Què és CRÍTIC

[Versión en español de este texto]

CRÍTIC és un mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d’investigació, impulsat per una cooperativa de periodistes. Editem cada setmana un reportatge amb profunditat sobre un tema d’actualitat política, econòmica o social. També publiquem continguts diaris d’opinió, anàlisi i entrevistes. També editem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social (de moment, de periodicitat anual). Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que es finança mitjançant les subscripcions.

Ens adrecem a una comunitat interessada en el periodisme d’investigació. Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet. Apostem pel periodisme reposat o slow journalism: menjar poc i pair bé. Volem defugir el fast food informatiu i el “periodisme de tuits”. També volem visualitzar i potenciar veus crítiques en l’àmbit de l’anàlisi i l’opinió, amb l’objectiu de trencar amb l’univers autoreferencial dels “opinòlegs” i tertulians. Creiem que un millor periodisme vol dir uns millors ciutadans, més ben informats i més lliures a l’hora de prendre decisions.

Aquest és el vídeo que vam fer per al nostre tercer aniversari (setembre 2017):

Equip coordinador de CRÍTIC

Roger Palà. Coordina i impulsa tota l’activitat de la cooperativa (web, revista anual, actes públics, projectes externs, publicitat, relacions amb institucions i empreses…), a més d’elaborar regularment continguts periodístics propis. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i col·labora en espais d’opinió a TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya i Betevé, entre d’altres. Va coordinar les primers edicions de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics, editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

 

 

Sergi Picazo.  És qui dirigeix la redacció de CRÍTIC (selecció de temes, encàrrec i seguiment de les col·laboracions, supervisió de textos…). Col·labora com a analista polític a TV3, Catalunya Ràdio i Rac-1. Ha estat professor de periodisme a la UAB. Va ser redactor de política d’El Punt Avui i de revistes com la Directa o El Triangle i va fer de corresponsal freelance a París. També va coordinar, amb Roger Palà, l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics.

 

 

Joan Vila i Triadú. La seva tasca principal és la relació amb la comunitat CRÍTIC (socis, subscriptors, lectors registrats…). També s’encarrega de produir els actes públics, coordina els blogs temàtics i fa la gestió empresarial de la cooperativa (convenis, subvencions, consells rectors i assemblees…). És professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual a la UAB. Ha estat director general de Comunicàlia, gerent de Televisions Locals de Catalunya i ha treballat a Gavà TV, Betevé, TVE-Catalunya i El Temps, entre d’altres mitjans.

 


Anna Gris. És la responsable financera de CRÍTIC. Porta la gestió administrativa de la cooperativa, el control del pressupost i la relació directa amb l’assessoria fiscal, laboral i comptable externa. És llicenciada en Administració i Direcció d’empreses. Té experiència professional en àrees de gestió, comptabilitat, assessorament fiscal i direcció financera. Actualment treballa també al Grup Enderrock.

 

 


Laia Soldevila.
Coordina la redacció: edita i corregeix textos de col·laboradors i articulistes, titula, encarrega les fotografies i els gràfics, elabora la portada del web, porta el calendari de publicació… També redacta continguts propis. Ha estat tècnica de comunicació i projectes al Grup de Periodistes Ramon Barnils i redactora al digital Social.cat. Ha impulsat i guionitzat documentals sobre la memòria històrica del Pla d’Urgell i és co-autora del documental ‘Barnils tal com raja’.

 


Laura Aznar
. És redactora: elabora continguts, investiga temes i fa entrevistes. És sociòloga i periodista. Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació, com Diari Públic, Cadena Ser i la revista Carrer. És coautora del documental “La maternitat, de dret a barrera”, sobre els drets reproductius de les parelles de dones i les dones sense parella masculina.

Jordi de Miguel. S’encarrega de la gestió diària de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i Telegram). Col·laborador de mitjans com Crític, Públic, Panenka, Altaïr Magazine, Directa i ARA. Membre del Col·lectiu de Periodistes Contrast i de COMSOC-Comunicació Social.

Col·laboradors periodístics habituals

 • Jordi Borràs. Il·lustrador, fotoperiodista i opinador polític. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació. 
 • Joan Carbonell. Periodista i exeditor a Icaria.
 • Marc Font. Redactor free-lance. Ha treballat a CRÍTIC, Público, El Triangle i la Directa.
 • Ignasi Franch. Periodista cultural i crític cinematografic. Col·labora amb diversos mitjans, com ara El diario.es, Diagonal o la Directa.
 • Xavi Herrero. Fotoperiodista. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació.
 • Ivan Giménez Costa. Fotoperiodista. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació i per institucions i associacions del món cultural.
 • Helena Olcina. Dissenyadora gràfica i fotògrafa. Professora de composició i postproducció fotogràfica al Màster de Fotografia i Disseny de l’escola d’estudis superiors Elisava.
 • Mireia Rom. Periodista. Treballa a Canal Reus TV i col·labora amb altres mitjans de comunicació.
 • Antoni Lluís Trobat. Historiador. Treballa al CIEMEN.
 • Toni Vall. Periodista i crític cinematogràfic. Col·labora a 8TV, l’Ara i Rac-1.

Correcció lingüística

Col·laboradors fixos d’opinió

Des de març de 2018, hem triat setze veus per fer d’opinadors fixes, persones que creiem que poden resultar d’interès per al nostre públic, fixant-nos com a criteris la diversitat ideològica i d’àmbits de coneixement i la paritat de gènere. Més enllà dels analistes regulars, la secció Sentit Crític resta oberta a col·laboracions puntuals d’opinadors i analistes d’un ampli ventall de l’espectre polític, social i cultural català. Aquests són els articulistes de CRÍTIC:

 • Jenn Díaz. Escriptora. Des del seu debut amb ‘Belfondo’ (2011) ha publicat sis novel·les amb el prestigi consolidat i el suport de la crítica. Ha treballat en l’àmbit de la traducció. El 21-D va ser escollida diputada al Parlament per ERC.
 • David Caño. Poeta, mestre i sindicalista de la USTEC. Ha publicat vuit llibres de poesia i ha realitzat centenars de recitals arreu dels Països Catalans, sigui en solitari o a partir d’espectacles musicals com amb el grup Ovidi 4, que comparteix amb David Fernàndez, Borja Penalba i Mireia Vives.
 • Mireia Mora. Comunicadora cultural i educadora social. Va cursar el Màster Oficial de Gestió Cultural (UB). És impulsora de la cooperativa La Tremenda, agència especialitzada en comunicació i premsa cultural, laboratori que pretén investigar noves formes de relació econòmiques i culturals.
 • Antoni Gutiérrez-Rubí. Assessor en comunicació i consultor polític. En la seva trajectòria professional, ha assessorat CEO de grans empreses internacionals, líders i formacions polítiques, així com a mandataris de diversos països en diferents responsabilitats de Govern. També ha estat el responsable d’imatge de diversos candidats. És fundador i director de la consultora Ideograma.
 • Mireia Vehí. Sociòloga. Exdiputada de la CUP al Parlament (2016-2017) i actual membre del Secretariat Nacional del mateix partit. Durant la seva carrera professional, ha estat vinculada a projectes amb perspectiva intercultural i de dinamització comunitària entorn de comunitats migrants.
 • Jordi Muñoz. Politòleg. Els seus estudis estan relacionats amb el comportament polític i la política comparada, àmbits on ha assessorat diverses institucions i organitzacions. Actualment és recercador i professor al Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona, on ensenya mètodes quantitatius i comportament polític.
 • Gemma Ubasart. Politòloga. Especialitzada en Sistema Penal i Drets Humans. Actualment és professora a la Universitat de Girona. Ha estat secretària de Plurinacionalitat i Polítiques Públiques per al Canvi de Podemos. Durant el 2015 va ser secretària general de Podem a Catalunya.
 • Hibai Arbide. Periodista i advocat. Actualment viu a Grècia on treballa de corresponsal per diferents mitjans, entre els quals Telesur. Forma part de la productora Muzungu Producciones.
 • Laia Bonet. Jurista, professora de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra i col·laboradora en espais d’opinió i anàlisi de diversos mitjans. Fou secretaria de Govern (2007-2010) i diputada al Parlament pel PSC (2010-2012), a més d’assessorar jurídicament diversos òrgans del partit i del Govern. En l’actualitat també és directora adjunta a la presidència d’Aigues Ter-Llogregat.
 • Arturo Puente. Periodista especialitzat en política. Actualment treballa a la delegació de Catalunya d’Eldiario.es. Ha treballat a ‘Catalunya Plural’ i col·labora en espais d’opinió i anàlisi de diversos mitjans.
 • Núria Alabao. Periodista i antropòloga, a cavall entre Barcelona i Madrid. Escriu sobre política, societat i feminisme. Havia estat membre de la cooperativa Hidra, que investiga fenòmens de transformació urbana i que està enxarxada amb la Fundación de los Comunes.
 • Josep-Lluís Carod-Rovira. Filòleg de professió. Fou conseller en cap (2003-2004) i vicepresident de la Generalitat (2006-2010) i diputat d’ERC i president de la formació entre 2004 i 2008. El 2014 va abandonar Esquerra per dedicar-se a la investigació i l’escriptura. Actualment és director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra.
 • Iolanda Fresnillo. Llicenciada en sociologia i activista. Ha estat part activa de la Plataforma per l’Audioria del Deute. Treballa com a investigadora i consultora sobre deute, desenvolupament, finances responsables i polítiques públiques. Actualment és cooperativista a Ekona.
 • Albano-Dante Fachín. Activista i polític. Ha estat diputat de Catalunya Sí Que Es Pot (2015-2017) i secretari general de Podem a Catalunya, càrrec del qual va dimitir fa pocs mesos. L’any 2004 va fundar ‘Cafè amb Llet’, la revista que va destapar alguns dels casos més sonats de corrupció a la sanitat catalana. És co-autor del llibre ‘Artur Mas, on són els meus diners?’.
 • Liz Castro. Escriptora, editora, traductora i activista. Ha escrit diversos llibres sobre l’ús d’Internet. Des que va venir a Catalunya, s’ha implicat en moviments socials independentistes com l’ANC, de la qual va formar part del secretariat. Va deixar la primera línia de l’Assemblea per dedicar-se a escriure. El seu últim llibre és ‘Els carrers seran sempre nostres’ (Pòrtic, 2017), sobre les vivències de l’1-O.
 • Guillem Martínez. Escriptor, periodista i guionista. Va escriure guions al ‘Polònia’ i ha col·laborat periodísticament a ‘El País’, ‘Interviu’ o ‘Jotdown’. Actualment publica a CTXT. El seu últim llibre és ‘La gran ilusión: mito y realidad del proceso independentista’ (Debate, 2016).

