29/02/2024 | 06:00
Primer Ateneu CRÍTIC del 2024 a la vista. Serà dimarts, 5 de març, a les 17:30 hores, quan farem una nova edició d’aquest espai d’anàlisi i de debat que produïm conjuntament amb la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i que retransmetem en directe al nostre web per streaming des del Palau Robert de Barcelona. En aquesta ocasió, parlarem del món rural, arran de l’exposició “Dues pedres. Paisatges persistents”, que podeu visitar al mateix Palau Robert fins al 2 de juny. Hi analitzarem els tòpics que s’han creat sobre el món rural i la infravaloració històrica de les àrees considerades rurals i també posarem sobre la taula l’oportunitat que ara puguin ser espais resilients contra la crisi climàtica. També parlarem de la iniciativa de l’Estatut dels Municipis Rurals, que pretén frenar el despoblament i aconseguir un major equilibri territorial al nostre país.
Hi comptarem amb tres persones expertes que coneixen bé la qüestió: d’una banda, el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, del Departament de Presidència de la Generalitat, David Rodríguez, que ens donarà la visió des de l’administració catalana. De l’altra, el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i exdirector de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, que ens podrà explicar l’estat de la qüestió des del punt de vista acadèmic, també com a coeditor, amb Rosa Cerarols, del llibre coral L’altre món rural (Tigre de Paper, 2022), i, finalment, la ramadera i activista rural Vanesa Freixa, autora del llibre Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara Llibres, 2023). Moderarà el debat la periodista de CRÍTIC Laia Soldevila, especialista en aquesta temàtica.
L’Ateneu CRÍTIC és un programa que dura aproximadament una hora, que fem des del Palau Robert de Barcelona, sense públic, i que podeu seguir de diverses maneres: en directe, a través del web de CRÍTIC, a partir de les 17.30 hores del dia 5 de març; en diferit, visionant la gravació íntegra del debat, a partir del moment en què aquest s’acaba, o llegint-ne el resum que publicarem en forma de reportatge escrit al cap d’uns dies. Si voleu recuperar els resums dels Ateneus CRÍTIC que hem fet en els últims dos anys, aquí en teniu els enllaços:
- “Per què serveix l’Assemblea Ciutadana pel Clima“, amb els directors generals Mireia Boya i Jaume López i l’activista social Eva Vilaseca (11 de desembre de 2023)
- “Cinc propostes per incentivar l’ús social del català”, amb el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila (15 de novembre de 2023)
- “Cinc apunts per entendre Salvador Seguí, cent anys després“, amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i altres convidats (6 de setembre de 2023)
- “Sis propostes per aconseguir la revolució verda a les ciutats”, amb la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera (22 de març de 2023)
- “Vuit claus sobre els nous rols a l’atenció primària”, amb el conseller de Salut, Manel Balcells (19 de desembre de 2022)
- “Vuit propostes per millorar la gestió dels residus a Catalunya”, amb la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas (8 de novembre de 2022)
- “Podem erradicar el sensellarisme?”, amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (9 de maig de 2022)
Si voleu recuperar algun Ateneu CRÍTIC més antic, podeu visitar la nostra secció especial sobre aquesta activitat, que compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya.