcaldessa.
Victòria del PP a les Illes; però el futur el decidiran els pactes
28/05/2023 | 18:38
El Partit Popular de Marga Prohens és, segons el sondeig de l’Institut Balear d’Estudis Socials, el vencedor de les eleccions autonòmiques de les Balears. Dels 16 diputats que tenia en les darreres eleccions, ascendiria als 21-22 d’ara. El PSIB de Francina Armengol n’aconseguiria entre 17-18 (en perdria un respecte a les eleccions passades). La gran sorpresa seria Vox, que dels 3 escons que tenia fins ara al Parlament passaria a tenir-ne entre 7-8 i es col·locaria davant de Més, que es mantindria entre 4 i 5 escons. Aquest és l’ordre que també se seguiria a l’Ajuntament de Palma, segons els sondejos previs.

La batalla a les Illes serà als pactes. D’acord amb les dades, hi hauria un empat molt ajustat d’escons tant en el bloc de la dreta com en el de l’esquerra. Per la part alta, el PP i Vox aconseguirien la majoria al Parlament illenc. Per la banda esquerra, el PSIB hauria de pactar amb la resta de l’arc parlamentari (Més, Unides Podem, Més Menorca i Gent per Formentera) per aconseguir-ho.
Caldrà esperar fins al final del recompte per veure quin escenari és més viable.
El PP guanya les autonòmiques valencianes i a les tres capitals, segons el sondeig d’À Punt
28/05/2023 | 18:25

El Partit Popular seria el gran vencedor de les eleccions autonòmiques valencianes, ja que doblaria el nombre d’escons i superaria clarament el PSPV-PSOE, segons el sondeig dels mitjans públics À Punt Mèdia. També guanyaria clarament a les tres capitals, València, Alacant i Castelló. Segons això, no només seria impossible reeditar el pacte del Botànic entre les forces d’esquerres, i, per tant, Ximo Puig no podria repetir com a president de la Generalitat (el seu lloc l’ocuparia el conservador Carlos Mazón), sinó que les forces d’esquerra tampoc no podrien retenir les alcaldies de València (ara en mans de Compromís, amb Joan Ribó) ni de Castelló (ara en mans del PSPV-PSOE, Amparo Marco). La d’Alacant ja estava en poder del PP. Tot això, segons el sondeig d’À Punt, que caldrà veure si l’escrutini definitiu confirma.
Enquestes a peu d’urna: frec a frec Comuns-Collboni a Barcelona, ascens del PP i entrada forta de Vox
28/05/2023 | 18:10

Les enquestes a peu d’urna indiquen una tendència general a Catalunya: un ascens rellevant del PSC en les quatre capitals, uns bons resultats del PP i una entrada amb força de Vox en tres de les quatre capitals.
Barcelona podria ser una excepció en aquest mapa: els Comuns revalidarien la victòria a Barcelona segons els sondejos de TV3 i de Betevé, però Vox entraria amb força i el PP doblaria els seus regidors. El pacte sociovergent entre el PSC i Xavier Trias no sumaria, i la CUP quedaria fora del consistori. Segons el sondeig, Colau només podria ser desbancada de l’alcaldia a partir d’un pacte entre el PSC i Junts amb els vots del PP.
A Tarragona i a Lleida, la victòria del PSC seria àmplia, i a Girona s’imposaria Junts amb la llista de Gemma Geis. La CUP perdria la seva representació a Tarragona, i Guanyem Girona no aconseguiria més regidors que l’any 2019.
Igualtat màxima en les últimes enquestes publicades sobre Barcelona
26/05/2023 | 06:19

