Història

Oriol Junqueras: “Un dels riscos del procés és que hi hagi qui prefereixi estar en el processisme”

  • Sergi Picazo / @sergipicazo
  • dijous, 13 octubre 2016
FOTO: Jordi Borràs

Al juny de 2009 vaig cobrir per al diari 'El Punt' la campanya d'ERC per a les eleccions europees. El candidat era Oriol Junqueras, aleshores un regidor independent dels republicans al municipi de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregrat). Aquell professor d'història de la Universitat Autònoma de Barcelona era més o menys conegut per haver protagonitzat un programa de televisió sobre història de Catalunya amb Toni Soler. Avui Junqueras és el vicepresident de la Generalitat, líder indiscutible d'ERC i un dels polítics amb més poder en un moment crucial de la història de Catalunya. He entrevistat Junqueras un munt de vegades els últims set anys: li proposo, doncs, una entrevista diferent. Un historiador, fent història?

Més informació

13 mapes i gràfics que expliquen els Estats Units

  • Jordi Pascual / @jordipasmol
  • dimarts, 1 març 2016
bandera EUA

Els Estats Units viuen un moment polític excepcional. Aquest 'Superdimarts' està en joc la candidatura a la presidència del Partit Demòcrata —entre Hillary Clinton i Bernie Sanders— i la del Partit Republicà —entre Donald Trump, Ted Cruz i Marco Rubio— en unes primàries igualadíssimes.

Més informació

Odei Etxearte: “Sembla que, si no ets ‘xoni’, no pots ser de Santa Coloma”

  • Text: Sergi Picazo / Fotos: Jordi Borràs
  • dimecres, 22 abril 2015
odei

Odei Etxearte, autora del llibre-memòria 'De suburbi a ciutat. El Pla Popular de Santa Coloma' (Edicions Fòrum-Grama), em descobreix, en una ruta guiada per aquella perifèria de lluita i de compromís dels anys seixanta i setanta, una història trepidant de gent anònima que va barallar-se per tenir una vida digna i que, en bona mesura, ho va aconseguir. Etxearte, periodista d''El Punt Avui' i llicenciada en humanitats i en periodisme, em fa de guia recordant els seus temps a la revista local 'Fòrum-Grama'. El debat sobre el procés sobiranista ens travessa com un llampec enmig de la tempesta entre desnonaments, un atur del 20% i els blocs de pisos sense balcó. Aquest és el nostre passeig-crònica-entrevista per la 'Santaco' d'avui. Amb les lluites populars en la memòria.

Més informació

Josep Fontana: “Les perspectives reals d’independència són mínimes, però cal persistir”

  • Marc Andreu
  • dilluns, 1 setembre 2014
Foto: Jordi Borràs

L'historiador Josep Fontana (Barcelona, 1931) reflexiona amb el seu habitual rigor i sentit crític sobre la situació actual del país, mentre ultima un llibre sobre la formació de la identitat catalana i la introducció a un treball col·lectiu amb historiadors d'arreu de l'Estat sobre "el problema de les Espanyes"

Més informació

Xavier Domènech: “La mala lectura de la transició instal·la els moviments socials en la derrota”

  • Marc Andreu
  • dimarts, 12 agost 2014
Foto: Jordi Borràs

L'historiador Xavier Domènech, especialista en la relació de moviments socials i canvi polític i activista del Procés Constituent, ofereix una lectura imprescindible del que està passant i pot passar a una Catalunya en crisi i plena transformació social.

Més informació