Cerca

Anàlisi crítica del 23-J (2023, espanyoles)

Opinions, dades i gràfics per entendre els resultats de les eleccions a les Corts espanyoles del 23 de juny de 2023

La redacció de CRÍTIC és formada per Laura Aznar, Vero García, Helena Martín, Roger Palà, Sergi Picazo, Manel Riu, Laia Soldevila i Joan Vila i Triadú.

El PP arrasa a Sarrià – Sant Gervasi

23/07/2023 | 19:32

El líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, el 6 de juliol passat a Castelldefels / MARIONA PUIG – ACN

El districte més ric de Barcelona, Sarrià – Sant Gervasi, és l’únic que ha donat la victòria al Partit Popular en les eleccions d’aquest diumenge. Amb el 100% dels vots escrutats, els populars hi obtenen un 30,9% dels vots. Els socialistes s’hi situen segons, amb un 21,3% dels vots, i Junts hi ocupa la tercera plaça, amb un 15,7% dels vots.

En canvi, a Nou Barris, el districte amb menys renda per capita, és el PSC qui guanya còmodament, amb un 96,9% dels vots escrutats. Els socialistes hi obtenen un 43,4% dels vots, i quasi tripliquen el resultat del segon classificat, que és Sumar, amb un 16,2% de les paperetes. El PP s’hi situa tercer, amb un 15,4%.

El bloc de la dreta guanya al País Valencià, però l'esquerra resisteix

24/07/2023 | 17:18

La cap de llista de Compromís-Sumar a València, Àgueda Micó, en el moment de votar avui / COMPROMÍS

El Partit Popular ha guanyat les eleccions al País Valencià, però la seva victòria no ha estat tan aclaparadora com les enquestes preveien, ja que el bloc de la dreta només ha pujat d’un escó (el PP n’ha guanyat 5, però Vox n’ha perdut, 2 i C’s, com que no s’hi ha presentat, també ha perdut els 2 que tenia el 2019). En canvi, el bloc d’esquerres s’ha quedat amb la mateixa representació valenciana que fa quatre anys: 11 del PSPV-PSOE (+1) i 4 de Sumar-Compromís (-1), que en els comicis anteriors es van presentar separadament. Cal tenir en compte que el País Valencià ha recuperat els 33 diputats que ja tenia el 2016, mentre que en les dues eleccions del 2019 (abril i novembre) n’havia escollit només 32, per un descens lleuger de la població censada.

Els diputats de Puigdemont decidiran: o segones eleccions o reedició del Govern de Pedro Sánchez

23/07/2023 | 21:08

Puigdemont durant el seu discurs a Perpinyà / ACN

Per Roger Palà

Contra tot pronòstic demoscòpic, el bloc del PP i de Vox no sumarà la majoria absoluta. Amb un 93% escrutat, la suma del bloc que va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez podria elevar-se fins als 172 diputats, i el PP i Vox en traurien 169. Serà clau, doncs, el que facin els 7 diputats de Junts. Una abstenció dels diputats juntaires podria facilitar la investidura de Sánchez en segona volta, sempre que el PSOE lligués els vots afirmatius de la resta dels partits que li han donat suport fins ara. Sempre caldria, però, que Sánchez sumés més de 169 vots afirmatius. 

Junts per Catalunya, però, no només no ha obert la porta a investir Pedro Sánchez després del 23-J, sinó que està fent bandera de ser la formació independentista que no votarà el líder socialista si no cedeix amb l’autodeterminació i l’amnistia. Fins i tot ha deixat dit que, si cal, forçarà noves eleccions. El mateix expresident Carles Puigdemont ja ha assegurat que amb els vots de Junts no s’investirà ni Pedro Sánchez ni Alberto Núñez Feijóo: “Tant se val si mana Sánchez o Feijóo, la realitat és la mateixa”, va assegurar a RAC1. “Vostè compraria un cotxe de segona mà a Sánchez?”.