Les últimes enquestes publicades als mitjans continuen diferint a l’hora d’intuir quin partit pot ser el més votat a Barcelona aquest diumenge: mentre que els sondejos d’El Periódico i d’El País – Cadena SER apunten que el guanyador serà el PSC, l’Ara creu que serà Barcelona En Comú i El Nacional aposta per Junts. Els socialistes també van davant en aquest frec a frec segons la mitjana de totes les enquestes publicades que elabora des de fa mesos Nació, amb un regidor d’avantatge davant de Junts i 1,5 davant de BComú.
El sondeig publicat a El Periódico de Catalunya el 22 de maig reparteix la forquilla de regidors així: 11-12 per al PSC, 10-11 per a Junts, 10-11 també per a BComú, 6-7 per a ERC, 2-3 per al PP i 0-2 per a Vox. Aquest ordre es manté inalterat en l’enquesta d’El País – SER, també del 22 de maig, tot i que amb xifres diferents: PSC (10), Junts (9), BComú (9), ERC (7), PP (4) i Vox (2). Lleugerament diferent és l’ordre de l’enquesta publicada pel mitjà digital El Nacional diumenge passat, 21 de maig: dona com a guanyador Junts, amb 10, seguit del PSC, amb 9-10, empatat amb BComú, amb 9-10. En els tres llocs següents, queden ERC (6-7), PP (3) i Vox (0-2). L’enquesta més diferent de totes és la de l’Ara, també del 21 de maig, que pronostica que la formació més votada serà Bcomú (9-11), seguida del PSC (7-9), Junts (7-9), ERC (5-7), Vox (3-4), CUP (3) i PP (0-3). És l’única enquesta que diu que la CUP torna a tenir representants a l’Ajuntament.
En la mitjana d’enquestes que publica el digital Nació, el PSC té un lleuger avantatge (10,8 regidors), davant de Junts (9,8) i Bcomú (9,3). Més enrere, ja queden ERC (7), PP (3,5) i Vox (1). Ni la CUP ni Ciutadans no entrarien en el consistori, segons aquest càlcul (vegeu el gràfic superior, elaborat per Nació).
Què passarà en les eleccions del 28-M?
25/05/2023 | 08:53
Per Sergi Picazo
Les eleccions municipals del 28-M poden marcar un canvi de ruta política per als propers anys en clau catalana i, fins i tot, espanyola. Les municipals i autonòmiques acostumen a ser una mena d’eleccions de mig mandat que marquen tendències de cara a les espanyoles, sobretot, i les catalanes que s’han de celebrar els propers dos anys. Què passarà? Probablement Junts, com passa sempre, s’emportarà la majoria d’alcaldies –tot i que moltes solen ser localitats petites i mitjanes–; el PSC arrasarà en vots a l’àrea metropolitana de Barcelona, i ERC serà decisiva per fer governs a tot el país i, depenent dels seus pactes, la guerra interna de l’independentisme ressorgirà amb més o menys foc de cara a la tardor.
Barcelona: l’important no és guanyar, sinó saber pactar
L’important, en política municipal, és saber pactar i tenir capacitat per pactar. Com més bon resultat obtinguis, millor, és clar. Però sovint no governa la llista més votada, sinó la que té més capacitat de pactar. A Barcelona, la plaça més cobejada per tots els partits, tot dependrà dels pactes.
El PSC tornarà amb força a les grans ciutats de Catalunya
El PSC, malgrat la seva crisi de resultats fa quatre anys, quan va perdre, entre altres grans ciutats, Lleida i Tarragona, encara ha tingut l’alcaldia en 15 de les 25 ciutats més poblades de Catalunya i, de facto, també ha estat governant, en coalició, la ciutat de Barcelona. Recordem que el PSC de Salvador Illa ja va ser el partit més votat en les darreres eleccions catalanes.
Si Trias guanya, Junts surt reforçat en la guerra interna de l’independentisme
La guerra interna de l’independentisme, tot i que en una versió light, viurà un episodi més de confrontació en aquestes eleccions municipals. Junts acostuma a guanyar en nombre d’alcaldies les eleccions municipals, i això probablement tornarà a passar. No obstant això, Junts podria perdre l’alcaldia de Girona i continuar a l’oposició a Tarragona i a Lleida. A més, el que passi a Barcelona pot tenir conseqüències: si guanya Trias, però l’ERC d’Ernest Maragall no li dona suport, què passarà?
Vox creixerà: pot obtenir desenes de regidors als cinturons de Barcelona i de Tarragona
L’expert en extrema dreta Xavier Rius Sant va pronosticar a CRÍTIC fa alguns dies que Vox podria arribar a tenir entre 80 i 100 regidors a tot Catalunya. Serien xifres catastròfiques. Actualment, Vox només té tres regidors, en concret, a Salt (Gironès). Veient els resultats de Vox en els darrers comicis, hi ha possibilitats que l’extrema dreta torni als municipis després de l’experiment de la Plataforma per Catalunya: això pot passar en municipis del cinturó de Barcelona, a l’eix tarragoní de Vila-seca – Salou o en alguns municipis gironins i de l’Alt Empordà. Vox al Parlament ja és la quarta força, amb 11 diputats i un 7,6% del vot, i aquest pes electoral ara podria traslladar-se a l’àmbit municipal.
*** Podeu llegir la versió més llarga i en profunditat d’aquesta anàlisi aquí.
La sociovergència de Barcelona
25/05/2023 | 10:51

Per Roger Palà
Llegiu la versió sencera d’aquesta reflexió aquí.
Jaume Collboni i Xavier Trias podrien segellar un pacte per desbancar Ada Colau, però no serà fàcil que tingui èxit. Serà possible la sociovergència de Barcelona? Hi ha motius per pensar que sí, però també motius per pensar que no.
La Barcelona de Xavier Trias
22/05/2023 | 13:56

Per Sergi Picazo
Llegiu la versió sencera d’aquesta reflexió aquí.
La ciutat neoliberal i privatitzada que va somiar quan era alcalde: una pista d’esquí a la Zona Franca, un nou barri de pisos de luxe al port, Eurovegas, vendre empreses públiques o liberalitzar pisos turístics