29/08/2022 | 06:00
Aquesta és la cinquena i última setmana temàtica de l’estiu de 2022 a CRÍTIC. Ara que l’agost ja s’escola i a mitja setmana entrem al setembre, volem parlar de desigualtats socials i de classe al nostre país, amb diversos continguts. L’entrevista inèdita és a dos periodistes veterans, que han publicat el llibre Els que manen, una minienciclopèdia sobre les grans nissagues de la burgesia catalana. Són Miquel Macià i Pep Martí. Amb tots dos hi ha parlat Txema Seglers en una llarga conversa, durant la qual han fet un recorregut pel que signifiquen aquests noms, des dels Cambó fins als Godó, passant pels Daurella de la Coca-Cola o els Carceller de la Damm.
Per posar una mica de context a l’entrevista, hem recopilat diversos continguts sobre aquesta mateixa qüestió de la desigualtat. Comencem amb un reportatge de dades, el que vam publicar ara fa mig any, titulat “La Catalunya fracturada: tres mapes de la desigualtat entre barris que t’indignaran“, elaborat per Sergi Picazo i Laura Navarro (StoryData). Continuem amb el reportatge “Qui són i quins negocis tenen els 28 catalans més rics“, de Roger Palà i Laura Aznar, elaborat a partir de la darrera Llista Forbes dels més rics del món. I encara un altre reportatge de dades, en aquest cas sobre “La segregació invisible de les universitats públiques“, elaborat per Manel Riu a partir d’una petició de dret d’accés a la informació pública que demostra el biaix de classe, ja que els estudiants provinents d’escoles privades es concentren en les carreres amb notes de tall més altes.
Més articles relacionats amb la dicotomia rics-pobres: “El top ten de les escoles de l’elit catalana“, un reportatge de Mireia Rom publicat el 2016 que és dels més llegits de la petita història de CRÍTIC. Explica com 10 escoles privades i concertades de Barcelona són les preferides per les famílies més significades de la política, de l’economia i de la societat catalanes. Completem amb dues entrevistes i un article d’opinió. Les entrevistes són a l’exregidora de Barcelona en Comú i activista social Gala Pin, que assegura “sentir-se més insegura caminant per Sarrià que pel Raval”, i al periodista madrileny Antonio Maestre, que creu que “la teva classe social et determina al llarg de tota la vida”. L’article d’opinió és de Sergi Picazo i es titula “El coronavirus deixarà més pobres que morts“, arran de les desigualtats socials agreujades per la pandèmia de la Covid-19.
Trobareu informació de les altres setmanes temàtiques que ja hem publicat en els enllaços següents: