06/09/2022 | 06:00
Un llibre pot ser de poesia, de teatre, de contes, de receptes de cuina, d’assaig, de viatges… Tant li fa de quin tipus sigui, perquè tots ells, sense excepció, seran els protagonistes de la 40a Setmana del Llibre en Català, un festival que aglutina tots els volums escrits en llengua catalana i que tindrà lloc del 9 al 18 de setembre majoritàriament a Barcelona, però que també s’estendrà a diferents punts del territori. Segons la directora de la cita, Cristina Domènech, la voluntat d’aquesta iniciativa és ser “un punt de trobada del sector per mostrar la riquesa i l’abast del llibre en català”, així com “portar la lectura un pas més enllà per convertir-la en una experiència”.
Per fer més participatiu el festival, enguany l’organització ha programat fins a 250 activitats, entre les quals hi ha signatures, recitals, concerts, presentacions de noves publicacions i reflexions al voltant de llibres de fons o temàtiques concretes, així com itineraris literaris que tindran lloc en diferents municipis del país com Tortosa, Begur o Vilanova i la Geltrú. A CRÍTIC hem fet una selecció d’una desena de propostes de La Setmana del Llibre en Català 2022 que no et pots perdre.
1. Acte inaugural amb Antònia Vicens
Un imprescindible de La Setmana del Llibre en Català és la sessió inaugural, que enguany es durà a terme el 9 de setembre i comptarà amb l’escriptora Antònia Vicens, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2022. La mallorquina és autora de llibres com 39° a l’ombra, una crítica a la indústria turística que està transformant la seva illa natal i que, malgrat ser escrita als anys seixanta, continua sent de rabiosa actualitat. Aquesta ja és la tercera edició del festival en què es convida el guardonat anual d’Òmnium Cultural i, diu Domènech, serveix per valorar la trajectòria i l’obra d’escriptors destacats de la literatura catalana.
2. Recordant Arcadi Oliveres
En l’edició d’enguany, La Setmana ha reservat un espai per recordar l’activista Arcadi Oliveres. L’enyorat economista ha inspirat el llibre L’Arcadi al país de les oliveres (Bindibooks, 2022), un volum il·lustrat que, malgrat que es podria pensar que està dirigit al públic infantil, és per a totes les edats. “Volem fer d’altaveu i mostrar la nova publicació sobre l’Arcadi, aprofitar qualsevol oportunitat per posar-lo en valor”, comenta la directora de La Setmana del Llibre en Català. La presentació tindrà lloc el 10 de setembre i hi participaran l’editora Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres, moderats per Iolanda Fresnillo i Gemma García de la Directa.
3. Generacions Riba
Una figura que no podia faltar al festival és la del músic i escriptor Pau Riba, a qui se li dedicarà un acte d’homenatge el vespre del 15 de setembre. L’autor de Dioptria (Concèntric, 1969), un dels discos en català millor valorats del segle XX, que va morir al mes de febrer passat, serà recordat a partir de cançons i d’una lectura de poemes en què se’l vincularà a l’obra dels seus avis, Clementina Arderiu i Carles Riba. Amb aquesta connexió es vincularan dues generacions Riba que han estat cabdals per al panorama cultural català. Hi participaran Ramon Moreno, Oriol Sauleda i Maria Callís Cabrera.
Andreu Escrivà, Ton Lloret i Rosa Cerarols seran alguns dels referents en ruralitat i emergència climàtica del festival
4. Ruralitat i emergència climàtica
La crisi climàtica també ha arribat a La Setmana del Llibre en Català, i això s’ha produït, explica Domènech, perquè el món editorial està participant i publicant sobre el debat de l’emergència climàtica. La tarda del 10 de setembre un dels temes de reflexió principals serà la ruralitat i la relació que estableix amb el context ecològic actual a través d’autors com Ton Lloret, Borja Duñó, Laia Beltran, Rosa Cerarols, Joan Nogué i Andreu Escrivà i les seves respectives publicacions sobre la matèria. Per a concloure-ho, també es farà un col·loqui sobre la pel·lícula Alcarràs amb la directora, Carla Simón, i el guionista, Arnau Vilaró, que mostraran el llibre que recull el guió del film.