Una altra cosa, però, és quin preu hipotètic podria posar el partit de Puigdemont a una abstenció hipotètica, i el debat intern que podria generar dins de Junts una posició de bloqueig. Els diputats juntaires prenen una gran rellevància negociadora, en un moment de forta distància amb els socialistes, després dels pactes que els han deixat fora de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona.

La CUP no capitalitza el vot crític independentista

23/07/2023 | 22:57

Albert Botran, candidat de la CUP al Congrés / ACN

Aspiraven a entrar al Congrés a les províncies de Barcelona (amb Albert Botran i Laure Vega) i de Girona (amb Mireia Vehí al capdavant). Però, finalment, amb gairebé el 98% escrutat, la CUP s’ha quedat fora del Congrés espanyol. La candidatura rupturista ha perdut 149.724 vots en aquestes eleccions respecte als 246.971 que els van donar els electors el 2019. Els anticapitalistes han assolit el 2,8% del vot, menys de la meitat que fa quatre anys.

“Són resultats dolents; no hem assolit els objectius que ens proposàvem”, ha dit el candidat per Barcelona, Albert Botran, entomant la derrota. La baixada electoral de la CUP s’acumula a la que ja es va obrir en les eleccions municipals passades, on la formació anticapitalista va perdre 46.000 vots. La davallada de la CUP s’emmarca en la davallada general de l’independentisme, a qui tampoc els cupaires aconsegueixen taponar la sagnia de vots: ERC i Junts són la tercera i la quarta forces, per darrere del PSC i de Sumar/Comuns.

En el seu discurs, Albert Botran ha recordat que els cupaires tenen experiència fora dels feus de poder: “La major part de la nostra història l’hem passat fora de les institucions. Ni acaba res, ni ningú se’n va cap a casa”. Caldrà veure la lectura llarga que fa la CUP dels últims comicis i com es reorganitza tant dins com fora de les institucions.

On puja més Vox a Catalunya?

23/07/2023 | 22:55

Inici de campanya de Vox a Barcelona / ACN

Vila-seca, amb el 17,35% dels vots i segona força per darrere el PSC, i Salou, amb el 15,57% dels vots, són alguns dels feus habituals de Vox on aquest partit ha millorat de forma clara els seus resultats respecte a fa quatre anys, tot al contrari de la tendència habitual a Catalunya, que és la d’estancar-se o pujar molt poc. Altres poblacions on obté bons resultats la formació d’extrema dreta espanyola són Roses (13,76%) —recordem que el cap de llista de la demarcació de Girona és Ignasi Mulleras, regidor d’aquest municipi de l’Alt Empordà—, Figueres (12,10%), Tarragona (11,31%), Sant Adrià de Besòs (11,21%), Rubí (11,08%), Salt (10,44%) i Mataró (10,36%). A la majoria de les poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona, el percentatge de Vox es mou entre el 6% i el 9%. A la ciutat de Barcelona, ha obtingut el 5,82% (amb el 93% escrutat).

El PSC supera el resultat de tots els partits independentistes junts

23/07/2023 | 22:30

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la tribuna intervenint en el debat d'investidura. Foto: Juan Carlos Rojas / ACN

Les forces independentistes catalanes reculen 15 punts percentuals respecte als resultats que van obtenir al novembre del 2019. El partit que perd més suports és ERC, que recula un 9,45% en percentatge de vot i es queda amb un 13,11% dels sufragis. Tot i això, els republicans segueixen sent la força independentista més votada, per davant de Junts, que perd un 2,52% respecte al 2019 i es queda amb un 11,15% dels sufragis. La CUP es queda sense representació, amb un 2,8% dels vots, i recula 3,5 punts respecte al 2019. De fet, cal destacar que tot l’independentisme sumat assoleix un 27% dels vots, i queda per darrere del resultat del PSC, que obté ell sol un 34,6% dels vots.