Altres col·laboradors que han aportat articles d’opinió

 • Marc Andreu (periodista i historiador)
 • Jordi Armadans (periodista i director de la Fundació per la Pau)
 • Josep Manel Busqueta (economista i membre del Seminari Taifa)
 • Xavier Díez (historiador)
 • Gustavo Duch (activista per la sobirania alimentària)
 • Josep Cabayol (periodista i president de SICOM)
 • Lluís Cabrera (activista cultura, fundador d’Altres Andalusos)
 • Rosa Cañadell (psicòloga, professora i articulista. Exportaveu d’USTEC·STEs)
 • Miquel Carrillo (secretari executiu d’Enginyeria sense Fronteres)
 • Paola Lo Cascio (historiadora)
 • Patrycia Centeno (periodista i autora del blog ‘Política y Moda’)
 • David Espinós (consultor en comunicació)
 • Natza Farré (periodista)
 • Teresa Forcades (activista del Procés Constituent)
 • Gemma Galdon (professora de seguretat, tecnologia i societat a la UB)
 • Marina Garcés (filòsofa i professora a la Universitat de Saragossa).
 • Jordi Graupera (filòsof, analista polític i professor de la Universitat de Nova York)
 • Ricard Gomà (professor de Ciència Política a la UAB)
 • Marina Llansana (consultora en comunicació)
 • Pau Llonch (activista i músic)
 • Ivan Miró (sociòleg i cooperativista)
 • Fabián Mohedano (treballòleg i diputat de Junts pel Sí)
 • Isabel Muntané (periodista i codirectora del Màster de Gènere i Comunicació)
 • Vicenç Navarro (catedràtic de Ciències Polítiques de la UPF)
 • Bel Olid (escriptora)
 • Iolanda Parra (periodista i antropòloga, experta en pau i conflictes)
 • Ismael Peña López (professor de Dret i Ciència Política de la UOC i director d’Innovació de la Fundació Jaume Bofill)
 • Lluís Pérez Lozano (professor de Teoria Política a la UPF. Director acadèmic de la Fundació Josep Irla)
 • Andreu Pujol Mas (periodista)
 • Marc Rius (professor de Ciències Polítiques a la UAB i director de la Fundació Nous Horitzons)
 • Eunice Romero (politòloga i experta en nacionalisme i diversitat)
 • Homera Rosetti (periodista)
 • Joan Safont (periodista i escriptor)
 • Lluc Salellas (periodista i regidor de la CUP)
 • Montse Santolino (periodista i directora de comunicació de la FCONGD)
 • Jordi Serrano (historiador i rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya)
 • Joan Subirats (catedràtic de Ciència Política de la UAB)
 • Joan Manuel Tresserras (doctor en Ciències de la Informació i professor de Periodisme de la UAB)
 • Brigitte Vasallo (activista feminista, escriptora i mediadora)
 • Blanca Llum Vidal (escriptora, filòloga i treballadora social)