Estats Units

13 mapes i gràfics que expliquen els Estats Units

 • Jordi Pascual / @jordipasmol
 • dimarts, 1 març 2016
bandera EUA

Els Estats Units viuen un moment polític excepcional. Aquest 'Superdimarts' està en joc la candidatura a la presidència del Partit Demòcrata —entre Hillary Clinton i Bernie Sanders— i la del Partit Republicà —entre Donald Trump, Ted Cruz i Marco Rubio— en unes primàries igualadíssimes.

Més informació

Qui és Bernie Sanders? Nou claus sobre l’auge de l’esquerra nord-americana

 • Antoni Trobat / @antonitrobat
 • dilluns, 29 febrer 2016
El candidat Sanders, en un míting a Des Moines, Iowa / GAGE SKIDMORE

Nou claus polítiques, socials, culturals i econòmiques per entendre el perquè del fenomen Sanders, la força de l'anomenada esquerra radical als Estats Units, i què pot passar en les primàries del Partit Demòcrata malgrat la força de Hillary Clinton.

Més informació

Josep Fontana: “Si vols fer la independència per la força, hauràs de muntar una guerrilla”

 • Text: Blanca Blay i Caralp Mariné / Foto: Jordi Borràs
 • dimecres, 6 gener 2016
Foto: Jordi Borràs

Entre desenes de milers de llibres, al seu pis del Poble-sec, passegem per les pàgines de la memòria d’algú que va néixer durant la II República, va viure la Guerra Civil i va militar al PSUC durant el franquisme. Segons Josep Fontana (Barcelona, 1931), el seu sentit d’historiador no li permet mantenir “il·lusions idíl·liques” pel que fa a una independència a curt termini. S’autodefineix roig i nacionalista a la vegada, però considera que l’única manera com et pots separar és si l’altre accepta que et separis. “El que s’ha de fer és seguir lluitant. Portem 500 anys”, assegura amb una paciència i tranquil·litat que, si més no, agafen per sorpresa. Aquesta és una entrevista feta fa dos mesos per la revista VELL/NOU.

Més informació

El Govern del PP aposta per endurir el TTIP a favor dels interessos de les multinacionals

 • Elena Parreño
 • divendres, 30 gener 2015
Protesta contra el TTIP a Londres el juliol de 2014. Foto: Global Justice Now.

La UE i els Estats Units comencen dilluns la vuitena ronda de negociacions del futur Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç, més conegut per la sigla TTIP. L’Estat espanyol és un dels que més pressionen per flexibilitzar la legislació europea existent a favor de les grans multinacionals i harmonitzar-la amb la dels Estats Units. Així ho revela una acta secreta de la reunió del Comitè de Política Comercial del Consell de la Unió Europea celebrada el passat 16 de gener.

Més informació

Qatar, patrocinador del Barça, acusat de finançar l’Estat Islàmic i Al-Qaida

 • Sergi Picazo / @sergipicazo
 • diumenge, 11 gener 2015
Avió de Qatar Airways, patrocinador del Barça / PETER RUSSELL

L'emirat de Qatar, principal patrocinador del Futbol Club Barcelona, va condemnar els atacs contra la llibertat d'expressió a la revista 'Charlie Hebdo' i, fins i tot, va enviar el germà de l'emir a la manifestació de París contra el terrorisme. Tanmateix, la presència a la marxa de l'emirat de Qatar tenia dos petits problemes: primer, ha estat acusat pel Departament del Tresor dels Estats Units de finançar i d'aixoplugar terroristes de l'Estat Islàmic i d'Al-Qaida, i segon, els tribunals qatarians van condemnar el 2013 a 15 anys de presó un poeta per escriure un poema crític contra el règim dictatorial.

Més informació

Mònica Bernabé: “Només veiem el burca. Però en vuit anys a l’Afganistan mai he trobat una dona que em digués que el burca era el problema”

 • Text: Núria Vilà / Fotografies: Jordi Borràs
 • dijous, 20 novembre 2014
Foto: Jordi Borràs

Mònica Bernabé (Barcelona, 1972) era, fins fa pocs dies, l’única periodista de l’Estat espanyol resident a l’Afganistan. Al llarg de gairebé vuit anys vivint al país i de set anys més viatjant-hi regularment, ha combinat la tasca de periodista amb la de presidenta de l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA). Fruit d’aquest vincle, ara presenta a Barcelona, juntament amb Gervasio Sánchez, l’exposició i el llibre ‘Dones. Afganistan’.

Més informació