El PSC arrasa a la Badalona d’Albiol

23/07/2023 | 20:17

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol / ALBERT SEGURA LORRIO – ACN

Badalona, on Xavier García Albiol va aconseguir majoria absoluta per al Partit Popular en les eleccions municipals de fa només dos mesos, és ara terreny socialista. Amb el 84% escrutat, el PSC hi assoleix el 40,8% dels vots. En canvi, el Partit Popular es queda en el 16,6%, seguit molt de prop per Sumar, que arriba al 15,31%. La suma dels tres partits independentistes arriba només a un 16% dels vots. A Castelldefels, on els populars també van obtenir l’alcaldia en les eleccions municipals, també hi guanya el PSC. El partit de Meritxell Batet arriba al 34,5%, 11 punts per sobre dels populars, que queden segons.

Ada Colau resisteix: Sumar, la segona força a Catalunya

22/07/2023 | 20:09

L'alcaldessa, Ada Colau, amb la vicepresidenta segona del Govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, en un acte recent a Barcelona / IVAN GIMÉNEZ

Malgrat la pèrdua de vots de Sumar a l’Estat, els Comuns a Catalunya mantenen les forces que tenien fins ara. De fet, podrien arribar a ser la segona força al final de la nit electoral només per darrere del PSC.  Ara mateix, amb un 80% escrutat, mantindrien els 7 escons. Un resultat molt més bo de l’esperat. Sumarien 5 escons a Barcelona —amb Aina Vidal, Gala Pin, Gerardo Pisarello, Lilith Verstrynge i Eloi Badia— i caldria afegir-hi l’escó per Tarragona i l’escó per Girona.

Als Comuns sempre els han anat bé els resultats en els comicis d’àmbit estatal. La resistència dels Comuns en les eleccions espanyoles és encara forta, malgrat quedar lluny de les victòries electorals liderades per Xavier Domènech.  

ERC està perdent Lleida

22/07/2023 | 20:06

Montse Mínguez, candidata del PSC de Lleida al Congrés / ACN

El 2019, Esquerra s’enduia l’alcaldia de Lleida i també dos dels quatre escons en les eleccions generals que té la província ponentina. Els republicans giraven així la truita d’anys de victòries socialistes. Però l’ascens d’ERC s’ha estroncat aquest 2023 i el socialisme ha tornat a arrasar a la capital i a la província de Lleida. Al maig, el socialista Fèlix Larrosa arrabassava l’alcaldia al republicà Miquel Pueyo. Avui, amb gairebé el 65% escrutat en aquestes eleccions espanyoles, els socialistes són també els més votats a la província de Lleida. S’enduen dos dels quatre escons que pertoquen a la província. Els altres dos escons, els aconsegueixen retenir les forces independentistes: ERC se’n queda un, i Junts, l’altre.

El PP recupera la representació a Tarragona

22/07/2023 | 22:03

El diputat electe del PP a Tarragona, Pere Lluís Huguet / PP

Amb el 72,17% dels vots escrutats, el Partit Popular recupera el diputat que havia tingut fa algunes legislatures a la demarcació de Tarragona i que havia perdut en les dues eleccions del 2019. Aquest escó és el que perd ERC, que passa de tenir-ne 2 a tenir-ne només 1. El PSC és el clar guanyador en aquesta demarcació, amb més del 30% dels vots i 2 diputats. La resta dels partits n’obtenen un cadascun, per aquest ordre: ERC, el PP, Junts i Sumar-ECP.

El PSC guanya a Girona i pren un escó a ERC

23/07/2023 | 21:03

Marc Lamuà, diputat del PSC a la demarcació de Girona / PSC

Amb el 72,79% dels vots escrutats, els socialistes guanyen a la demarcació de Girona després de moltes eleccions generals en què els partits independentistes hi eren hegemònics. El PSC passaria d’1 a 2 diputats, i aquest diputat que guanya és el que perd ERC, que hi queda com a tercera força, per darrere de Junts, que manté els 2 escons. Sumar-ECP també manté el diputat que ja tenia, i el PP es queda sense representació, a només un punt percentual d’arrabassar-lo als Comuns.

