Opinions, dades i gràfics per entendre les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021
Segueix aquí l’anàlisi, a fons i amb sentit crític, de les eleccions catalanes del 14 de febrer. Opinions, gràfics i dades en directe. Elaborat per Laura Aznar, Jordi de Miguel, Helena Martín, Roger Palà, Sergi Picazo, Laia Soldevila i Joan Vila.
Caiguda històrica de la participació
13/02/2021 | 23:47
Les dades de participació d’aquestes eleccions en temps de pandèmia han baixat més que les de les eleccions del 1992, quan van tocar fons, amb un 54,87% de votants. Aquest 14-F, per tant, ha batut un rècord de mínims: la participació s’ha situat en un 53,56%. Això suposa una caiguda d’un 25,53% de la participació respecte a les eleccions del 2017, quan aquesta xifra s’enfilava a un 79,09%. És a dir, de les eleccions del 21 de desembre de 2017 a les d’aquest 14 de febrer de 2021, s’ha passat d’un màxim històric de participació a un de mínim. El que no sabem és quina part de la culpa d’aquest descens és de la por de la Covid-19 i quina part de la desafecció política.
El PSC s’imposa a l’àrea metropolitana de Barcelona
14/02/2021 | 21:39
La candidatura de Salvador Illa és la més votada en la majoria dels municipis de l’àrea metropolitana barcelonina. Se situa com a primera força a l’Hospitalet de Llobregat, a Terrassa, a Badalona, a Sabadell, a Sant Boi, a Cerdanyola, a Santa Coloma de Gramenet i a Cornellà, entre d’altres. L’única gran ciutat en què els socialistes no obtenen la majoria dels sufragis és Sant Cugat del Vallès, on guanya Junts per Catalunya.
A l’Hospitalet, Vox aconsegueix ser el tercer partit més votat, per sobre de JxCat i dels Comuns. A la resta dels grans municipis metropolitans, el partit ultradretà queda com a quarta o cinquena força, tot i que supera en un parell de punts la mitjana de Catalunya (que és d’un 7,69%). Ciutadans, que en els comicis del 2017 es va imposar en la majoria de les poblacions del cinturó barceloní, no aconsegueix superar la barrera del 8% dels vots en aquestes eleccions.
Els Comuns, que en el global de Catalunya han obtingut un percentatge d’un 6,9% dels sufragis, a l’àrea metropolitana obtenen uns resultats lleugerament millors, i arriben a l’11% en municipis com el Prat de Llobregat, on governen en coalició amb els socialistes.
ERC consolida els seus resultats al cinturó i a la majoria de les poblacions aconsegueix ser la segona força, com ja es va produir en les darreres eleccions. Pel que fa a la CUP, l’augment és molt més modest respecte als resultats dels comicis anteriors i, de fet, les xifres percentuals obtingudes en algunes d’aquestes localitats són inferiors a la mitjana catalana, d’un 6,68%.
Vox aconsegueix els seus millors resultats a Barcelona al districte de Sarrià – Sant Gervasi
14/02/2021 | 20:24
Amb un 98% del vot escrutat, el partit d’extrema dreta ha estat el quart més votat a Barcelona, on ha obtingut un total de set escons. Per districtes, Sarrià – Sant Gervasi és on aconsegueix millors resultats: un 11% dels vots, i s’hi situa com a cinquena força. Per contra, a Gràcia obté el percentatge menor de vots, tan sols un 4,3%, i és la formació menys votada de les que han entrat al Parlament. En la majoria dels districtes, el tant per cent de sufragis que ha obtingut Vox es mou entre un 5% i un 7% (un 6,5% a Sant Andreu, un 6,7% a Sant Martí, un 6% a Ciutat Vella, un 5,9% a Sants-Montjuïc, un 5,8% a l’Eixample i un 6,6% a Horta-Guinardó), però repunta a les Corts, on aconsegueix un 8,8% dels vots, i a Nou Barris, amb un 9,5% dels sufragis.
En les eleccions generals del 10 de novembre de 2019, els resultats de la formació ultradretana a Barcelona van ser similars. El districte on més suports va obtenir Vox va ser també Sarrià – Sant Gervasi: en total, un 8% dels sufragis, i puja dos punts percentuals respecte al 28-A. Just per darrere, a Nou Barris va rebre un 7,1% dels suports, i a les Corts, un 6,3%. Gràcia va ser el districte on Vox va obtenir menys vots, només un 3,2% del total.
A Lleida, JxCat perd 1 escó i empata a 5 amb ERC, mentre que la CUP i Vox hi obtenen 1 diputat cadascun
14/02/2021 | 21:06
Amb un 95% del vot escrutat, el mapa electoral de la circumscripció de Lleida ha canviat força respecte al 2017. Junts per Catalunya hi continua sent la primera força política, però ha perdut un dels 6 escons que tenia i empata en nombre de diputats amb ERC, la segona força. El PSC puja fins a obtenir 3 diputats, que són els mateixos que perd Ciutadans (ara es queda sense representació). Els dos últims escons lleidatans (n’hi ha 15 en total), se’ls queden la CUP (amb un 7,4%) i Vox (amb un 5,5%). Ni En Comú Podem ni el PP no assoleixen cap representant a la circumscripció de Lleida.
Tarragona situa ERC com a primera força política i suma 2 escons per a l'extrema dreta
14/02/2021 | 20:02
Amb un 95% del vot escrutat, Tarragona suma 2 escons de l’extrema dreta: és la circumscripció que més percentatge de vot ha donat a Vox, amb un 9,29%, davant del 7,82% que ha obtingut a Barcelona. La gran perdedora, seguint la tònica dels resultats generals, ha estat Ciutadans, que ha disminuït 4 escons, i s’ha quedat amb un únic representant. Mentre que el PP a Tarragona ha desaparegut de l’hemicicle, la CUP ha tornat a tenir presència, amb 1 escó. La força política amb major nombre vots ha estat ERC, que es manté al capdavant, amb 5 escons, i la qual segueix en segon lloc el PSC, que suma 2 escons (ara en té 4). JuntsxCat manté els 4 escons que tenia. Aquesta circumscripció ha comptat amb un 50,37% de participació.
El PSC passa de ser la quarta força a la primera a la circumscripció de Barcelona
14/02/2021 | 19:53
La candidatura de Salvador Illa guanya de manera contundent a la circumscripció de Barcelona. Amb un 95% del vot escrutat, el PSC se situa com a primera força en nombre d’escons —n’obtindria 23—, 10 més que l’any 2017, en què va ser el quart partit més votat. Quina traducció podria tenir aquesta majoria socialista en unes futures eleccions municipals? L’any 2007 va ser el darrer en què el PSC va guanyar uns comicis a l’Ajuntament de Barcelona. El 2011, els socialistes es van situar com a segona força, per darrere de CiU, i els anys 2015 i 2019, van caure fins a la cinquena posició. El fet que en unes eleccions catalanes la candidatura d’Illa aconsegueixi recuperar la força que havia tingut històricament a Barcelona podria tenir efectes en uns futurs comicis locals.
Girona repeteix majoria folgada independentista i Ciutadans hi perd de cop els 4 diputats que tenia
14/02/2021 | 19:47
Amb un 94% dels vots escrutat, la circumscripció de Girona continua sent la de més vot independentista de les quatre catalanes: la suma dels partits que volen la independència de Catalunya supera amb escreix el 60% dels sufragis. I alhora, dins d’aquest bloc, Junts per Catalunya mana amb autoritat, repetint els 7 escons que ja tenia des del 2017. ERC també manté els 4 diputats dels últims comicis. El canvi més espectacular es dona en l’àmbit de l’unionisme: el PSC, que en tenia 1, passa a disposar de 3 escons, mentre que Ciutadans es queda sense cap dels 4 que tenia. La CUP es converteix en la quarta força política de les comarques gironines i dobla la seva representació: tenia 1 diputat i ara en tindrà 2. I, finalment, Vox obté per primer cop un escó, que correspondrà al cap de llista, Alberto Tarradas.
Quant suma un tripartit entre ERC, el PSC i els Comuns?
14/02/2021 | 19:29
L’ascens del PSC torna a situar la suma dels socialistes, dels republicans i dels Comuns en les xifres dels anys del primer tripartit. En total, el PSC, ERC i els Comuns sumen 74 diputats, els mateixos que el PSC, ERC i ICV-EUiA l’any 2003. Tot i això, tant Salvador Illa com Pere Aragonès han descartat per activa i per passiva la possibilitat d’un Govern compartit.
Junts per Catalunya perd 2 escons i el lideratge del bloc independentista
14/02/2021 | 21:25
Lleugera caiguda d’escons de JxCat. Junts per Catalunya es posicionaria, amb un 76,78% escrutat, com a tercera força de l’hemicicle després d’ERC, però amb una davallada del percentatge de vot, que ara se situaria en un 19,55%. No representaria una caiguda gaire pronunciada en escons respecte al 2017, quan JxCat va obtenir 34 escons i un 21,66% del vot.
JxCAT i ERC aguanten l'embat del PSC
14/02/2021 | 19:45
Les dues forces majoritàries dins de l’independentisme, Junts per Catalunya i ERC, sumen, amb un 70% del vot escrutat, 65 escons. Són pràcticament els mateixos diputats que ambdós grups van obtenir el 2017, quan es van quedar a només 2 diputats de la majoria absoluta (66 diputats).
Aquest cop, però, els republicans avancen en només un escó els exconvergents (33 a 32). Cal tenir en compte que JxCat ha perdut una petita part del seu electorat amb formacions que, en el darrer cicle polític, l’han abandonat, com el Partit Nacionalista Català, amb Marta Pascal al capdavant, i el PDECat, encapçalat per l’exconsellera Àngels Chacón. Aquest últim batalla per entrar a la cambra catalana amb 1 escó.
L’evolució de la suma de les dues formacions sembla que s’ha estancat entre els 62 i els 66 diputats, en les tres últimes eleccions. Lluny queden les majories folgades de l’antiga Convergència i Unió durant els anys vuitanta. El pic de la suma de les dues formacions fou el 1992, amb 81 diputats.
El vot independentista supera el 50% per primer cop en unes eleccions a Catalunya
14/02/2021 | 18:30
Amb un 97% del vot escrutat, la suma dels percentatges dels partits independentistes supera el 50% del vot total a Catalunya, i queda més de tres punts per sobre del que es va obtenir en les dues darreres eleccions al Parlament. Un dels objectius plantejats per aquests partits era superar, per primer cop, la meitat dels vots emesos. Si sumem els sufragis obtinguts per ERC, per JuntsxCat, per la CUP i pel PDECat, el percentatge assolit s’acosta ja a un 51%. Respecte al 21 de desembre de 2017, aquest augment és de tres punts i mig; per tant, és el més alt de les últimes sis eleccions (com es veu al gràfic), dues d’àmbit català i quatre d’àmbit espanyol.