Democràcia

Joan Garcia del Muro: “Les xarxes s’han convertit en una versió amplificada de la vella ‘rumorologia'”

 • Text i fotos: Jaume Barrull Castellví
 • dilluns, 10 desembre 2018

Si mesclem el pensament postmodern i els algoritmes de les xarxes socials, el resultat és un còctel gens esperançador per a la democràcia: la veritat és una qüestió de gustos i correm el risc que sempre s’imposi el discurs del més fort. Aquest és el fil conductor de 'Good bye, veritat', l'últim llibre de Joan Garcia del Muro (Lleida, 1961), catedràtic de filosofia de l’Institut Obert de Catalunya i professor de la Universitat Ramon Llull. Diu que presenta els assajos a premis per poder-los publicar i, amb aquesta estratègia, s’ha convertit en el filòsof més guardonat en llengua catalana. L'últim premi que ha rebut, el Josep Vallverdú, ha estat precisament amb aquesta aproximació a la veritat.

Més informació

Itziar González i Arcadi Oliveres: converses “per canviar les coses”

 • Blanca Blay i Caralp Mariné
 • dijous, 23 abril 2015

En el llibre ‘La força per canviar les coses’ (Angle Editorial) conflueixen dues de les veus més reivindicatives d’aquest país: la de l’arquitecta i exregidora de Ciutat Vella Itziar González (1967) i la de l’economista Arcadi Oliveres (1945). Dues generacions, dues perspectives, perfils diferents però, això sí, amb més d’un i de dos punts en comú. Tots dos són partidaris del cooperativisme i l’autogestió i creuen en una Catalunya –més que independent– sobirana. Coincideixen en la necessitat, com diu l'editora del llibre, Mar Valldeoriola, a no deixar escapar la força del 15-M. Des del Parlament Ciutadà, la Itziar, i des del Procés Constituent l’Arcadi, tots dos destaquen la importància de la unió de l’esquerra política a Barcelona i a Catalunya.

Més informació

Guanyem, ICV-EUiA i Podem presentaran llista unitària a Barcelona aquest gener si superen els últims esculls

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 7 gener 2015

La candidatura liderada per Guanyem, amb el suport d'ICV-EUiA i de Podem, però amb la negativa de la CUP, podria presentar-se públicament en les pròximes dues setmanes malgrat que encara hi ha obstacles per tancar un acord. En els pròxims dies són previstes diverses reunions "multilaterals" decisives per intentar superar les diferències que encara existeixen. La data límit que hi ha sobre la taula, segons admeten fonts de Podem i de Guanyem, és mitjan gener.

Més informació

Antoni Gutiérrez-Rubí: “Podem té un èxit doble: encerta la proposta, però perquè sap veure que l’aigua estava a punt de bullir”

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • dijous, 1 gener 2015

Antoni Gutiérrez-Rubí (Barcelona, 1960) és assessor en comunicació i consultor polític, es defineix com un "revolucionari de la innovació" i presenta el seu últim llibre, 'Tecnopolítica. El uso y la concepción de las nuevas herramientas tecnológicas para la comunicación, la organización y la acción política colectivas'. Va assessorar durant quatre anys el president José Montilla quan liderava el PSC. Actualment, però, bàsicament treballa a l'estranger. Per tant, passa 200 dies l'any fora de Barcelona. Per feina, és un lector compulsiu de premsa internacional i analista de fenòmens polítics d'arreu del planeta. D'aquí i d'allà. Des de Podem fins a Obama, des de CRÍTIC fins a 'The Wall Street Journal'.

Més informació

#ResumCRÍTIC: els 12 articles més llegits

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 31 desembre 2014

Us fem un regal de Cap d'Any amb les "12 Perles de CRÍTIC". Aquest és el nostre particular #ResumCRÍTIC de la part final de l'any 2014. Els lectors de CRÍTIC han apostat bàsicament per alimentar-se a través d’articles d’opinió i entrevistes centrats sobretot en qüestions relacionades amb la independència de Catalunya, l’auge de Podem i la falta de transparència del poder polític i econòmic.

Més informació

Deu casos de portes giratòries als Països Catalans

 • Text: Eloi Latorre / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 30 desembre 2014

Les portes giratòries, entre política i grans empreses, també han tingut lloc als Països Catalans. Més enllà dels casos de José María Aznar o de Felipe González, antics dirigents de CiU, del PP i del PSOE del País Valencià, de Catalunya i de les Illes han acabat la seva carrera seient als consells d'administració de grans empreses de sectors bàsics com la banca, l'energia, el transport o la construcció. Destaquen, en els últims anys, els casos de Miquel Roca (CiU), de Narcís Serra (PSC), de David Madí (CDC), de Josep Piqué (PP), de Josep Borrell (PSC) o d'Abel Matutes (PP). Tot és perfectament legal.

Més informació