Oficina Antifrau

Una auditoria detecta incidències en la gestió econòmica d’Antifrau durant l’etapa de De Alfonso

  • Roger Palà
  • dilluns, 6 febrer 2017

L'Oïdora de Comptes del Parlament, l'organisme encarregat de fiscalitzar els ens públics adscrits a la cambra catalana, ha emès un contundent informe on posa en qüestió la gestió econòmica de l'Oficina Antifrau (OAC) durant el mandat de Daniel de Alfonso. L'informe, al qual ha tingut accés en exclusiva CRÍTIC, assenyala diversos exemples de mala gestió comptable i detecta incidències en la contractació de serveis i en el pagament de dietes als alts càrrecs, caps d'àrea i tècnics de l'ens. Antifrau va aprovar al desembre unes noves directrius on feia esment de la necessitat d'"adequar la retribució als criteris d’estricta legalitat".

Més informació

Antifrau denuncia “tracte de favor” en un lloguer de 910.000 euros que la Generalitat paga a l’Església

  • Roger Palà
  • dilluns, 19 desembre 2016

El lloguer de 910.000 euros anuals que la Generalitat paga a l'Arquebisbat de Barcelona per a l'ús d'un antic edifici eclesiàstic com a seu de Relacions Institucionals podria suposar un "tracte de favor" cap a l'Església catòlica. Així ho afirma un informe de l'Oficina Antifrau al qual ha tingut accés en exclusiva CRÍTIC. L'informe, emès al desembre del 2015, no havia transcendit fins ara tot i les presumptes irregularitats que assenyala, com la concertació d'una fiança de més de 550.000 euros i l'obligació del Govern de pagar 6 anys de lloguer encara que el contracte es rescindeixi abans. Fa un any que la Generalitat té coneixement de la investigació d'Antifrau, però el lloguer, impulsat per l'exconsellera d'Unió Joana Ortega, continua vigent. El Departament d'Economia i l'Arquebisbat afirmen que estan treballant per revisar les clàusules qüestionades per l'OAC.

Més informació

Semon, 7 Portes i La Camarga: els dinars de Vila d’Abadal amb la Visa de l’Ajuntament de Vic

  • Text: Josep Comajoan / Dies d'Agost. / Il·lustració: Jordi Borràs
  • dimarts, 5 juliol 2016

Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic i expresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va carregar a la Visa de l’Ajuntament fins a 12.262 euros en dinars a Barcelona entre el juny de 2011 i el febrer de 2012. Segons dades a les quals ha accedit en exclusiva CRÍTIC, Vila d'Abadal freqüentava restaurants com 7 Portes, Semon, Farga, La Camarga o Saint Rémy. L'aleshores diputat de CiU pagava amb la targeta de l'Ajuntament, malgrat que el Parlament ja li cobria els desplaçaments i les dietes amb una aportació de 2.006 euros mensuals. El cas va ser denunciat per la CUP, però ha acabat arxivat pel Tribunal de Comptes, que no hi veu irregularitats. L’exalcalde de Vic defensa que els dinars eren reunions de treball relacionades amb l’Ajuntament i diu que pagar-los amb la Visa era “un sistema supertransparent”. També carrega contra la CUP, de qui afirma que “al final no se sap per a qui treballen”.

Més informació

Antifrau va pagar els viatges a Madrid de De Alfonso per conspirar amb Fernández Díaz

  • Marc Font / @marcfontribas
  • dijous, 30 juny 2016

Daniel de Alfonso, fins dimecres director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, va fer 22 viatges a Madrid entre el 2013 i el 2015. Segons ha pogut esbrinar CRÍTIC, dos dels desplaçaments coincideixen amb els dies de les reunions secretes revelades per 'Público' amb el ministre de l'Interior i dirigent del PP, Jorge Fernández Díaz. Per tant, De Alfonso va gastar diners públics —uns 1.500 euros— en els dos viatges a Madrid per conspirar contra els partits independentistes. De Alfonso va ocultar aquelles trobades, ja que, segons la relació de viatges i dietes que publica l'Oficina Antifrau, el seu motiu oficial era: "Relacions amb membres de l'Administració de Justícia". En aquella època, no es publicava l'agenda del màxim responsable de l'OAC.

Més informació