El PP supera ERC a la demarcació de Barcelona

23/07/2023 | 21:58

Nacho Martín Blanco, candidat del PP a Barcelona / ACN

Per Manel Riu

Amb un 60% escrutat, el PSC arrasa a la demarcació de Barcelona. Els socialistes ja hi van ser primera força en les eleccions del 2019, però ara amplien la distància amb el segon classificat i passen de 8 a 13 diputats. Sumar hi és la segona força, amb 5 diputats, seguit del PP, també amb 5.

Esquerra hi pateix una davallada important: passa de 7 als 4 escons, i es convertiria en la quarta força. Malgrat tot, encara és la primera força independentista. De fet, Junts també retrocedeix, i la CUP es queda fora del Congrés dels Diputats. En conjunt, la dreta espanyolista només millora lleugerament els seus resultats. En les eleccions del 2019, els barcelonins els havien concedit 6 diputats entre Ciutadans, el PP i Vox. Ara, en seran 7, ja que Vox en té 2.

ERC s’imposa a Junts, i Bildu, al PNB

23/07/2023 | 19:42

Foto: Jordi Borràs

ERC s’imposaria, de moment, a Junts a Catalunya, i Bildu, al PNB, al País Basc i a Navarra. Les dues esquerres sobiranistes, que tenen un acord polític des de fa anys, s’imposarien al seu adversari de dretes. Tot i que, a hores d’ara, amb un 45% escrutat a l’Estat, les diferències serien encara mínimes en la pugna dins del camp sobiranista.

El lideratge a Catalunya i al País Basc dels partits d’Oriol Junqueras, que perd 7 escons, i d’Arnaldo Otegi, que guanya 1 diputat, serà clau per a un futur pacte de Govern progressista i plurinacional a l’Estat liderat pel PSOE i per Sumar. Tots dos partits, probablement, donarien suport a un Govern de Pedro Sánchez en cas de necessitar els vots dels bascos i dels catalans.  

El PSC és la màquina electoral total catalana

23/07/2023 | 20:32

Meritxell Batet / Guifré Jordan (ACN)

Per Roger Palà

Torna el PSC de les millors èpoques, el PSC com a màquina electoral total catalana. Amb un 30% dels vots escrutats, els socialistes han aconseguit un total de 20 diputats dels 48 que es reparteixen a Catalunya i són la força més votada amb molta distància, amb un 31% dels sufragis. El resultat s’apropa al que va obtenir Carme Chacón el 2004 (21) i encara uns diputats per sota de la millor marca, la que també va aconseguir Chacón el 2008 (25). 

Molt lluny queden la resta dels partits, tot i que en la pugna interna entre independentistes s’imposa ERC, que queda en el segon lloc en nombre de diputats. La davallada dels republicans, però, és substancial, ja que la llista de Gabriel Rufián passa de 13 a 7 escons. El cop és fort, però els republicans resisteixen com a primera força sobiranista.

Junts obté 7 diputats, empatada amb ERC, però passa a ser la cinquena força política a Catalunya, perquè Sumar i el PP el superen en percentatge de vot. La CUP no entra al Parlament, i Vox obté 3 diputats. 

Recull d'enquestes elaborat per 'El Salto': el PP i Vox sumen majoria en tres de set sondejos

23/07/2023 | 18:26

El Salto ha publicat un recull dels principals sondejos a peu d’urna. En tres casos (Metroscopia, GAD 3 i NC Report), la dreta i l’extrema dreta sumen majoria absoluta. En quatre casos, en canvi, no sobrepassen els 176 diputats. El Gesop i Sondaxe els deixen amb 171 diputats.

Enquesta de TV3 i d'RTVE: què van pronosticar el 2019 i què va passar en realitat?