5. Salut mental al centre
De la mateixa manera que el sector editorial recull les inquietuds sobre la crisi climàtica i genera noves publicacions per als interessats en la matèria, també ho fa amb altres problemàtiques socials com l’augment de trastorns de la salut mental, sobretot després de la pandèmia. “Les editorials capten el que passa i proposen llibres, des de La Setmana ho aglutinem perquè creiem que la salut mental no pot guardar-se en un calaix”, afirma Domènech. La tarda del 13 de setembre en parlaran Núria Gabernet, Juanjo Fernández i Neus Vila, autors de llibres que aborden eines per sobreposar-se a moments complicats de la vida, com Hola, ansietat! (Cossetània Edicions, 2022), Els 7 superpoders de la felicitat (Editorial Claret, 2022) i Torna a volar, papallona (Amat Editorial, 2022), respectivament. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) portarà també dos referents del sector: Daniele Mencarelli i el periodista del New York Times Magazine Robert Kolker.
6. El fenomen de la cuina amb Maria Nicolau
Un bon exemple de la diversitat de llibres que mostrarà La Setmana del Llibre són aquells que aborden la cuina, una temàtica de la qual recentment s’han publicat moltes novetats. Una d’aquestes és Cuina o barbàrie! (Ara Llibres, 2022), de la cuinera Maria Nicolau, que creu que la decisió sobre què mengem i com ho cuinem pot canviar el món. La xef d’El Ferrer de Tall conversarà la tarda del 15 de setembre amb Pilar Codony, autora de Distòcia (L’Altra Editorial, 2022), sobre una filosofia de vida que comparteixen, tot i que des d’òptiques diferents.
7. Introducció al feminisme amb Ana Polo
Dins la programació dedicada al públic més jove, una proposta amb perspectiva feminista és la presentació del nou llibre de la humorista Ana Polo, La meva primera guia feminista (La Galera, 2022). La integrant del pòdcast Oye Polo juntament amb Maria Rovira s’estrena en l’àmbit editorial amb un volum per introduir els més joves al feminisme a través de conceptes com el consentiment o els canvis corporals durant l’adolescència. L’acte tindrà lloc el 16 de setembre i hi participaran també Eva Palomar i la periodista Abigail Armengol, que conduirà la sessió.
8. El clàssic de la tarda de llengua
La sessió que tindrà lloc la tarda del 17 de setembre és un clàssic de La Setmana del Llibre en Català, assegura la directora del festival. El tema central és la llengua catalana i s’hi aborden temàtiques d’actualitat amb les últimes novetats editorials en mà, com Teràpia lingüística (Ara Llibres, 2022), de Míriam Martín Lloret, o No parlaràs mai un bon català (Eumo Editorial, 2022), de Joan Mena. Un dels eixos vertebradors d’aquestes taules rodones serà la preservació i supervivència del català, amb referents en la matèria com Gerard López, Elena Yeste, Montserrat Sendra, Elvira Riera Gil i Xavier Gual
La Setmana vol recuperar enguany la figura de Guillem Viladot, un escriptor d’escassa atenció mediàtica, però amb una obra d’un gran valor
9. Ferrater, Viladot i Fuster: triplet de centenaris
No passa cada any que se celebrin els centenaris de tres grans escriptors com Gabriel Ferrater, Guillem Viladot i Joan Fuster. Per fer justícia a cadascun d’ells, La Setmana ha organitzat diversos actes per recuperar les seves obres, tot i que Domènech recomana posar especial atenció en l’escriptor d’Agramunt, Viladot, ja que, tot i el valor de la seva literatura, no ha tingut tanta atenció mediàtica com els altres dos. La directora del festival també proposa als més lletraferits l’activitat del 17 de setembre organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, que té per objectiu decidir quin és l’escriptor centenari de l’any.
10. La ciència-ficció que fa crítica social
Un gènere que darrerament ha tornat a agafar embranzida és el de la ciència-ficció. Editorials com Raig Verd, Mai Més o Chronos, explica Domènech, estan publicant llibres de reflexió social que, a través d’aquest gènere literari, permeten obrir la mirada i generar debat sobre conflictes socials, econòmics i identitaris. Tot això ho debatran els editors Laura Huerga, Mercè Falcó i Antoni Herrero en la conversa del dia 11 de setembre a les vuit del vespre amb les seves últimes novetats sobre la taula: L’altre vent (Raig Verd, 2022), d’Ursula K. Le Guin; La muntanya líquida (Mai Més, 2022), de Mercè Falcó, i L’home dels ulls compostos (Chronos, 2022) de Wu Ming-Yi.