23/12/2020 | 06:00
Aquest desembre hem engegat una campanya per aconseguir que 250 subscriptors es passin a la quota solidària de CRÍTIC. És a dir, que, en lloc de pagar 55 euros l’any, facin aportacions de 75, 100 o 150 euros anuals. L’objectiu és afrontar amb garanties un any que es presenta incert com el 2021, després d’haver superat el 2020 i haver aconseguit equilibrar el nostre balanç en un context pandèmic especialment difícil.
Volia dir-vos que la campanya està funcionant molt bé i que, en total, des de l’1 de desembre, hem aconseguit 49 subscripcions solidàries, entre noves altes i persones que, essent ja subscriptores, han decidit passar a pagar una quota ampliada. Si sou subscriptores i voleu fer el canvi, podeu fer-ho responent aquest correu i dient-nos quant voleu pagar a partir d’ara, si 75, 100 o 150 euros. Segons els nostres càlculs, encara en necessitem 200 més per afrontar el 2021 amb solidesa, i estem segurs que durant les pròximes setmanes assolirem aquest objectiu o ens hi aproparem molt.
Avui volia explicar-vos en què s’han traduït aquest 2020 totes les vostres aportacions, i per què són tan importants per poder tirar endavant el projecte de CRÍTIC de manera independent, sense dependre de grans anunciants de l’Ibex 35 ni de subvencions públiques.
Al llarg d’aquest any, hem fiscalitzat la gestió de la pandèmia per part dels governs català i espanyol. Hem explicat com la sanitat privada ha vist incrementats els seus ingressos provinents de la Generalitat arran de la crisi de la Covid-19. Hem fiscalitzat empreses com Grifols, que ha aconseguit importants contractes directes del Govern català arran de la pandèmia, i també hem seguit el cas de Ferrovial i la seva gestió a les residències o la privatització del 061. Hem fiscalitzat els grans contractes d’emergència dels governs espanyol i català per saber com s’han gestionat els diners públics. Amb la complicitat del col·lectiu Storydata, hem analitzat amb dades com la crisi derivada de la Covid-19 i del confinament afecta més els més pobres.
Quan mirem enrere i fem balanç dels últims mesos, ens sentim especialment orgullosos de tota aquesta feina. En un moment en què el periodisme d’investigació era més necessari que mai, però també més difícil de fer que mai, creiem que CRÍTIC ha estat a l’altura. Amb un equip humà modest i sense els recursos dels grans mitjans, hem aconseguit ubicar temes en l’agenda política i mediàtica. La lupa de CRÍTIC arriba cada vegada més lluny, i això ens fa també més incòmodes i objecte de tota mena d’atacs i de pressions. Però no tenim por: bàsicament, perquè sabem que, darrere de CRÍTIC, hi sou vosaltres.
‘Crisi o vida’, periodisme clàssic sobre el futur
En un any en què l’actualitat ha estat monopolitzada pel coronavirus, hem volgut anar molt més enllà. Hem publicat el Dossier Crític en paper Crisi o Vida, que molts de vosaltres ja deveu haver rebut si teniu la quota anual. Una revista dirigida per Sergi Picazo i Manu Simarro en què abordem la crisi econòmica i social que pateix Catalunya des d’abans de la Covid-19 i, alhora, proposem alternatives per posar la vida al centre. Estem molt contents d’aquesta revista i també del fet que el Dossier Crític ja porti 7 edicions. És el símbol del tipus de periodisme que més ens agrada fer.
També, gràcies a vosaltres, hem pogut tirar endavant nous formats que creiem que tindran un paper important en el futur de CRÍTIC. A través del projecte de podcasts “5 dies de fúria”, hem posat la lupa sobre l’actuació de la policia catalana en les protestes de l’octubre del 2019 contra la sentència de l’1-O. El resultat ha estat una sèrie de cinc capítols de periodisme d’investigació en format radiofònic, dirigida i presentada per Laura Aznar, sobre drets i llibertats en perill. També hem fet un programa de ràdio en directe com a culminació de la sèrie. Estem segurs que farem més podcasts, perquè ens encanta: de fet, hem encetat una nova línia d’entrevistes amb profunditat sobre els drets socials en col·laboració amb l’Observatori DESC.
I, tot això, sense deixar de complir diàriament el compromís amb els nostres lectors, publicant cada dia com a mínim un contingut periodístic. El periodisme d’investigació i de fiscalització ha continuat sent un dels puntals de CRÍTIC. Hem investigat l’extrema dreta en reportatges com “Les últimes hores de Guillem Agulló“, una reconstrucció inèdita de l’assassinat del jove antifeixista valencià, que ha estat un dels reportatges més llegits de l’any, tot assolint més de 25.000 lectures. No solament això, sinó que, gràcies a l’impacte d’aquest reportatge, vam treure a la llum un testimoni inèdit sobre l’assassinat de Guillem que fins ara no havia parlat mai i que reforça les tesis que ha esgrimit sempre la família.
Hem obert una línia de continguts sobre emergència climàtica, posant com sempre el focus en tot allò que passa a Catalunya. Hem fiscalitzat les empreses més contaminants, hem produït el Mapa dels conflictes ambientals i hem entrevistat veus de referència en aquest àmbit per entendre l’abast del problema. Els feminismes han estat els últims anys una àrea bàsica de la nostra línia editorial i el 2020 hi hem continuat aprofundint. Hem obert una línia de continguts sobre maternitat feminista, amb reportatges sobre els tabús de la maternitat o sobre les veritats ocultes del postpart.
Hem continuat fent entrevistes i anàlisis amb profunditat per aportar una mirada complexa i plural a la realitat política i social del país, i alhora hem aportat veus plurals i sense por del debat en un moment en què el periodisme de trinxera i de tuits és la norma. En aquest sentit, al febrer va sortir publicat per Rosa dels Vents el llibre Catalunya: un moment crític, escrit a quatre mans entre el Sergi Picazo i jo mateix. En aquest llibre, analitzem la situació política i social que viu el país (just abans de la pandèmia) i apostem per desbloquejar l’atzucac amb la teoria dels ponts, la trobada de les esquerres partidàries del dret a l’autodeterminació per bastir un espai polític transformador. Si no l’heu llegit encara, el podeu comprar a les llibreries o a la nostra Botiga virtual.
També durant el 2020 hem participat, des de CRÍTIC, en la creació de la Plataforma de Medios Independientes (PMI), juntament amb 15 mitjans més de l’Estat espanyol. El primer fruit d’aquesta nova entitat va ser l’enquesta sobre la monarquia, que es va poder fer gràcies a una exitosa campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo, que va recaptar 32.000 euros entre gairebé 2.000 persones. El resultat de l’enquesta es va publicar simultàniament en tots els mitjans de la PMI, també en el nostre, el 12 d’octubre.