23/07/2023 | 18:05

Per Roger Palà

S’han tancat els col·legis electorals, i ja tenim els primers sondejos. L’enquesta de TV3 dona com a guanyador de les eleccions a Catalunya el PSC. La llista encapçalada per Meritxell Batet s’hauria imposat, amb 13 escons, i en el segon lloc hauria quedat ERC, amb 9 escons. La llista de Gabriel Rufián hauria empatat amb Junts, també amb 9 escons. El PP seria quarta força amb 8-9 escons; Sumar n’obtindria 6; Vox, entre 1 i 2, i la CUP, 1 diputat. 

Però… què van pronosticar les enquestes a peu d’urna el 2019? Cal tenir en compte que el sondeig de TV3 de les eleccions espanyoles del novembre del 2019 va afinar força el resultat, per bé que va sobrerepresentar la CUP (va pronosticar entre 3 i 4 escons, i la formació anticapitalista en va acabar tenint 2) i va infrarepresentar Junts (va pronosticar entre 5 i 6 diputats per a la llista de Laura Borràs, que en va acabar tenint 8). 

A escala estatal, el sondeig d’RTVE dona com a guanyador el PP, amb 145-150 diputats, i en segon lloc el PSOE, amb 113-118. La tercera posició seria per a Sumar, amb 28-31, i la quarta seria Vox, amb una forquilla de 24-27 regidors. 

En les eleccions anteriors, el sondeig d’RTVE va infrarepresentar lleugerament el PSOE, amb una forquilla de 114 a 119 diputats (finalment en va tenir 120). El PP en va obtenir 89, entre els 85 i 90 diputats que va pronosticar l’enquesta. El sondeig d’RTVE també va sobrerepresentar Vox, que va obtenir 52 diputats, quan el sondeig li’n donava fins a 59. Va clavar el resultat d’Unides Podem, i va sobrerepresentar Ciutadans, que va obtenir 10 diputats, tot i que el sondeig li’n donava 14-15.

Què passarà en les eleccions del 23-J?

11/07/2023 | 05:16

Un moment del debat cara a cara entre Sánchez i Núñez Feijóo a Antena 3, el 10 de juliol passat / ATRESMEDIA

Per Sergi Picazo

Les eleccions generals del 23-J definiran el futur immediat de l’Estat espanyol i també, de retruc, com es replantejarà el conflicte entre Catalunya i Espanya a partir d’ara. Ara mateix, segons els estudis estadístics de l’analista de dades Kiko Llaneras, del diari El País, hi ha un 55% de possibilitats que el Partit Popular i Vox sumin majoria i, en canvi, només hi hauria un 15% d’opcions per al PSOE i Sumar amb el suport del Partit Nacionalista Basc, de Bildu, d’ERC i del Bloc Nacionalista Gallec. La cosa està molt complicada per evitar un Govern de la dreta i de l’extrema dreta a l’Estat.

El 23-J estan en joc les polítiques socials, feministes i tímidament ecologistes que ha aconseguit tirar endavant, a empentes i rodolons, el Govern de Pedro Sánchez amb Podem. Tot el que han fet els darrers anys, per poc i per tímid que sigui per a l’esquerra, se’n pot anar a la paperera de la història: des de les pujades del salari mínim interprofessional fins a les lleis trans i del només sí és sí, des de la gairebé obligatorietat del contracte indefinit fins als indults als presos polítics independentistes. El líder de Vox, Santi Abascal, ja ha promès que, si guanyen ells, tornarà la tensió a Catalunya i exigiran aplicar un 155 llarg i permanent contra l’independentisme. No fan broma.

Una victòria de les esquerres i dels sobiranistes bascos, gallecs i catalans és avui més lluny que fa quatre anys. El cicle progressista s’està esgotant, i ho té magre. S’ha vist abans als nostres veïns mediterranis: a França, a Itàlia o a Grècia. Si al final guanyés, segons totes les enquestes, ho faria per un marge estretíssim. Potser, fins i tot, necessitaria el concurs de Junts per Catalunya i de la CUP, i, aleshores, no seria gens clar si aniríem a un segon Govern PSOE-Sumar o a unes segones eleccions a la tardor. La cosa anirà de pocs, poquíssims, diputats amunt o avall.

