Societat Civil Catalana

D’on surten els diners de Societat Civil Catalana?

  • Jordi Borràs / @jordiborras
  • dimarts, 1 desembre 2015

Un dels enigmes que envolten Societat Civil Catalana, organització que té com a principal objectiu segons diuen ells "mantenir Catalunya integrada a Espanya", són les seves fonts de finançament. ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’, el nou llibre del periodista Jordi Borràs, impulsat per Edicions Saldonar i pel Grup Barnils, arriba avui a les llibreries amb la intenció de posar llum sobre tot el que envolta SCC. Borràs, en aquest extracte del llibre que avança CRÍTIC en exclusiva, revela amb dades i fonts fins ara poc conegudes les possibles vies de finançament d'una entitat que va disposar d'1 milió d'euros de pressupost l'any 2014.

Més informació

Jordi Borràs: “Ciutadans o el PP no són fatxes, molt pitjor: són grans imants de l’extrema dreta”

  • Text: Yeray S. Iborra / Fotos: Xavi Herrero
  • dijous, 26 novembre 2015

Jordi Borràs (Barcelona, 1981), il·lustrador i fotoperiodista a CRÍTIC, a 'El Món' o a 'Nació Digital', ha esdevingut la mosca collonera dels moviments d’extrema dreta a Catalunya en els últims temps; sobretot a partir de la publicació de Plus Ultra, una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya', el seu segon llibre, després de 'Warcelona, una història de violència' (2013). Això li ha valgut amenaces i controvèrsia, atacs d’alguns actors que ell relaciona amb el feixisme, el negacionisme o el revisionisme, vinculats a Somatemps o a Societat Civil Catalana (SCC), entre d’altres. Precisament sobre aquesta última organització presenta el llibre 'Desmuntant Societat Civil Catalana. Qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya' (Saldonar Edicions i Grup Barnils).

Més informació

El neonazi detingut per gihadisme es va manifestar el Dotze d’Octubre a la plaça de Catalunya

  • Jordi Borràs / Roger Palà
  • dimarts, 5 maig 2015

Diego José Frías, l'’ultra' detingut pels Mossos d'Esquadra per la seva suposada vinculació amb un grup gihadista, es va manifestar el passat 12 d’octubre a la plaça de Catalunya. Tres fotografies penjades a les xarxes socials, a les quals ha tingut accés CRÍTIC, mostren Frías rere la pancarta del grup Soberanía y Libertad, un partit d’extrema dreta de nova creació. Tot i això, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va vincular les detencions efectuades en el marc d’aquesta operació amb el sobiranisme i la Fundació Nous Catalans. Ens endinsem en les relacions entre la ultradreta i el gihadisme.

Més informació

Espanyolisme cívic, ‘ultra’ i policial a la Catalunya sobiranista

  • Jordi Borràs
  • dimarts, 21 abril 2015

CRÍTIC avança en primícia per als seus subscriptors una selecció del contingut de ‘Plus Ultra’, el nou llibre del fotoperiodista Jordi Borràs. Una obra a cavall de la fotografia documental i del periodisme d’investigació, en què Borràs posa el focus en el rebrot de l'espanyolisme en ple procés sobiranista català. El llibre indaga en l’anomenat espanyolisme civil i en el rol que hi tenen entitats com Societat Civil Catalana, s’endinsa en el laberint de les organitzacions de l’extrema dreta i aborda l’inquietant “espanyolisme armat”: les expressions d'aquesta mena en l'interior de les forces de seguretat, també als Mossos d’Esquadra.

Més informació

Els vincles ocults de l’extrema dreta amb Societat Civil Catalana

  • Jordi Borràs
  • dimarts, 20 gener 2015

Societat Civil Catalana, associació contrària a la independència de Catalunya, va rebre al novembre el premi Ciutadà Europeu 2014 del Parlament Europeu. L'Eurocambra, a proposta del PP, va concedir-li un guardó que reconeix un "compromís excepcional" amb els valors europeus. La nova entitat espanyolista, malgrat el seu intent de fer un discurs transversal, ha rebut el suport i manté vincles amb dirigents de l'extrema dreta catalana contrària a la independència com Somatemps, la Plataforma per Catalunya, Vox o l'MSR.

Més informació