Retallades

Francesc-Marc Álvaro: “Hi ha molta gent de la CUP que és més de casa bona que jo”

 • Text: Antoni Trobat / Foto: Jordi Borràs
 • dijous, 30 juliol 2015
Foto: JORDI BORRÀS

Francesc-Marc Álvaro (Vilanova i la Geltrú, 1967) és un tipus afable, amb rostre de professor holandès i amb un currículum periodístic envejable. Diuen, alguns, que és un dels pocs que tenen audiència periòdica amb el president Mas. Educat, heterodox i situat políticament a l’espai del sobiranisme liberal, parla a discreció de tot una mica. Mentre esperem per encetar l’entrevista, el biògraf de Jordi Pujol —la seva magnífica 'Ara sí que toca' s’ha reeditat l’any passat—, comenta fets del tot variats: des dels resultats electorals del nacionalisme a Menorca fins a quin ha de ser l’estatus del català i del castellà a la nova República –“Jo no sóc gens ètnic; el culturalisme no fa gaire amb mi”.

Més informació

Desconstruint el conseller Boi Ruiz

 • Text: Laia Altarriba i Piguillem / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 21 juliol 2015
boi-ruiz

CRÍTIC posa la lupa sobre Boi Ruiz, un dels consellers del Govern de CiU a la Generalitat de Catalunya que han desfermat més crítiques dins el seu sector al llarg dels dos mandats consecutius que ha estat al capdavant de la conselleria de Salut. L'antic màxim dirigent de la patronal dels hospitals privats ha dirigit el sistema sanitari català en la seva pitjor època de retallades, d'enfrontaments laborals i de conflictes socials. Tanmateix, en els cinc anys que ha pilotat el departament ha anat matisant la retòrica desacomplexada amb què s'hi va estrenar.

Més informació

Pressupostos socials? Deu claus per entendre els comptes de la Generalitat per al 2015

 • Sergi Picazo
 • dimecres, 4 març 2015
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al Parlament / JORDI BORRÀS

CiU i ERC faran avui al Parlament un pas decisiu per aprovar els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya de 2015. Tanmateix, la Plataforma per una Catalunya Social, les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) o la Federació Catalana d'ONG ja han mostrat el seu rebuig als Pressupostos per "insuficients" en temps de crisi com els actuals, amb un 20% d'atur, un 21% de pobresa i 550.000 persones que no tenen cap ingrés.

Més informació

Les joventuts dels partits reben 250.000 euros en subvencions de la conselleria de Benestar Social

 • Sergi Picazo i Roger Palà
 • dimecres, 18 febrer 2015
Membres de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya, la branca juvenil de CDC / JORDI BORRÀS

Les joventuts dels partits polítics catalans han rebut el 2014 pràcticament les mateixes subvencions del Departament de Benestar que l'any 2011. Aquest any han rebut gairebé 250.000 euros per ajudes a la promoció d'activitats juvenils. No han patit, doncs, les retallades que sí segueixen patint entitats socials o la cooperació al desenvolupament. També reben ajudes públiques de Benestar les branques juvenils de les patronals i dels sindicats.

Més informació

Josep Antoni Duran i Lleida, retrat d’un home d’Estat

 • Text: Joan Safont / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimarts, 13 gener 2015
17-duran-i-lleida-2

Com a president d’Unió Democràtica de Catalunya i, especialment, com a líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida ha aconseguit ser un dels polítics catalans més propers al poder. El seu èxit polític es basa en la negociació amb el Govern de Madrid, en una xarxa de contactes internacionals i en l’oposició al procés independentista. Amb ell CiU ha donat suport al PP de Mariano Rajoy en el pla de retallades, en el rescat de les concessionàries d'autopistes –incloent-hi Abertis–, en la reforma laboral i en el salvament d'Isidre Fainé com a president de CaixaBank. Tot plegat, gràcies al control ferri del partit. Un autèntic home d’Estat.

Més informació

L’hospital públic que no va poder atendre Enrique Gheron d’un infart acumula retallades per valor de 27 milions d’euros

 • Laia Altarriba
 • dijous, 8 gener 2015
Façana principal, amb cartells de protesta, de l'hospital Joan XXIII de Tarragona / CGT

El dia de Nadal, Enrique Gheron va morir a l'ambulància que el traslladava cap a Bellvitge. Havia patit un infart de miocardi i havia acudit al seu hospital de referència, el Joan XXIII, a Tarragona. Però la Unitat d'Hemodinàmica d'aquest centre sanitari on l'haurien hagut d'atendre només obre 12 hores el dia, i era tancada. El pacient va morir. Aquest hospital públic tarragoní acumula unes retallades en el pressupost entre el 2007 i el 2014 d'un 20%, ja que els diners anuals dels quals disposa han passat de 130 a 103 milions d'euros.

Més informació