16/12/2024 | 20:00
CRÍTIC ha fet 10 anys de vida i, en aquest marc, impulsa una edició especial de l’Escola de Pensament del mitjà. Enguany, l’Escola serà formada per quatre xerrades que posen el focus en quatre qüestions cabdals per a CRÍTIC. Així, el dijous 16 de gener, el filòsof Jorge Riechmann i la biòloga Eva Vilaseca parlaran sobre les sortides de la crisi climàtica. El 23 del mateix mes, la periodista Cristina Fallarás i la comunicadora Ana Polo abordaran els reptes del feminisme després del #Metoo. El 30 de gener, la garantia del dret a l’habitatge serà el punt de conversa entre l’arquitecta Itziar González i la investigadora Carme Arcarazo. I, finalment, per acabar, el dimarts 4 de febrer, l’historiador Xavier Domènech i l’economista Eloi Gummà debatran sobre els horitzons possibles de les esquerres.
Els quatre debats seran de 18 a 20 hores i tindran lloc a la sala de conferències de l’Espai Línia, el primer Centre de Comunicació de Proximitat, que va obrir les portes el juliol de 2022 al carrer de Girona, 52, de Barcelona. L’accés serà lliure fins a completar aforament i les persones subscriptores de CRÍTIC hi podran reservar places.
Té sortida la crisi climàtica? Amb Jorge Riechmann i Eva Vilaseca
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, assegurava, ja fa un any, que “la humanitat ha obert les portes de l’infern”. Les seves paraules textuals van ser: “El canvi climàtic està fora de control” i el planeta va “cap a una situació catastròfica si no fem res per frenar-ho”. Les dades científiques són cada vegada més alarmants, i els pronòstics deixen poc lloc a l’esperança. Té sortida la crisi climàtica que vivim? Quines batalles cal plantejar amb urgència? Quines alternatives podem projectar?
El dijous 16 de gener en parlarem amb Eva Vilaseca i Jorge Riechmann, en un debat presentat pel periodista de CRÍTIC Sergi Picazo. Riechmann és filòsof, matemàtic i una de les veus més respectades en l’àmbit de l’ecosocialisme, amb més de 70 assajos publicats, entre treballs individuals i col·lectius. Vilaseca forma part de la cooperativa Espai Ambiental, participa en la Xarxa d’Economia Solidària (XES), en Coòpolis i en l’Escola de Transicions i és una de les persones que lideren l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE).
Si sou persones subscriptores, podeu reservar plaça per a aquest debat, aquí.
Després del #Metoo, quins són els reptes del feminisme? Amb Cristina Fallarás i Ana Polo
El 2017, el #Metoo va inundar les xarxes socials per denunciar situacions d’agressió o abús sexual. La violència contra les dones i les persones LGTBIQ, que fins llavors havia estat molt silenciada, va començar a ocupar espais mediàtics, socials, polítics i fins i tot judicials. Des de llavors, les denúncies públiques no han deixat de créixer, però també ho han fet els discursos d’odi dels grups antigènere i de les campanyes d’assetjament. Davant aquest nou escenari, quins són els reptes del feminisme? On ha de posar el focus el moviment? Quines estratègies poden ser útils contra la violència masclista?
El dijous 23 de gener en parlarem amb Cristina Fallarás i Ana Polo, en un debat presentat per la periodista de CRÍTIC Laia Soldevila. Fallarás és periodista i escriptora i acaba de publicar el llibre No publiques mi nombre. Testimonios contra la violencia sexual (Ed. Siglo XXI), amb un recull de testimonis als quals fa anys que dona veu a través del seu perfil d’Instagram. Amb l’etiqueta #Cuéntalo, va crear a Twitter un moviment en què van participar tres milions de dones l’any 2018. Polo és periodista, humorista i comunicadora i ja fa anys que parla de feminisme en diferents espais de comunicació. Ho feia des del pòdcast Oye Polo i de l’espai Feministic a Fibracat TV. Fa un parell d’anys es va estrenar com a escriptora amb La meva primera guia feminista (Ed. La Galera). És col·laboradora habitual d’El pòdcast de CRÍTIC.
Si sou persones subscriptores, podeu reservar plaça per a aquest debat, aquí.
Com garantim el dret a l’habitatge en temps de fons voltor? Amb Itziar González i Carme Arcarazo
Llogar un pis a Catalunya és més car que mai. El preu mitjà d’un arrendament ha pujat a 800 euros el mes arreu del territori i més de 1.100 euros a Barcelona. L’any passat, Catalunya va ser la comunitat amb més desnonaments, la majoria dels quals per impagament del lloguer. Paral·lelament, grans propietaris, immobiliàries i fons voltor acaparen cada vegada més pisos i la bretxa entre propietaris i llogaters es va fent més ampla. Com es pot garantir el dret a l’habitatge en un mercat sense corretges? Es poden aturar l’augment de preus i l’expulsió dels veïns? És factible una vaga de lloguers?
El dijous 30 de gener posarem totes aquestes preguntes sobre la taula amb Itziar González i Carme Arcarazo, amb la moderació del periodista de CRÍTIC Roger Palà. González és arquitecta, urbanista i exregidora del Districte de Ciutat Vella de Barcelona. És presidenta de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció. Ha estat la responsable, entre d’altres, del projecte de reforma de la Rambla de Barcelona i actualment treballa en la rehabilitació del nucli antic d’Olot. Carme Arcarazo és economista política, investigadora i portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya. Treballa com a investigadora a l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA).
Si sou persones subscriptores, podeu reservar plaça per a aquest debat, aquí.
Les esquerres després de la crisi: quins horitzons s’obren? Amb Xavier Domènech i Eloi Gummà
El cicle polític que va començar amb el moviment del 15-M i amb el procés independentista i que va portar diferents partits d’esquerres a “assaltar el poder” a Espanya i a Catalunya sembla que ha acabat. La ressaca política del moment ha retallat els vots a aquestes formacions, ha deixat buits els carrers, i els discursos de l’extrema dreta no paren de guanyar espais. Les esquerres poden recuperar l’hegemonia? Quins han de ser els fronts de batalla? Què poden aprendre d’aquests anys?
El dimarts 4 de febrer buscarem respostes amb Xavier Domènech i Eloi Gummà, en un debat moderat per la periodista de CRÍTIC Laura Aznar. Domènech és historiador i exlíder dels Comuns. Ha deixat la política activa i ara és professor d’Història a la Universitat Autònoma de Barcelona. També participa en algunes tertúlies als mitjans de comunicació i en l’espai de l’institut Sobiranies. Gummà és economista, doctorand en Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i també professor de Teoria Política a la Universitat de Girona. Forma part dels col·lectius Debats pel Demà i Sobiranies.
Si sou persones subscriptores, podeu reservar plaça per a aquest debat, aquí.