Caldrà, a més, fixar-se en el resultat a Catalunya. El que és clar és que hi guanyarà, novament, el PSC, i que el PP català hi tornarà a tenir bons resultats. Ara, però, cal veure quin serà els resultats dels independentistes. Si ERC pateix una nova patacada, després del seu descens electoral en les municipals, el Govern de Pere Aragonès viurà un últim any més dur. Però, per contra, si els de Gabriel Rufián resisteixen en vots i en escons i, almenys, superen el resultat de Junts, el panorama polític català canvia molt. Ja no hi haurà ni tantes presses ni tantes urgències a la plaça de Sant Jaume.

Mònica Terribas i Joan Tardà, com ho veuen?

20/07/2023 | 22:03

Durant la setmana prèvia a les eleccions, hem publicat dues entrevistes d’anàlisi de la situació política catalana i espanyola a pocs dies del 23-J, una amb la periodista i vicepresidenta d’Òmnium Cultural Mònica Terribas i una altra amb l’exdiputat d’ERC Joan Tardà. Si us interessen, les podeu recuperar aquí:

Foto: IVAN GIMÉNEZ

“Si l’independentisme està per sota del 50%, Espanya farà una lectura que això ja no és un problema”

Foto: IVAN GIMÉNEZ

“El PP i el PSOE s’assemblen, però és un insult a la intel·ligència dir que són el mateix”

Sobre Vox i el seu paper en la política espanyola

21/07/2023 | 05:12

El president de Vox, Santiago Abascal, en un míting / ARXIU

En relació amb l’ascensió de Vox i quin paper pot tenir el partit ultradretà si hi ha una majoria conservadora al pròxim Congrés dels Diputats, hem publicat aquest reportatge, on analitzem què diu el seu programa electoral: Negacionisme climàtic i militarisme: què farà Vox si arriba al Govern?

Sobre els orígens i les trajectòries dels principals dirigents de Vox a Catalunya, hem publicat en els últims anys diversos reportatges:

Reflexions al voltant del 23-J

21/07/2023 | 07:12

Periodistes, politòlegs i polítics, tant en actiu com fora de la primera línia, han expressat la seva opinió sobre la situació política que es viu ara mateix a Catalunya i a Espanya, entre les municipals del 28-M i les generals d’aquest diumenge. Aquí les recuperem totes:

  • "La pròxima onada ja ha començat i no l’estàs veient", per Roger Palà, codirector de CRÍTIC

    "La pròxima onada ja ha començat i no l’estàs veient", per Roger Palà, codirector de CRÍTIC

    “Vivim un moment històric de conservadorisme i de por que pot dur l’extrema dreta al Govern, però tenim les eines i l’experiència per construir-ne una alternativa”.

    “La història és cíclica, i podem estar temptats a pensar que tot ens passa per primera vegada, però no és així”.

    Llegiu l’article complet aquí.

  • "Ens hi juguem molt", per Alícia Romero, diputada del PSC

    "Ens hi juguem molt", per Alícia Romero, diputada del PSC

    “Catalunya i Espanya no es poden permetre estar governades per partits que ens faran retrocedir dècades en drets i en reformes”.

    “El PP ha estat en contra dels avenços econòmics, i evidentment també dels socials, que el Govern d’Espanya ha promogut”.

    Llegiu l’article complet aquí.

  • "El Partit Popular i la recuperació de l’espai perdut", per Oriol Lladó, periodista

    "El Partit Popular i la recuperació de l’espai perdut", per Oriol Lladó, periodista

    “Els de Feijóo s’estan rearmant a Catalunya després del procés i de la irrupció tutelada de Ciutadans: poden créixer, i molt, el 23-J”.

    “Les enquestes donen als populars entre 5 i 8 diputats a Catalunya, per sota de la desena que tenien en les bones èpoques”.

    Llegiu l’article complet aquí.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i un pack de productes de marxandatge

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies