Justícia

Jutges i política: ‘portes giratòries’, amistats perilloses, vincles amb els partits i altres polèmiques

  • R. Palà, S. Picazo, L. Soldevila i J. Vila
  • diumenge, 19 febrer 2017
Seu del Tribunal Constitucional a Madrid / TC

De les togues a l’escó de diputat. Una amistat perillosa. Els jutges, suposadament imparcials i sense afiliació política, també han tingut les seves particulars ‘portes giratòries’ entre la justícia i la política. L’aparell de l’Estat intenta desvincular justícia i política, sobretot arran del cas del 9-N i de la judicialització del procés independentista. Tanmateix, les relacions entre jutges i política comprometen gairebé tots els partits: des del PP i el PSOE fins a Convergència i Podem. CRÍTIC fa un recull de 20 magistrats que han acabat de diputats, que tenen carnet de partit o, fins i tot, relacions personals amb polítics importants. La justícia pot ser cega... però sovint té carnet polític.

Més informació

La justícia italiana investiga les connexions de quatre filials de Gas Natural amb la màfia siciliana

  • Ruben Mir Ugolini
  • dimecres, 13 maig 2015
3397838277_b6edd5dee5_b(1)

L'any 2014, la justícia italiana va intervenir cautelarment quatre filials de Gas Natural a Sicília. L’objectiu: investigar les seves connexions amb la màfia siciliana. Els fets arrenquen el 2004, quan l'empresa catalana compra Gas Spa, una societat propietat del Grup Lapis i del Grup Brancato. Durant els anys posteriors, la justícia va intervenir als dos grups el patrimoni obtingut de la venda per la seva relació amb Cosa Nostra. La sentència del cas és prevista per a aquest mes de maig de 2015. Gas Natural assegura que desconeixia el vincle mafiós de Gas Spa i afirma que col·labora amb la justícia per esclarir els fets. Aquest és un dels 12 reportatges de l''Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics' de 2014, que presenta el Grup Barnils aquest dijous al Col·legi de Periodistes.

Més informació

La UAB fitxa l’advocat dels Pujol, de Núñez i de Messi en un procediment penal contra estudiants i professors

  • Eloi Latorre
  • dimecres, 11 març 2015
Cristóbal Martell, a la compareixença del seu client, Jordi Pujol, a la comissió contra el frau fiscal al Parlament / CARLOS MORENO

La Universitat Autònoma de Barcelona ha fitxat Cristóbal Martell, advocat especialista en delictes financers i lletrat de Núñez, dels Pujol, de Messi o de Bustos, per personar-se com a acusació particular en un procediment penal que s’instrueix en un jutjat de Cerdanyola contra estudiants i professors universitaris. La denúncia sorgeix arran d'uns presumptes danys ocasionats per una tancada d’alumnes a l’edifici del rectorat al maig de 2013.

Més informació