Ronda

Pressupostos

Els 10 contractes del Ministeri de Defensa espanyol que t’indignaran

 • Marc Font / @marcfontribas
 • dimecres, 8 abril 2015
Soldats de l'exèrcit espanyol / JORDI BORRÀS

El Ministeri de Defensa espanyol té el 2015 un pressupost de 6.853 milions d'euros, un 1,1% més que l'any anterior. La despesa militar real, però, pot ascendir fins als 16.000 milions d'euros. CRÍTIC ha recollit 10 exemples concrets de com es gasten aquests diners extrets del 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

Més informació

Pressupostos socials? Deu claus per entendre els comptes de la Generalitat per al 2015

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 4 març 2015
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al Parlament / JORDI BORRÀS

CiU i ERC faran avui al Parlament un pas decisiu per aprovar els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya de 2015. Tanmateix, la Plataforma per una Catalunya Social, les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) o la Federació Catalana d'ONG ja han mostrat el seu rebuig als Pressupostos per "insuficients" en temps de crisi com els actuals, amb un 20% d'atur, un 21% de pobresa i 550.000 persones que no tenen cap ingrés.

Més informació

L’hospital públic que no va poder atendre Enrique Gheron d’un infart acumula retallades per valor de 27 milions d’euros

 • Laia Altarriba
 • dijous, 8 gener 2015
Façana principal, amb cartells de protesta, de l'hospital Joan XXIII de Tarragona / CGT

El dia de Nadal, Enrique Gheron va morir a l'ambulància que el traslladava cap a Bellvitge. Havia patit un infart de miocardi i havia acudit al seu hospital de referència, el Joan XXIII, a Tarragona. Però la Unitat d'Hemodinàmica d'aquest centre sanitari on l'haurien hagut d'atendre només obre 12 hores el dia, i era tancada. El pacient va morir. Aquest hospital públic tarragoní acumula unes retallades en el pressupost entre el 2007 i el 2014 d'un 20%, ja que els diners anuals dels quals disposa han passat de 130 a 103 milions d'euros.

Més informació

Boi Ruiz augmenta les subvencions al grup privat IDCsalud mentre retalla un 16% a la sanitat pública

 • Text: Núria Vilà / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 9 desembre 2014
13-sanitat-privada-publica-2

La sanitat privada avança en temps de retallades. El hòlding sanitari IDCsalud, controlat per un fons de capital de risc, ha augmentat les partides que reben els seus tres hospitals concertats per part del Servei Català de la Salut. Segons dades a les quals ha tingut accés en exclusiva CRÍTIC, ha rebut prop de 300 milions d’euros en els darrers quatre anys. Dels 64 milions del 2010 ha crescut fins als 79 milions el 2013. Mentrestant, el pressupost de CatSalut s’ha reduït en un 16%.

Més informació

Cinc coses del DOGC (i del BOE) que t’indignaran en temps de retallades

 • Sergi Picazo
 • dimarts, 21 octubre 2014
dogc

Una llotja al Liceu per valor de 90.000 euros, la inserció de necrològiques als diaris per 196.000 euros o un contracte per la publicitat del Congrés Mundial de Mòbils són algunes de les últimes perles aprovades pel Govern durant aquest estiu. Totes apareixen de forma pública al Registre de Contractes de la Generalitat.

Més informació

Un informe denuncia que les retallades de la Generalitat vulneren el dret a l’alimentació dels infants

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 15 octubre 2014
Foto: Rafael Miró

L''Informe sobre el Dret a l'Alimentació a Catalunya', que es presentarà a finals d'any, denuncia novament que les retallades de la Generalitat estan afectant greument l'alimentació dels infants. Les conclusions de l'estudi, a les quals CRÍTIC ha tingut accés en primícia, asseguren que la reducció de beques de menjador ha provocat un augment dels casos de malnutrició.

Més informació
Nadal_Ajuntament