17/04/2022 | 06:00
L’any ha començat fort. La guerra a l’est d’Europa, l’augment desorbitat de preus de l’energia i dels aliments, la crisi climàtica cada cop més present en el debat internacional… han estat alguns dels ítems informatius dels tres primers mesos i mig del 2022. Solem fer mirades enrere a l’estiu o més intensament a finals d’any, però enguany ja tenim material de sobres per omplir un top ten dels continguts que més visites han tingut al nostre web.
Us oferim a continuació una selecció dels continguts més llegits de CRÍTIC des de l’1 de gener de 2022. Hem escollit tres entrevistes, tres reportatges d’investigació o de dades i tres articles d’opinió. I una cirereta audiovisual. Us animem a gaudir-ne i a compartir-los, perquè la majoria tenen tanta o més vigència que quan els vam publicar.
Entrevistes: Antonio Turiel, Júlia Barceló, Carlos Taibo
- Antonio Turiel: “El preu dels aliments es pot triplicar aquest any. Serà terrorífic”. Entrevista al doctor en Física Teòrica, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i expert en la crisi energètica mundial. Conversa amb Sergi Picazo.
- Júlia Barceló: “Vivim amb la por d’engreixar-nos”. Entrevista a l’actriu, directora teatral i professora a l’Institut del Teatre, que ha publicat el llibre Operació biquini, de l’editorial Flamboyant, amb il·lustracions de Camille Vannier, sobre la pressió estètica. Conversa amb Abigail Armengol.
- Carlos Taibo: “Molts dels que ara són solidaris amb Ucraïna no van moure un dit per Txetxènia”. Entrevista de Sergi Picazo a l’analista geopolític, expert en totes les Rússies i professor jubilat de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Madrid.
Opinions: Rafael Poch, Vicenç Fisas, Laia Soldevila
- Opinió de Rafael Poch: “Cap a una fallida a Rússia”. Article de qui va ser 30 anys corresponsal internacional en països com la Xina, Rússia o Alemanya, una setmana després de la invasió russa d’Ucraïna. Vaticina que pot conduir a la fi del règim de Putin.
- Opinió de Vicenç Fisas: “La nuesa del pacifista davant la guerra”. Article del prestigiós analista de conflictes i de processos de pau, arran del conflicte bèl·lic de l’est d’Europa.
- Opinió de Laia Soldevila: “Resistir a Alcarràs”. La periodista de CRÍTIC creu que el poble del Segrià, que dona nom al film de Carla Simón, explica un model agroindustrial insostenible que aboca la pagesia de Ponent a la misèria i a l’extinció.
Reportatges: segregació universitària, desigualtats socials i grans tenidors de pisos
- “La segregació invisible de les universitats públiques”. Reportatge de Manel Riu i Roger Sanjaume amb informació inèdita sobre l’origen acadèmic dels estudiants de cada universitat pública de Catalunya. I els resultats són molt lluny d’una distribució igualitària.
- “La Catalunya fracturada: tres mapes de la desigualtat entre barris que t’indignaran”. Reportatge de dades de Sergi Picazo i Laura Navarro Soler (Storydata), que reflecteix les desigualtats socials entre barris dins de cada municipi català.
- “Deu grans empreses privades acumulen 25.000 pisos de lloguer a Catalunya”. Reportatge de Laura Aznar i Roger Palà sobre els grans tenidors de pisos, que sumen ells sols més habitatges que tot el parc de lloguer públic de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.
I un contingut audiovisual extra
- “‘El mètode Arcadi’: una conversa sobre amor i lluita”. En el primer aniversari de la mort de l’economista i activista Arcadi Oliveres, la Directa i CRÍTIC publiquen conjuntament una entrevista inèdita amb el seu llegat vital i polític.