15/08/2022 | 06:00
La tercera setmana temàtica de l’estiu a CRÍTIC, la dediquem a parlar del que s’està fent, tant aquí com en altres països europeus, per confrontar l’ascens de les ideologies feixistes o dels partits d’extrema dreta que les vehiculen. A parlar d’antifeixisme, en una paraula. Obrim la setmana amb una entrevista a la periodista catalana, resident a Itàlia, Alba Sidera. Corresponsal del diari El Punt Avui a Roma des del 2012, és autora del llibre Feixisme persistent (Saldonar, 2020), relat periodístic de la pervivència a Itàlia de la ideologia feixista, de l’exaltació de la figura de Mussolini i de l’ascens del polític populista Matteo Salvini.
Acompanyem l’entrevista amb diversos continguts rescatats de la nostra hemeroteca. El primer és un reportatge de Manel Riu titulat “Deu idees útils contra l’ascens de l’extrema dreta“, que es fa ressò dels consells extractats al llibre Guia pràctica contra l’extrema dreta (Pagès Editors, 2022), escrit precisament per Alba Sidera i Jordina Arnau, amplificant les veus d’experts en el tema com ara Jordi Borràs, Olga Rodríguez, Moha Gerehou o Márcia Tiburi. El primer d’ells, Jordi Borràs, i el periodista Miquel Ramos, són els dos protagonistes de l’entrevista que va fer-los Laura Aznar fa tres mesos: “Com aturar l’extrema dreta? Conversa amb Jordi Borràs i Miquel Ramos“, aprofitant la publicació de sengles llibres sobre la qüestió: Tots els colors del negre (Ara Llibres) i Antifascistas (Capitán Swing).
També us recopilem dos perfils de dirigents catalans de Vox, el principal partit espanyol d’ultradreta, que han tingut moltíssimes lectures en els darrers anys: “Els orígens de Jorge Buxadé, el català més poderós de Vox”, i “Els orígens d’Ignacio Garriga, el diputat català de Vox”. Tots dos van ser elaborats pel periodista Joan Cantarero, especialista a revelar les interioritats del partit liderat per Santiago Abascal. Finalment, trobareu un reportatge de dades sobre els votants de Vox a Catalunya, elaborat pel col·lectiu El Pati Descobert, i un article d’opinió de Javier Toret, psicòleg, investigador i activista de Barcelona en Comú, sobre “Com funcionen les màquines digitals de la ultradreta“.
Trobareu informació de les altres setmanes temàtiques que ja hem publicat, en els enllaços següents: